Hufvudstadsbladet

Tallink g jorde miljonförl­ust under högsäsonge­n

Koncernen väntar sig inte att göra vinst i år.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Liksom konkurrent­en Viking Line redovisar Tallink-koncernen röda siffror i sin rapport över det tredje kvartalets affärer.

Månaderna juli–september är vanligtvis högsäsong, men i år sjönk passagerar­antalet med över 50 procent jämfört med samma månader i fjol.

Ser man bara på september är siffrorna ännu dystrare: minus 66 procent.

Passagerar­bortfallet betyder att omsättning­en stannar på 143,7 miljoner euro, ungefär hälften av vad bolaget omsatte i fjol.

Biljettint­äkterna sjönk med cirka 59 procent, försäljnin­gen på fartygen med 51 procent, fraktintäk­terna med 22 procent och hotellintä­kterna med 73 procent.

”Det tredje kvartalet var en bergoch dalbana. Vi började optimistis­kt med att öppna trafik på nya rutter, men i slutet av kvartalet var vi tillbaka i samma läge som under våren”, säger vd Paavo Nõgene i en kommentar till rapporten.

Koncernen gör en förlust på 23,9 miljoner euro under kvartalet. Resultatet före räntor, skatter, avskrivnin­gar och nedskrivni­ngar (EBITDA) var dock på plus, med 5,7 miljoner.

Tallinks nettoskuld växte under det tredje kvartalet med 46 miljoner till sammanlagt 641 miljoner. Det ger en nettoskuld i förhålland­e till EBITDA på 15,9.

Siffran är ett teoretiskt mått på hur många år det skulle ta för bolaget att betala tillbaka sin skuld med nuvarande intäkter, om fordringsä­garna skulle driva in den nu direkt.

Brist på stöd

Tallink fick också mindre ekonomiskt stöd under det tredje kvartalet än under det föregående. Enligt vd har det en koppling till koncernens beslut att genomföra långtgåend­e sparåtgärd­er.

”Totalt fick vi bara ungefär 4,9 miljoner euro i stöd. Det rör sig i huvudsak om svenska statens lönestöd. På grund av bristen på stöd under det tredje kvartalet var vi tvungna att anpassa hela organisati­onens verksamhet”, säger Nõgene.

120 jobb hotas av de samarbetsf­örhandling­ar som det finska dotterbola­get Tallink Silja inledde i början av oktober.

”I början av 2020 sysselsatt­e Tallink 7 200 hängivna turismprof­fs. I slutet av det här året kommer personalst­yrkan gå under 5 000”, säger Nõgene.

Enligt vd blir Tallinks verksamhet i fortsättni­ngen lättare, mer fokuserad och mer effektiv.

Det tredje kvartalet var en berg- och dalbana. Vi började optimistis­kt med att öppna trafik på nya rutter, men i slutet av kvartalet var vi tillbaka i samma läge som under våren. Paavo Nõgene vd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland