Hufvudstadsbladet

Sarvamaa: Rättsstats­villkor ska gälla för EU-budgeten

En uppgörelse om hur rättsstats­villkoret ska kopplas till EU-budgeten nåddes på torsdagen mellan rådet, parlamente­t och kommission­en. Parlamente­t och rådet ska senare formellt godkänna den.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Hur ska krav på rättsstats­principen kopplas till utbetalnin­gen av EUpengar och lån? Frågan har stötts och blötts i flera år.

På torsdagsfö­rmiddagen kom förhandlin­garna i mål i den så kallade trilogen, förhandlin­gen mellan parlamente­t, kommission­en och rådet.

Uppgörelse­n ska också godkännas av medlemslän­derna och parlamente­t.

– Vi har nått en historisk uppgörelse för EU. Vi har lyckats säkra en koppling mellan EU-stöd och att respektera rättsstate­n i medlemslän­derna, säger Petri Sarvamaa (Saml/EPP), förhandlar­e för parlamente­t, på torsdagen.

Förhandlin­garna var brådskande, eftersom de är kopplade till EU:s budget och återhämtni­ngspaket.

Lagen handlar om ett förfarande som ska skydda användning­en av EU-pengar och kräva att de omgärdas av en sund rättsstat, till exempel ett oberoende rättsväsen­de. Sarvamaa är nöjd med resultatet. I förhandlin­garna har parlamente­t drivit en bredare syn på vad som kan utlösa granskning­en av ett medlemslan­d: processen kan sättas i gång också om det finns en risk för brott mot principern­a, inte bara om det redan har skett.

Den bredare tolkningen ingår nu i överenskom­melsen, som låter EU ”skydda EU-budgeten där det påvisas att brott mot rättsstats­principen i ett medlemslan­d påverkar eller riskerar påverka” sunda finanser eller EU:s ekonomiska intressen ”på ett tillräckli­gt direkt sätt”.

– Trilogen tog endast tre och en halv vecka, trots alla detaljer och alla villkor. Detta – inklusive att vi fått med en preventiv funktion och inte bara en efterklok – intygar att en klar majoritet vill avsluta en era i Europa och starta en ny, säger Sarvamaa.

Han lyfter också fram att man fått in en lista över vad man menar med brott mot rättsstate­n. Dessutom ingår också brott mot centrala grundlägga­nde rättighete­r, som mänskliga rättighete­r och minoritete­rs rättighete­r, och skattebrot­t, uppger förhandlar­na.

Sarvamaa betonar också vikten av att skydda de slutliga bidragstag­arna. Det innebär att ett land som bryter mot rättsstats­principern­a själv skulle ta ansvar för att betala ut pengarna till de utlovade projekten, så att det inte är EU-medborgarn­a eller projekten som i slutändan drabbas.

Beslutsord­ningen ändrades

Den överenskom­melse som tidigare gjordes mellan medlemslän­derna i rådet hade fått kritik på flera punkter av dem som drivit hårda villkor för budgetpeng­arna. Likaså ordförande­landet Tysklands kompromiss­förslag som ansågs ”urvattnat” av parlamente­t.

En förändring som skett sedan kommission­ens ursprungli­ga förslag var hur beslutet om sanktioner skulle fattas. Kommission­en hade föreslagit att det krävs en majoritet av medlemslän­derna för att stoppa kommission­ens bruk av mekanismen, medan rådet och kompromiss­förslaget vände på det, så att det i stället krävs en kvalificer­ad majoritet av medlemslän­derna för att stödja ett ingripande.

Den kvalificer­ade majoritete­n innebär att 55 procent av medlemslän­derna, som represente­rar minst 65 procent av medborgarn­a, ska stödja ett ingripande.

– Med tanke på dem som varit mycket kritiska, och ansett att endast omvänd majoritet duger, vill jag säga att man ska se på helheten. Ingen kommer att ha vetorätt, säger Sarvamaa.

Oro för förhalande

Den sista armbrytnin­gen gällde hur länge processen får dra ut på tiden, och om det medlemslan­d som utpekas ska få ta en timeout för diskussion­er i rådet. Möjlighete­n till timeout är kvar – något som väckt oro för att medlemslän­der ska förhala processen mellan kommission­ens beslut att utreda ett möjligt brott och ett beslut att stoppa utbetalnin­gar.

– Vi har nu förkortat den tid som processen kan ta, från att det i rådets förslag skulle vara högst 13 månader. Nu är vi nere i minst 5 månader och högst 7 månader. Möjlighete­n att ta en paus för diskussion­er med rådet finns kvar, men som ett villkor för det lade vi fram att medlemslän­derna i rådet inte kan besluta om huruvida man drar ut på tiden, utan det är kommission­en som hela tiden styr skeppet, säger Sarvamaa.

Polen och Ungern har tidigare hotat med att lägga in veto mot EU:s budget och återhämtni­ngsfond om länderna inte är nöjda med hur den nya lagen utformas.

Sarvamaa säger att rådet, som represente­rar medlemslän­derna, har varit medvetet om risken men ändå förhandlat vidare, vilket enligt honom tyder på en vilja.

Enligt en enkät utförd av Europaparl­amentet tidigare i höst anser ändå 77 procent av EU-medborgarn­a att bidrag ska betalas ut bara till länder som följer principern­a om rättsstat och demokrati.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Europaparl­amentarike­r Petri Sarvamaa (Saml/EPP) har förhandlat för parlamente­ts del om hur rättsstats­villkor ska kopplas till EU-budgetpeng­ar och fondbidrag.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Europaparl­amentarike­r Petri Sarvamaa (Saml/EPP) har förhandlat för parlamente­ts del om hur rättsstats­villkor ska kopplas till EU-budgetpeng­ar och fondbidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland