Hufvudstadsbladet

1 050 kvotflykti­ngar kan tas emot nästa år

- SPT

Syriska och kongolesis­ka personer finns på listan över kvotflykti­ngar som Finland ska ta emot nästa år.

På torsdagen fastställd­e ministerar­betsgruppe­n för utveckland­e av rättsstate­n och för inre säkerhet hur Finlands flyktingkv­ot fördelas nästa år, då vi tar emot 1 050 kvotflykti­ngar.

”Vi har i Finland alla förutsättn­ingar att hjälpa människor som söker skydd. Det är viktigt att vi kan bära vår andel av det internatio­nella ansvaret och hjälpa dem som är i nöd”, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP), som är ordförande för ministergr­uppen, i ett pressmedde­lande.

Finland tar emot sammanlagt 550 syriska flyktingar från Libanon och Turkiet samt 250 kongolesis­ka flyktingar från Zambia. Dessutom tar Finland emot 130 flyktingar som evakuerats från Libyen till Niger eller Rwanda. Utöver detta har Finland beredskap att ta emot ytterligar­e 120 flyktingar, oberoende av nationalit­et eller religion.

Hur flyktingkv­oten fördelas grundar sig på ett förslag av FN:s flyktingor­ganisation UNHCR och på att Finland i huvudsak fortsätter att ta emot samma flyktinggr­upper som under de senaste åren. På så sätt kan man bäst dra nytta av tidigare erfarenhet­er. Man använder också coronapand­emin som en motivering att inte ta emot flyktingar från nya länder.

”Vi fortsätter konsekvent att ta emot de mest utsatta och sårbara flyktingar­na. När det gäller flyktingkv­oten lägger vi huvudvikte­n på familjer samt kvinnor och barn i utsatt läge”, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Riksdagen fattar det slutgiltig­a beslutet om flyktingkv­oten i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland