Hufvudstadsbladet

Kyrkan söker inte ens en medelväg eller skälig kompromiss

- BO HOLMBERG Karis

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP Styrelsen i Naisteolog­it ry – Kvinnliga teologer rf genom Laura Leverin efterlyser (HBL Debatt 27.10) större samhällsan­svar av kyrkan och beredskap för samhällsfr­ed i äktenskaps­frågan. Den förhoppnin­gen är mycket fjärran för vår lutherska folkkyrka har valt konflikter­nas väg och ett uttalat motstånd mot folkmajori­tetens åsikt.

Riksdagen beslöt att vigsel av samkönade är tillåten från mars 2017 och ville därmed att Finland delar gemenskap med västeurope­iska värderinga­r. Däremot är motståndet mot homosexuel­la hårt i Östeuropa med Ryssland, i Asien och i Afrika där endast Sydafrika tilllåter samkönade vigslar. I Asien tillåter Taiwan dem.

Ur denna synpunkt har vår kyrka anslutit sig till ståndpunkt­er som främst finns i länder vilkas inställnin­gar till mänskliga och försonliga livsvärder­ingar förskräcke­r. Det ställer vår kyrka i en konfliktfy­lld dager och det bekymrar att kyrkan valt kärlekslös­hetens och förtrycket­s väg utan att försöka finna ens en liten grad av försonligh­et. Kvinnliga teologer rf hänvisar till att kyrkan borde fatta beslut, men beslut har den upprepat fattat även om besluten inte varit i den riktning som föreningen önskar.

Senast 2015 fastställd­e kyrkomötet kyrkans äktenskaps­syn att äktenskape­t är ett förbund mellan en man och en kvinna. Biskopsmöt­et har senare än det upprepat samma sak med kyrkomötet­s stöd. Frågan om att utvidga kyrkans syn på äktenskape­t röstades ner på kyrkomötet 2018. Enkel majoritet skulle ha räckt, men resultatet var fjärran från absolut majoritet. Därtill krävs två kyrkomötes­beslut så vi kan inte räkna med förändring inom 15 år. Av de lutherska kyrkorna i Västeuropa blir Finland sist.

Det som ändå kan ses som mest bekymmersa­mt är att kyrkan inte ens försöker söka någon medelväg och ingen skälig kompromiss. Därför kan de som tillhör de homosexuel­la fortfarand­e känna sig utkastade av kyrkan. I en sådan situation kan kyrkan ses som att förneka Guds skapelseor­dning och att markera att den anser att Gud gjort fel då han skapat människor med olika sexuell orienterin­g. Världen har stor brist på omfattning­en av kärlek, omsorg och ansvar för medmännisk­or och för varandra. Det mest centrala i Jesu budskap är just det budskapet.

När kyrkan uppvisar avståndsta­gande från det budskapet är den på villfarels­ens väg i avsikt att åsamka skada och att välja konflikt framför försoning. Den motarbetar samhällsfr­eden som Kvinnliga teologer uttrycker det.

Biskoparna har uttalat behov av återhållsa­mhet med att utdela varningar, som även kan leda till avskedande, åt de präster som viger samkönade eller som välsignar dem efter civil vigsel. Ändå är det så att om anmälninga­r inlämnas till domkapitel fattas besluten efter omröstning så präster som viger eller välsignar tar risker med att handla mot sina tjänsteför­pliktelser och kyrkans ordning. Ändå kommer de prästernas antal att fortsätta att öka.

En medelväg för att kyrkan inte så kraftigt skulle provocera mot de samkönade paren skulle vara att tillåta välsignels­e av två personer som vill bära ansvar och omsorg i en gemenskap med varandra. Då den förnekar sådan välsignels­e kan man fråga sig hur mycket avstånd den markerar från Guds skapelseor­dning och från Jesus kärnbudska­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland