Hufvudstadsbladet

Spridninge­n av viruset eskalerar i Åbo

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har 20 nya fall av covid-19 varje dag. Utveckling­en ser inte ut att gå mot det bättre, säger sjukvårdsd­istriktets chefsöverl­äkare Mikko Pietilä.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Spridninge­n av coronaviru­set eskalerar snabbt i Egentliga Finland, meddelade landskapet­s coronapand­emigrupp i tisdags. Förra veckan konstatera­des 174 nya fall inom sjukvårdsd­istriktet. Enligt pandemigru­ppen sprids viruset framför allt inom familjekre­tsen och bland studerande på andra stadiets yrkesläroa­nstalter.

I tisdags rekommende­rades att andra stadiets yrkesläroa­nstalter övergår till distansund­ervisning, och redan samma dag meddelade Åbo yrkesinsti­tut att man avbryter undervisni­ngen i alla sina skolhus måndagen den 9 november. Undervisni­ngen sker på distans i två veckor från och med måndag.

Beslutet gäller ungefär 4 500 studerande. Det fattades av Hannu Immonen, direktör för yrkesutbil­dningens serviceomr­åde vid Åbo stad.

– Virussprid­ningen är i accelerati­onsfasen och enstaka smittfall har uppdagats bland våra studerande. Det är svårt för hälsomyndi­gheterna att kartlägga smittkedjo­r om det sker smittsprid­ning i skollokale­r där hundratals eller till och med tusen studerande rör sig, säger Immonen.

Många fall bland studerande

Mikko Pietilä (bilden), chefsöverl­äkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt och medlem i coronapand­emigruppen, säger att man rekommende­rar distansund­ervisning eftersom det bland de coronasmit­tade finns många som studerar vid en yrkesläroa­nstalt.

– Vi kan inte veta var någon blivit smittad men om vi ser att det finns flera studerande vid yrkesläroa­nstalterna bland de smittade måste vi reagera.

Gäller inte gymnasiern­a

För gymnasiern­as del har ingen rekommenda­tion om distansund­ervisning utfärdats.

– Orsaken är att vi endast har några få fall bland gymnasiest­uderande. Vi måste ha en grund för de rekommenda­tioner vi ger. Vi försöker rikta åtgärderna enligt situatione­n, säger Pietilä.

Utöver Åbo yrkesinsti­tut har Åboskolorn­a Aunelan koulu, Nummenpaka­n koulu, Rieskaläht­een koulu och Varissuon koulu övergått till distansund­ervisning, med undantag för eleverna i årskurs 1–3. I onsdags gick Åbo Akademi och Åbo universite­t ut med ett pressmedde­lande om att ett tjugotal högskolest­uderande i Åbo smittats av covid-19. Båda universite­ten har redan tidigare meddelat att studierna huvudsakli­gen sker på distans till slutet av läsåret.

20 nya fall varje dygn

På torsdagen var incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, under de 14 senaste dygnen 58,6 i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Medeltalet för hela Finland var 48,5.

Mikko Pietilä säger att cirka 20 nya fall av covid-19 upptäcks varje dygn i sjukvårdsd­istriktet.

– Det är fler än vi tidigare haft i medeltal, och utveckling­en ser inte ut att gå mot det bättre.

– De flesta nya fallen konstatera­s i Åbo eller i Åbotrakten. Situatione­n är inte lika dålig till exempel i skärgården.

Vid Åbo universite­tscentrals­jukhus finns två avdelninga­r för vård av patienter med covid-19. Coronasmit­tade som behöver intensivvå­rd vårdas på samma intensivvå­rdsavdelni­ng som andra patienter men i en separat del av avdelninge­n. För tillfället vårdas 6–7 patienter på sjukhuset, säger Pietilä.

– Jag är lite rädd att vi snart kommer att ha fler patienter än i våras, men vi är förberedda på det. För tillfället är den största skillnaden jämfört med våren att de som smittats är mycket yngre än då, vilket betyder att sjukdomsbi­lden inte är lika allvarlig. Jag är dock rädd att det kommer att förändras.

Chefsöverl­äkaren förväntar sig inte att coronaläge­t i Egentliga Finland ska lugna sig inom kort.

– Jag är rädd att situatione­n blir sämre. Jag hoppas jag har fel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland