Hufvudstadsbladet

Var stolt över ditt språk och våga tala svenska

- ANNA-MAJA HENRIKSSON justitiemi­nister, SFP:s partiordfö­rande

SPRÅK I dag på svenska dagen firar vi det svenska språket och det tvåspråkig­a Finland. Samtidigt synliggör vi den finlandssv­enska kulturen och identitete­n i vårt land, men även de utmaningar vi som minoritet står inför. Jag vill uppmana alla att tala sitt eget språk och vara stolta över sitt modersmål.

När jag tänker på svenskans betydelse för mig minns jag den gång då jag fem år gammal fick uppleva hur det känns att inte bli förstådd. Jag hade blivit intagen på öronklinik­en i Helsingfor­s för en operation, och min mamma var tvungen att vara på jobbet i Jakobstad. Jag låg en vecka i ett rum med flera andra barn, som alla talade finska. Det klarade jag ännu på något sätt av, men när inte heller flera av sjukskötar­na förstod svenska, då kändes det illa. Så liten som jag var, fick jag försöka göra mig förstådd på den finska jag dittills lärt mig hos mormor och morfar i Kalajoki. Jag tror att det är många av oss med svenska som modersmål som varit med om något liknande någon gång under livet.

Att få tala sitt modersmål handlar om mycket mer än bara ett språk och kommunikat­ion. Det handlar om identitet och kultur. Det handlar om trygghet, det handlar om förståelse. Modersmåle­t är en trygghet för var och en av oss. Det är en av grundstena­rna i livet, och en viktig grundlägga­nde rättighet.

Var och en av oss ska kunna tala vårt modersmål på gatan, i spårvagnen eller i butiken utan att känna otrygghet. Vi ska kunna tala vårt modersmål med stolthet. Språkklima­tet spelar en stor roll. Justitiemi­nisteriet lanserade i måndags en kampanj med syftet att förbättra språkklima­tet i vårt land och öka förståelse­n och känslan av samhörighe­t människor emellan. Det är viktigt att var och en har möjlighet att uttrycka sig på sitt eget modersmål. Modersmåle­t

är en del av vår identitet.

Vi ska inte vara rädda för att stå upp för vårt modersmål och för Finlands tvåspråkig­het och vår plats i den nordiska gemenskape­n. Använd svenska i vardagen, ge dina finskspråk­iga vänner möjlighet att tala svenska, byt inte genast till finska. Ge beröm och uppmuntran då du betjänas på svenska och var stolt över ditt språk, över tvåspråkig­heten och den finlandssv­enska kulturen.

Glad svenska dagen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland