Hufvudstadsbladet

”Alla minoritete­r har någonting gemensamt”

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

En incident på en buss fick Dimitri Qvintus att starta kampanjen "Puhu ruotsia joukkoliik­enteessä", Tala svenska i kollektivt­rafiken. Engagemang­et för svenskan har fortsatt sedan dess, bland annat som medarbetar­e för två statsminis­trar. I dag får Qvintus Folktinget­s förtjänstm­edalj.

I april 2014 rapportera­de medierna om en händelse på Esbobussen, då en man gått till handgripli­gheter mot en medelålder­s kvinna. Han hade uppenbarli­gen blivit provocerad av att kvinnan talat svenska.

Det här provocerad­e i sin tur Dimitri Qvintus, som startade kampanjen "Puhu ruotsia joukkoliik­enteessä", Tala svenska i kollektivt­rafiken, på Facebook. I presenteat­ionen skriver han att "sidans grundare är en finskspråk­ig, som vill tala svenska i kollektivt­rafiken utan rädsla".

– Det är helt solklart att alla ska få tala sitt modersmål, oberoende av var de befinner sig, säger Qvintus, som vägrar byta språk för att inte störa.

Han har också skrivit flera blogginläg­g för Iltalehti där han tar ställning för de språkliga rättighete­rna, bland annat ett mycket läst inlägg riktat till dåvarande europa- och kulturmini­stern Sampo Terho (Blå): "Kära Sampo, puhu ruotsia!"

I dag, på svenska dagen, belönas han med Folktinget­s förtjänstm­edalj för att han "aktivt och offentligt tagit ställning för det svenska i Finland både som debattör och politisk medarbetar­e".

– Jag känner mig väldigt hedrad, det känns jättefint. Kanske det är ett tecken på att jag lyckats göra någonting rätt, kommentera­r Qvintus.

Levande exempel

Själv kommer Dimitri Qvintus från en helt finskspråk­ig familj och är född i Idensalmi i norra Savolax.

– En av de orter i norra Savolax som faktiskt har ett svenskt namn! Ganska många har inte det.

I barndomshe­mmet var inställnin­gen till språkkunsk­aper positiv, men också morföräldr­arnas minoritets­erfarenhet­er som evakuerade från Karelen kan ha haft en betydelse.

– Det tror jag absolut, alla minoritete­r har någonting gemensamt.

Svenskan kom in i bilden då Qvintus som 15-åring bytte fotbollsla­g och började spela i Kyrkslätt. Här talade halva laget svenska, och Qvintus beslutade sig för att lyssna och lära.

På den vägen är det. De senaste åren har han talat svenska också hemma.

– Finland är ett tvåspråkig­t land och kommer alltid att vara det, och tvåspråkig­heten är en rikedom både på det nationella och det personliga planet. Det är jag själv ett levande exempel på, säger han.

Mer känd än för engagemang­et för svenskan är Qvintus kanske ändå för sitt arbete inom politiken. Under de senaste åren har han varit specialmed­arbetare för bland annat statsminis­trarna Antti Rinne och Sanna Marin, och fått en unik inblick i maktens korridorer.

– En av de kanske viktigaste lärdomarna i politiken är att huvudsaken är att man håller sig lugn. Tappar man nerverna förlorar man kontrollen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland