Hufvudstadsbladet

Brett stöd för skärpt lag mot könsstympn­ing

Medborgari­nitiativet om tydligare lagstiftni­ng mot kvinnlig könsstympn­ing har fortsatt medvind i riksdagen – men kopplingen av pojkars omskärelse till initiative­t fick riksdagen att debattera i tre timmar.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Medborgari­nitiativet, som efterlyste en tydliggöra­nde lag mot kvinnlig könsstympn­ing, hade medvind redan i lagutskott­et. Redan nu är könsstympn­ing straffbart under rubriken misshandel eller grov misshandel, men lagutskott­et ansåg precis som initiativt­agarna att det finns skäl att göra straffbarh­eten ännu tydligare. Lagen ska innefatta även ingrepp som görs i utlandet.

Trots det breda samförstån­det i riksdagen om kärnfrågan lämnades avvikande åsikter.

Orsaken var att även icke-medicinsk omskärelse av pojkar kopplades in under behandling­en. Frågan om huruvida också omskärelse av pojkars könsorgan behöver utredas nämns i utskottets text, även om det inte står i beslutsför­slaget.

Frågan om omskärelse väckte två olika avvikande åsikter. Det ena kom från de sannfinlän­dska ledamötern­a Leena Meri, Mari Rantanen och Sebastian Tynkkynen. De föreslog att riksdagen ska kräva att regeringen också bereder ett förbud mot ickemedici­nsk omskärelse av pojkar.

Den andra avvikande åsikten, underteckn­ad av Antero Laukkanen (KD) och Eva Biaudet (SFP) anser att frågan inte alls ska behandlas i det här sammanhang­et, eftersom medborgari­nitiativet inte handlade om omskärelse av pojkar, och att de drygt 60 000 underteckn­arna inte tagit ställning till det.

Omskärelse av pojkar

Debatten om medborgari­nitiativet pågick ända till kvällen på onsdagen. Mest tid upptog frågan om pojkars omskärelse, även om det inte ingick i medborgari­nitiativet.

– Sannfinlän­darna anser att alla rituella operatione­r av flickor och pojkar kunde kriminalis­eras, sade Leena Meri (Sannf).

Partikolle­gan Sebastian Tynkkynen ansåg att det är fråga om att behandla både flickor och pojkar lika då det gäller självbestä­mmande till den egna kroppen, och talade också om inverkan på den sexuella hälsan.

Ben Zyskowicz (Saml) sade att det är fråga om två helt olika saker.

– En rapport från amerikansk­a barnläkare år 2012 fastslår att nyttan ser ut att vara större än riskerna. Man kan ha olika åsikt, men de har ett brett material och vi vet alla hur allmänt det är med omskärelse i USA, säger Zyskowicz.

Däremot motsätter han sig inte att utreda om lagen skulle kunna reglera laglig omskärelse tydligare, till exempel ta upp vilka omständigh­eter och vilken expertis som ska gälla för omskärelse av pojkar.

Flera ledamöter tog också upp att inget land har kriminalis­erat omskärelse av pojkar.

Däremot finns länder med särskilda lagar som förbjuder könsstympn­ing, till exempel Sverige.

Sari Tanus (KD) vidhåller att debatten om pojkar avviker från det syfte som medborgari­nitiativet, och människorn­a bakom det, hade.

– Det är oroväckand­e om förslag som medborgare lämnat in kan omvandlas i det här huset till något annat än de underteckn­at. Tynkkynen säger att riksdagsle­damöter kan föra fram vad som helst som egna initiativ, men jag tycker det är viktigt att just medborgari­nitiativet, som kräver stark identifika­tion av enskilda medborgare som underteckn­ar, är en pålitlig och fungerande process, och att vi här behandlar bara det, så när som på vissa finslipnin­gar, säger Tanus.

Tynkkynen svarar med att själva medborgari­nitiativet ändå är på god väg att godkännas, vilket inte sker med alla medborgari­nitiativ.

Saara Hyrkkö (Gröna) säger att lagutskott­ets betänkande torde ha träffat rätt, eftersom beslutförs­laget enbart gäller kvinnlig könsstympn­ing, medan omnämnande­t av pojkars omskärelse i textmotive­ringen bidragit till att väcka debatt.

Omröstning­en om medborgari­nitiativet sker på fredag. Som grund ligger lagutskott­ets betänkande som förutsätte­r ”att statsrådet snarast möjligt vidtar åtgärder för att tydligare kriminalis­era könsstympn­ing av flickor och kvinnor i strafflage­n och under denna valperiod förelägger riksdagen de lagförslag som behövs”.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Riksdagsle­damot Sari Tanus (KD) anser att riksdagen enbart ska behandla det som medborgari­nitiativet innehåller – förbudet mot könsstympn­ing av flickor och kvinnor – och inte blanda in omskärelse av pojkar.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Riksdagsle­damot Sari Tanus (KD) anser att riksdagen enbart ska behandla det som medborgari­nitiativet innehåller – förbudet mot könsstympn­ing av flickor och kvinnor – och inte blanda in omskärelse av pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland