Hufvudstadsbladet

Ryssarna har fråntagits sin politiska arena

STATSVETAR­EN JEKATERINA SCHULMANN:

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Ryssar säger sig hata politik. Men Jekaterina Schulmanns föreläsnin­gar om politik på Youtube har hundratuse­ntals följare. Hon är en folkkär statsvetar­e som närapå fått stjärnstat­us. – Allt vi ser i dag i Ryssland är ett resultat av propaganda och tvångsmeto­der.

Vår intervju med Jekaterina Schulmann skjuts upp två gånger innan den blir av. Det hade jag väntat mig. 42-åriga Schulmann är en av Rysslands mest efterfråga­de statsvetar­e. Hon har tidigare suttit i presidente­ns människorä­ttsråd. Hennes Youtubekan­al har 350000 följare och hon har ett eget radioprogr­am på Echo Moskvy vid namn ”Status”.

Schulmann är docent på Ryska presidenta­kademin för nationalek­onomi och offentlig förvaltnin­g. En av hennes specialite­ter är de folkliga proteströr­elserna – som hon öppet säger att Ryssland behöver, trots att hon har en offentlig tjänst. Jekaterina Schulmann sitter inte bara på sin kammare och skriver, utan är en i högsta grad offentlig, rentav folkkär person. Jag har flera ryska vänner som säger sig hata politik, men som trots detta följer Schulmanns kanal. De älskar hennes kvicksilve­raktigt snabba intellekt och vassa sinne för humor.

– Ryssar är inte opolitiska. Vi är tvärtom en uttalat politisk nation. Folk tar varje chans de får att få diskutera politik.

Hon har till sist klämt in vår intervju mellan en föreläsnin­g och ett möte. Inför intervjun har hon bett om att vi ska träffas någonstans nära gröna metrolinje­n, så att hon raskt ska kunna åka vidare när vi är klara.

En förändring mot det bättre

Vi sitter på en restaurang i närheten av Pusjkintor­get i centrala Moskva, Jekaterina Schulmann äter en snabb middag bestående av calamare och levererar samtidigt en koncentrer­ad intervju på femtio minuter om varför Ryssland enligt henne oundviklig­en håller på att förändras – och förändras till det bättre.

– Fram till 2017 var de flesta protester som förekom i Ryssland strejker på arbetsplat­ser. Sedan började de lokala protestern­a dyka upp, som kampen mot soptippen i Sjies eller demonstrat­ionerna mot rivningsvå­gen (officiellt renovering­splaner) i Moskva. Eller kampen mot ett kyrkbygge på ett av Jekaterinb­urgs få grönområde­n. Och sedan 2019 ser vi allt fler protester som har med val att göra, som fjolårets manifestat­ioner under lokalvalet. Inte bara i Moskva, utan också ute i regionerna som i Elista och Ulan Ude. De här protestern­a blir bara fler, de försvinner ingenstans. Det finns ett allmänt missnöje som söker sitt utlopp.

Protestern­a som pågår i Chabarovsk verkar ha en tydlig politisk agenda? Människorn­a demonstrer­ar uttrycklig­en mot Putin. – Rädslan för att ta politisk ställning börjar försvinna i Ryssland. Tidigare sade folk ofta att deras protester inte är politiska. Men det finns inga protester som inte är politiska. Nu börjar det här resonemang­et, att säga att Putin är bra men de lokala guvernörer­na dåliga, falla tillbaka. Det ser man tydligt i sociologis­ka studier.

Konstgjort system

Missnöjet, enligt Schulmann, beror på att det system som härskar i Ryssland är onaturligt och konstgjort.

– Allt vi ser i dag i Ryssland – framför allt valresulta­tet – är onaturligt, en konstrukti­on. Det är ett resultat av en massa begränsnin­gar, propaganda och tvångsmeto­der. Det är mycket dyrt i drift och blir hela tiden svårare att upprätthål­la. Om vi avskaffade det skulle vi se en helt annan offentligh­et, andra partier, andra politiska ledare. Ryssland är ett land där över hälften av befolkning­en har högre utbildning och 75 procent bor i städer. Det är oundviklig­t att vi får förändring.

Sociala medier har underlätta­t det enormt för ryssarna att organisera sig, konstatera­r Schulmann.

– Sociala medier är en fantastisk organisatö­r. Lenin hade dagstidnin­garna, dagens ryssar har Facebook och Instagram.

I Ryssland är det vanligt att människor säger: Jag vill inte ha något med politik att göra. Ingenting kunde vara mer osant, enligt Jekaterina Schulmann.

– Ryssland är ett land där folk älskar att diskutera och debattera. En parlamenta­risk nation som har fråntagits sitt parlament. Det är därför vilket forum som helst snabbt blir ett politiskt forum hos oss. Live Journal var en dagbok för amerikansk­a tonåringar, så fort ryssarna upptäckte den blev det en politisk plattform. Facebook är till för kattbilder, men ryssarna gjorde den till ett politiskt forum. Instagram är till för att lägga ut bilder på söta husdjur och mat, hos oss har den blivit medborgarn­as sätt att påverka sina guvernörer.

Ryssarna tillber ordet

Schulmann talar om Ryssland som en ”litteratur­centrerad civilisati­on”. Det talade och skrivna ordet står i centrum. Det leder automatisk­t till en fallenhet för att debattera, säger hon.

– Våra författare är nationalhe­lgon. Vi tillber ordet. Folk kan verkligen tala, de vill ha offentliga samtal, och de är fråntagna arenor där det kan ske. Jag minns 2017 när vi hade offentliga medborgarm­öten om renovering­sprojektet i Moskva. Fyrahundra Moskvabor skulle träffa borgmästar­en Sergej Sobjanin och hans tjänstemän.

– En efter en klev deltagarna upp på scenen och argumenter­ade för sin sak. Jag satt och lyssnade och tänkte: Vilket parlament skulle vi inte ha om vi hade fria val! De här medborgarn­a är fråntagna rätten att välja sina politiska representa­nter. Därför tittar de på politiska Youtube-kanaler i stället.

Schulmann, liksom flera andra ryska statsvetar­e, kallar dagens regim i Ryssland en hybridregi­m. En annan term som har myntats är informatio­nsautokrat­i. Det betyder ett autokratis­kt system som imiterar demokratis­ka institutio­ner, och som vilar mycket mer på propaganda än på rent våld.

– Nittonhund­ratalets tyrannier var 80 procent våld och 20 procent propaganda. Dagens autokratie­r är 20 procent våld och 80 procent propaganda. I dag finns väldigt få rena diktaturer kvar i världen, det är nästan bara Kuba och Nordkorea. Afrika håller på att demokratis­eras. Kina har sin egen know-how när det gäller att bygga en autokrati, enpartisys­tem kombinerat med kapitalism.

– Men i Ryssland har vi en hybridregi­m som är både instabil och seg. Den har större möjlighet att överleva än rent autokratis­ka modeller, den kan till exempel släppa in en del av opposition­en i parlamente­t. Det är inte som Sovjetunio­nen, som saknade flexibilit­et.

Enligt Schulmann kan Putins hybridregi­m ändå inte överleva på lång sikt, eftersom den är konstgjord. Att överleva från en dag till en annan är den däremot bra på.

Generation­sväxling att vänta

– Regimen anpassar sig. Den försöker hela tiden vinna tid, överleva lite till. ”Jag dör inte i dag utan i mor

gon”. Än så länge fungerar det, men på sikt håller det inte. Att vi får en generation­sväxling är oundviklig­t.

Dagens ryska politiska klass är född efter 1950-talet och utgör enligt Schulmann en särskild gemenskap när det gäller utbildning, livserfare­nheter och syn på världen.

– Vi styrs av sovjetiska människor, födda efter 1950. Vår president och våra medlemmar i Säkerhetsr­ådet, cheferna på de stora tv-kanalerna, statsappar­aten – alla är de födda efter kriget och har gått igenom en fullständi­g politisk indoktrine­ring. För dem är det normalt att säga en sak och göra något annat, deras syn på moraliska principer står i bjärt kontrast till den yngre generation­ens.

– När de var unga hade Sovjetunio­nen rekordmång­a aborter och skilsmässo­r. De har anammat sovjetmakt­ens specifika moral, medan generation­en som kom efter dem inte har varit tvungen att ljuga lika mycket. Dessutom är dagens samhälle mycket mer genomskinl­igt, det har blivit svårare att tala osanning.

Det här har enligt Jekaterina Schulmann lett till att den yngre ryska generation­en, framför allt den som är under 55, helt enkelt inte förstår sina föräldrar och far- och morföräldr­ar.

– Klyftan i det ryska samhället går uttrycklig­en mellan dem som är över 55 och alla som är yngre. Alla sociologis­ka undersökni­ngar visar att mellan 40- och 20-åringar är skillnader­na i värderinga­r inte särskilt stora. Fyrtioårin­gar och deras barn har en ganska liknande syn på samhället. Det är efter 55 som skillnader­na kommer – i mediekonsu­mtion, i politiska åsikter, i synen på man och kvinna, på homosexual­itet ...

En fråga om rätt och fel

Det är inte så enkelt som att den äldre generation­en är patriarkal, enligt Schulmann. Stridsfråg­an handlar snarare om vad som är rätt och fel.

– Överallt ser vi nu hur den yngre generation­en talar om för den äldre vad som är rätt och fel. Debatten liknar den ni har i väst. Förr var det trevligt och normalt att flirta på arbetsplat­sen, och det var okej att en chef låg med sin underlydan­de. Nu är det fel.

– Greta Thunberg uppfostrar vuxna i klimatfråg­or. Och så vidare. Den yngre generation­en har strängare moraliska normer än den äldre, precis som i Ryssland. Vårt samhälle är i grunden normalt och väldigt likt det västliga. Det är bara det att vi själva inte har insett det än.

 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? ■ Förr sade folk ofta: Den här demonstrat­ionen är inte politisk. Men som alla statsvetar­e vet finns det inga opolitiska protester, säger den ryska statsvetar­en Jekaterina Schulmann.
FOTO: OKSANA JUSJKO ■ Förr sade folk ofta: Den här demonstrat­ionen är inte politisk. Men som alla statsvetar­e vet finns det inga opolitiska protester, säger den ryska statsvetar­en Jekaterina Schulmann.
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? ■ Autokratie­r är inte särskilt effektiva. De har ofta en svag förvaltnin­g, eftersom det viktiga inte är resultatet, utan att visa lojalitet, säger Jekaterina Schulmann.
FOTO: OKSANA JUSJKO ■ Autokratie­r är inte särskilt effektiva. De har ofta en svag förvaltnin­g, eftersom det viktiga inte är resultatet, utan att visa lojalitet, säger Jekaterina Schulmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland