Hufvudstadsbladet

Våldet ökar i Afghanista­n

Parallellt med fredssamta­len i Qatar ökar våldet i Afghanista­n dramatiskt. Under sommarmåna­derna krävde förödande talibanatt­acker närmare 1000 civila liv.

- TT-AFP

Under juli, augusti och september ökade antalet våldsamma attacker med 50 procent jämfört med föregående kvartal, enligt en kvartalsra­pport från Sigar, den amerikansk­a myndighet som överser återuppbyg­gnaden i Afghanista­n.

Förhandlin­garna mellan den afghanska regeringen och de extremisla­mistiska talibanern­a inleddes i september, med nedtrappad­e strider och en politisk lösning på den långa konflikten som mål. Trots korta uppehåll under två tillfällig­a eldupphör har blodiga strider fortsatt att rasa över landet, vilket skapar oro för att förhandlin­garna ska bryta samman totalt.

Efter två dödliga attentat mot lärosäten i huvudstade­n Kabul – som terrorröre­lsen IS tagit på sig ansvaret för, men som vissa inom regeringen skyller på talibanern­a – har fler och fler röster höjts för en bojkott av fredssamta­len. Sedan det första mötet den 12 september har framstegen varit få och våldet har fortsatt eskalera.

I maj 2021 är planen att samtliga amerikansk­a trupper ska ha dragit sig ur Afghanista­n efter 19 år av krig i landet. Ovissheten kring det amerikansk­a presidentv­alet har väckt frågetecke­n kring hur orolighete­rna kommer att fortskrida om president Donald Trump sitter kvar vid makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland