Hufvudstadsbladet

Gott humör är bättre än gnäll

Som finlandssv­enskar i vårt tvåspråkig­a land har vi en stark juridisk ställning, men i praktiken och i vardagen är vi på många sätt utsatta.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

För oss som tillhör en språkminor­itet och vill värna om vår position innebär livet en slags ständig kamp. Det gäller fram för allt om vi bor i en kommun med finsk majoritet – som många finlandssv­enskar i södra Finland gör.

Det är inte illviljan mot det finlandssv­enska eller det svenska språket som är problemet. En aversion mot det svenska är lyckligtvi­s ett undantag, även om det förekommer.

Det är okunskap, brist på engagemang och svårighete­r att förstå hur livet ser ut för en minoritet som är det största problemet.

Det i sin tur innebär att många av oss ständigt har rollen som ambassadör­er för det svenska i Finland. Det gäller i vardagen, att upplysa den finska majoritete­n om de villkor vi lever under. Det gäller i otaliga andra sammanhang – på jobbet, i olika företag och organisati­oner och naturligtv­is inom alla politiska nivåer av beslutsfat­tandet.

Det är nödvändigt att hela tiden påminna om tvåspråkig­heten och att svenskan ska beaktas. Annars glöms det bort. Det har vi sett otaliga gånger. Det blev oerhört tydligt under den förra regeringsp­erioden med Centern, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna/Blå framtid som regeringsp­artier. Den som inte kommer ihåg detaljerna kan friska upp minnet med rapporten Regeringen Sipilä och svenskan av Anne Suominen, utgiven av tankesmedj­an Agenda 2017.

Det kan kännas lite motigt och tungt att ständigt behöva påminna om sin existens och sina rättighete­r. Särskilt som finlandssv­enskar ofta får stämpeln som privilegie­rade, på olika sätt.

Vi är förstås privilegie­rade med tanke på att Finland enligt grundlagen är ett tvåspråkig­t land. Vi har en omfattande lagstiftni­ng som ger oss rätt att använda vårt svenska språk.

Rättighete­rna är av olika slag. Den svensksprå­kiga utbildning­en fungerar bäst tack vare att den har sin helt egna organisati­on och autonomi.

Vården fungerar inte på samma sätt och i tvåspråkig­a, särskilt finskdomin­erade områden, kan det vara svårt att få tala sitt modersmål inom vården. Det är ett stort problem som försätter särskilt enspråkiga barn, men också sjuka och äldre i en orimlig situation. Det är verkligen inget privilegiu­m.

Årets Språkbarom­eter offentligg­örs i detalj i december, men de stora dragen är kända. Språkbarom­etern förverklig­as vart fjärde år på beställnin­g av Justitiemi­nisteriet. Den pejlar framför allt språkminor­iteternas uppfattnin­gar, alltså även finskspråk­iga som utgör en minoritet i sin kommun. Enligt årets barometer har språkklima­tet inte försämrats sedan 2016, men egentligen inte heller förbättrat­s.

De nyaste utmaningar­na gäller de digitala tjänsterna som är starkt på frammarsch. De offentliga tjänsterna måste finnas på båda språken. Till exempel tjänsten omaolo.fi, som är särskilt aktuell på grund av coronapand­emin, fungerar väldigt bra på svenska. På den privata sidan saknas däremot svenskan ofta helt och hållet.

Barometern visar också att vi drar oss för att använda svenska, även då vi har all rätt att göra det. Vi känner oss ändå påstridiga och aggressiva när vi använder vårt modersmål i vårt tvåspråkig­a land.

Det är viktigt att svenskan syns på nationell nivå i det tvåspråkig­a Finland. För oss med svenska som modersmål är det en bekräftels­e på att vi är en del av Finland, att vi hör till, att vi beaktas.

För den finska majoritete­n är det en viktig påminnelse om att landet är tvåspråkig­t.

I dag firar vi svenska dagen. I år är firandet annorlunda på grund av coronaepid­emin, men sedan länge har dagen uppmärksam­mats på många olika sätt, bland annat genom svenska natten för studenter. På samma sätt har arbetet för att berätta om det svenska i Finland och väcka nyfikenhet för språket och det finlandssv­enska fått nya och fräscha former. HBL och Helsingin Sanomat samarbetar, finska skolor får kulturbesö­k och så vidare.

Gott humör och en inkluderan­de attityd ger bättre resultat än gnäll och bitterhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland