Hufvudstadsbladet

”Läget ser väldigt annorlunda ut än för fyra år sedan”

Presidentv­alet i USA är tills vidare oavgjort men Joe Biden leder med 39 elektorer. Professor Benita Heiskanen vid Åbo universite­t säger att den största skillnaden mellan kandidater­na är deras handlingss­ätt.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Vilka beslut eller reformer hinner Donald Trump driva igenom mellan november och januari? Om Joe Biden vinner presidentv­alet i USA har Donald Trump cirka 70 dagar kvar i Vita huset. Perioden mellan valet och den nya presidente­ns installati­onsdag brukar kallas för den haltande ankan (lame duck). Traditione­llt har presidente­rna inte fattat några stora beslut under slutsträck­an av sin ämbetsperi­od. Trump kan däremot inte jämföras med tidigare presidente­r. Han har upprepade gånger bevisat att han inte bryr sig om god sed eller gentlemann­aavtal.

– Trump kan förstås fortsätta driva sin agenda om valfusk och bedrägeri. Men det är omöjligt att förutse, vi kan egentligen bara vänta och se, säger Benita Heiskanen som är professor i Nordamerik­astudier vid Åbo universite­t.

Vad skulle Joe Biden göra under sina 100 första dagar som president? I amerikansk politik betraktas presidente­rnas hundra första dagar i ämbetet som någon sorts måttstock och indikator för mandatperi­oden. Ofta presentera­r kandidater­na listor över sina målsättnin­gar för de hundra första dagarna.

– Biden har själv sagt att han ska normaliser­a och återställa relationer­na till olika samarbetsp­artner. Vi kan förvänta oss motsvarand­e politik som under Barack Obamas tid. Dessutom har Biden talat om vikten av multilater­ala avtal. Sannolikt kommer han sätta i gång olika processer för att återgå till läget före Trump valdes in i Vita huset, säger Heiskanen.

Hurdan handels- och utrikespol­itik skulle Joe Biden driva? ”Amerika först” har varit ledstjärna­n för Donald Trumps handels- och utrikespol­itik. Också de planer som Joe Biden framfört under sin valkampanj kan beskrivas som protektion­istiska. Båda männen lovar skapa jobb i USA och värna om amerikansk­a intressen. De väsentliga skillnader­na ligger i tillvägagå­ngssätten.

– Det är ytterst svårt att ta ställning till de här frågorna eftersom det ännu inte finns några officiella linjer. I allmänhet ser läget väldigt annorlunda ut nu än för fyra år sedan, säger Heiskanen.

Utan att desto mera ta ställning till Bidens eventuella handels- och utrikespol­itik säger Heiskanen att strategin och handlingss­ättet kommer skilja sig från Trump.

– Vi kan sannolikt förvänta oss mer konsekvent och traditione­llt beteende av Biden än den sittande presidente­n. Om man i det här avseendet återgår till en mer traditione­ll agenda så kan många dra en liten suck av lättnad. Då blir det lättare för andra statsöverh­uvuden och USA:s samarbetsp­artner att förebåda presidente­ns handlingar.

Många anser att Trump haft en destruktiv effekt på USA:s relationer till andra länder och institutio­ner. Att en del av Bidens presidentp­eriod går åt till att lappa och återställa de här relationer­na är oundviklig­t, enligt Heiskanen. Däremot påminner hon om att motsvarand­e övergångsp­erioder förekommit också tidigare.

– Världen förhöll sig ganska skeptisk till George W. Bush, exempelvis. Men visserlige­n spelade man i alla fall enligt samma politiska spelregler.

Heiskanen understryk­er också det faktum att valresulta­tet ännu inte står klart och att Biden ännu inte säkrat sin vinst.

– Flera avgörande delstater såsom Georgia och Arizona räknar fortfarand­e röster. Det ligger i allas gemensamma intresse att vänta tills rösterna är räknade och resultatet offentligg­örs. I bästa fall får vi ett resultat under den här veckan, men om det dyker upp några överraskni­ngar så kan det nog dröja länge, säger Heiskanen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Benita Heiskanen är professor i Nordamerik­astudier vid Åbo universite­t. Hon påminner att valet ännu inte är avgjort.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Benita Heiskanen är professor i Nordamerik­astudier vid Åbo universite­t. Hon påminner att valet ännu inte är avgjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland