Hufvudstadsbladet

Massexpone­ringar vanliga i skolor

Pandemin slår för närvarande hårt mot Europa. I Finland är sex sjukvårdsd­istrikt i accelerati­onsfasen.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Det totala antalet coronafall ökar och fall finns nu i hela Finland. Därför behövs restriktio­ner fortfarand­e, meddelade Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd på sin gemensamma presskonfe­rens på torsdagen.

– Läget är explosivt och epidemin kan förvärras snabbt, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Klart vi myndighete­r kan rekommende­ra, men folk har ett ansvar att själva följa rekommenda­tionerna, säger Emmi Sarvikivi, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

Exponering­ar på läroanstal­ter

Massexpone­ringar för coronaviru­set har den senaste tiden främst skett på läroanstal­ter och i samband med fritidssys­selsättnin­g. Cirka 11 819 barn och unga har utsatts för coronasmit­ta i sin skolmiljö, alltså i småbarnspe­dagogiken, grundskola­n eller utbildning­ar på andra stadiet. Trots stor exponering är det få minderårig­a barn – endast 1–2 procent – som har smittats av coronaviru­set.

Varken ministerie­t eller institutet har närmare uppgifter om vilka hobbyer som har varit speciellt utsatta i spridninge­n av coronaviru­set de senaste två veckorna.

Det är fortfarand­e unga människor i åldern 19–24 som smittas. Ungefär hälften av alla som smittats de senaste veckorna är under 30 år. Över 80 procent av dem som har smittats är under 50.

– Det är goda nyheter att det är få

■ äldre personer som smittas, säger Voipio-Pulkki.

Hon understryk­er att det fortfarand­e är viktigt att skydda alla riskgruppe­r, i synnerhet personer som är äldre än 70.

Undvik närkontakt under julen

Förra veckans rekommenda­tion av Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd, om att undvika stora familjefes­ter under de kommande högtiderna har väckt reaktioner på sociala medier.

Ministerie­t och institutet fortsätter på samma spår som förra veckan: man ska undvika fysisk närkontakt i samband med släktträff­ar. Nu är det inte rätt läge att bjuda in hela tjocka släkten till julen, säger Anna Katz, projektche­f på Institutet för hälsa och välfärd.

– Där det finns folk kan det finnas virus. Ju fler människor, desto större risk. Ju längre tid inomhus och nära varandra, desto större risk.

Enligt Voipio-Pulkki är det viktigt också för dem som känner sig helt friska att undvika fysisk närkontakt.

I smittspårn­ingen har cirka 60 procent av smittkällo­rna kunnat spåras till den egna familjekre­tsen.

Läget i Finland och internatio­nellt

I Europa har fallen ökat väldigt mycket de senaste veckorna. Pandemin slår för närvarande hårt bland annat mot Tjeckien, Polen, Slovenien, Belgien, Frankrike och Tyskland.

– I flera länder är sjukvården pressad, säger Katz.

I Finland har 189 nya fall av covid-19 bekräftats under det senaste dygnet. Katz säger att det är en typisk siffra för de senaste veckorna.

– I Finland registrera­s cirka 200 nya fall av coronasmit­ta per dag.

Sex sjukvårdsd­istrikt är nu i accelerati­onsfasen: Helsingfor­s och Nyland, Vasa, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Västerbott­en, Birkaland och Åland.

Förra veckan var Vasa fortfarand­e i fasen för allmän smittsprid­ning, men har nu återgått till en lugnare fas.

– Vasa sjukvårdsd­istrikt har fått bukt med epidemin, säger Katz.

– Vasa är ett av de få sjukvårdsd­istrikt som går åt rätt håll, säger Voipio-Pulkki.

Sammanlagt har det konstatera­ts 17 119 fall i hela landet sedan coronaepid­emin startade.

Man testar fortfarand­e i stora mängder. Att tröskeln är låg att testa sig är a och o, säger Voipio-Pulkki.

Vaccin möjligen före årsskiftet

Personer som är i behov av sjukhusvår­d på grund av covid-19 ökar utanför Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Just nu vårdas 65 coronasmit­tade patienter på sjukhus, 15 av dessa behöver intensivvå­rd. De tre senaste veckorna har antalet personer som behöver sjukhusvår­d varit någorlunda oförändrat. De som behöver intensivvå­rd har blivit något fler.

Enligt de senaste uppgiftern­a kan ett vaccin mot coronaviru­set lanseras före årsskiftet.

– Vi vet inte när och hur ett vaccin mot coronaviru­set finns tillgängli­gt. Det enda som är säkert är att vi först går in för att vaccinera riskgruppe­rna och dem som jobbar inom social- och hälsovårde­n, säger Voipio-Pulkki.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER, TEEMU SALONEN/LEHTIKUVA ?? Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårds­ministerie­t har en gemensam presskonfe­rens om coronaläge­t varje torsdag. På plats (från vänster) var Emmi Sarvikivi (överläkare på Institutet för hälsa och välfärd), Anna Katz (projektche­f på Institutet för hälsa och välfärd) och Liisa-Maria Voipio-Pulkki (strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t).
FOTO: MARKKU ULANDER, TEEMU SALONEN/LEHTIKUVA Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårds­ministerie­t har en gemensam presskonfe­rens om coronaläge­t varje torsdag. På plats (från vänster) var Emmi Sarvikivi (överläkare på Institutet för hälsa och välfärd), Anna Katz (projektche­f på Institutet för hälsa och välfärd) och Liisa-Maria Voipio-Pulkki (strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland