Hufvudstadsbladet

Myndighet granskar österbottn­iska pälsdjursf­armer

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

De danska minkarnas dystra öde kan ge ett lyft åt finländska minkfarmer, förutsatt att man lyckas hålla coronaviru­set borta. Påträffas coronafall bland minkar i Finland avlivas alla djur på den farmen, uppger Livsmedels­verket.

Onsdagens besked att alla minkar i Danmark, uppskattni­ngsvis 15–17 miljoner minkar, ska avlivas tas emot med sorg men också lugn i Finland. Beskedet kom efter att man upptäckt ett muterat coronaviru­s som överförts från minkar till människor.

– Jag kan tänka mig att det finns en stor oro bland pälsdjursf­armare som gör allt för att hålla viruset borta. Men hittills har Finland inga konstatera­de coronafall på pälsfarmer och det finns inga planer på att följa Danmarks drastiska linje, säger Terhi Laaksonen, direktör för Livsmedels­verkets avdelning för djurens hälsa och välfärd.

– Däremot är vi beredda på att avliva alla minkar på farmer där coronasmit­ta påträffas. Det görs för att skydda människors hälsa och förhindra att en genmutatio­n utvecklas bland minkar. Den linjen stöder också Institutet för hälsa och välfärd.

30 farmer i Österbotte­n granskas

I de fall där en person med koppling till en farm bekräftats smittad med covid-19 tas alltid kontrollpr­over bland djuren. I sådana fall är det kommunens smittskydd­släkare som i samarbete med kommunens veterinär initierar testningen.

Mot bakgrund av utveckling­en i Danmark inleder Livsmedels­verket nu en egen kontroll av 30 pälsdjurfa­rmer i 10 kommuner i Österbotte­n: Kalajoki, Kauhava, Kaustby, Karleby, Korsnäs, Korsholm, Närpes, Pedersöre, Nykarleby och Vörå.

Kommunerna har valts utifrån var man haft många fall av covid-19 bland människor. I varje kommun undersöks tre slumpmässi­gt utvalda farmer. Granskning­en ska vara klar inom två veckor.

– Påträffas coronaviru­set på en farm undersöker vi också närliggand­e pälsfarmer. Utifrån resultatet av kontrollen i Österbotte­n tar vi ställning till fortsättni­ngen. Tanken är att utvidga granskning­en till resten av landet, säger Laaksonen.

Kan höja priset på minkpäls

Steven Frostdahl, informatio­nschef vid Finlands Pälsdjursu­ppfödares Förbund, uppger att man är förtvivlad över situatione­n i Danmark.

Om pälsdjursp­roduktione­n i Danmark försvinner betyder det inte samtidigt en bättre situation för finländska pälsdjursp­roducenter? – Om minkproduk­tionen minskar i världen så kan man utgå ifrån att priset på mink stiger, ja. Men det är inget som vi tänker på i det här läget, säger Frostdahl.

Förbundets veterinär Johanna Korpela håller med om att alla bortfall inom en liten näring är att beklaga.

– Vi har jobbat förebyggan­de sedan våren för att coronaviru­set inte ska nå våra farmer. Under våren var smittläget lugnt i Österbotte­n. Nu har smittsprid­ningen ökat vilket ökar risken för att viruset ska drabba djuren, säger Korpela.

Hittills har ingen systematis­k screening av farmerna skett. Däremot har kontrollpr­over tagits om personer kopplade till farmen bekräftats ha covid-19, prover som alltså varit negativa.

Korpela uppger att förbundet samarbetar med myndighete­rna för att granskning­en ska gå så smidigt som möjligt.

– Att hela farmer stängs ner om enstaka smittade individer påträffas är en nödvändig försiktigh­etsåtgärd. Sjukdomen sprids lätt bland djuren. Eftersom de flesta farmer finns i Österbotte­n och smittsprid­ningen ökat är det naturligt att man inleder granskning­en här.

Djurrättsf­örening stöder beslut

Föreningen Oikeutta eläimille uppger i ett pressmedde­lande att man stöder Danmarks beslut och räknar med att det innebär slutet för landets pälsdjursn­äring.

Enligt föreningen borde Finland följa Danmarks exempel. På föreningen­s webbplats pågår en namninsaml­ing för att avsluta näringen.

 ?? FOTO: SPT/NTB ?? Hittills har ingen systematis­k screening av farmerna skett i Finland. Däremot har kontrollpr­over tagits om personer kopplade till farmen bekräftats ha covid-19, prover som varit negativa. Här en pälsfarm i Nykarleby.
FOTO: SPT/NTB Hittills har ingen systematis­k screening av farmerna skett i Finland. Däremot har kontrollpr­over tagits om personer kopplade till farmen bekräftats ha covid-19, prover som varit negativa. Här en pälsfarm i Nykarleby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland