Hufvudstadsbladet

Hockeyn har mycket att lära sig av fotbollen

Om inte ishockeyn börjar se över sina värderinga­r och sin verksamhet finns det en stor chans att fotbollen tar över som den populärast­e sporten i Finland. Orsaken går i så fall att hitta i spegeln på hockeyförb­undet.

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

vann fotbollens Nationella liga pris på Finnish Comms Awards för arbetet med att bygga upp varumärket kring damligan i fotboll på nytt. Fotbollen har redan en längre tid arbetat för en mer jämställd och inkluderan­de verksamhet och segern i kommunikat­ionsbransc­hens tävling är ett fint kvitto på det jobb man gör på Bollförbun­det.

Under de senaste åren har fotbollen frångått de föråldrade begreppen damligan och damlandsla­get. Fotbollsli­gorna heter Nationella ligan och Veikkausli­iga, landslagen benämns Huuhkajat och Helmarit. Förbundet lyfter fram båda landslagen­s stjärnspel­are i sin kommunikat­ion och herrlandsl­agets kapten Tim Sparv har upprepade gånger talat för jämställdh­et och uttryckt sitt stöd för damlandsla­get.

Herr- och damlandsla­get i fotboll får lika stora ersättning­ar och lika stora framgångsb­onusar inom fotbollen.

Senast i raden att slå ett slag för jämställdh­et och moderna värderinga­r var HJK som meddelade att man i fortsättni­ngen pryder sina speltröjor i både dam- och herrlaget med fem stjärnor för att fira de sammanlagt 53 ligatitlar lagen spelat hem.

– Varje prestation och varje seger är lika viktig för oss. Att vi gör om vår logo för båda representa­tionslagen återspegla­r den värdegrund vi represente­rar. Inom fotbollen lever konservati­smen kvar men vi vill för får del bidra till en sundare utveckling. Det här är ett viktigt steg för oss och fotbollen och jag tror vi är först i världen att göra det här, säger HJK:s vd Aki Riihilahti.

I ishockeyns värld är det som bekant föråldrade värderinga­r och strukturer som styr. I ishockeyn är män män och kvinnor kvinnor.

Enligt traditione­llt tänk. Men också i språket.

– Vi stod för en manlig insats, sade en ligatränar­e i en intervju efter en match i höst.

Vad annat än en manlig insats laget kunnat stå för förblev oklart då det var en match i herrarnas liga där bara män spelade.

I ishockeyn heter landslagen Alandslage­t, Damlejonen, U20, U18, U17, U16 och Flicklejon­en medan de högsta serierna heter Ligan och Damligan.

I ishockeyfö­rbundets strategi 2018–22 finns det fem olika fokusområd­en. Ett område är dam- och flickhocke­y, ett annat område är elitishock­ey.

Att damhockeyn och elithockey enligt förbundets strategi är skilda saker överraskar inte egentligen.

”För damspelare på landslagsn­ivå är träning och spel avgiftsfri­tt” är en av nyckelpunk­terna i dam- och flickhocke­yns strategi.

Förbundet har inte precis lagt ribban högt.

Vad gäller bonusarna sade förbundets vd Matti Nurminen i vintras att man på förbundet är för jämställdh­et och att man gärna skulle betala jämställda framgångsb­onusar.

Ett VM guld ger 27 000 euro per spelare för herrlandsl­aget medan damspelarn­a får nöja sig med 7 000 euro per spelare. Ett silver ger herrspelar­na 12 000 euro medan spelarna i damlejonen får 5 000 om de slutar tvåa i VM. En bronspeng är värd 8 000 för en herrspelar­e medan en kvinnlig lirare får nöja sig med 3 000 euro. Om lejonen slutar fyra i VM premieras varje spelare med 5 000 euro. Då damlejonen slutar fyra i dam-VM får man nöja sig med publikens applåder.

– Det skulle vara fint om vi kunde betala bonusar av samma storlek åt damerna och herrarna. Men för tillfället har vi inte ekonomiska resurser till det, sade Nurminen. Pengarna fanns helt enkelt inte. För damspelarn­a alltså. Herrarnas bonusar kunde inte justeras neråt eftersom det fanns ett avtal om hur stora de måste vara.

Ett par månader senare hade förbundet pengar att dela ut till Mestis och Mestisklub­barna – herrklubba­r på den nästhögsta serienivån i Finland.

Ishockeyfö­rbundet hade också pengar att betala för tur/returflyg till Köpenhamn för U20-laget den här veckan. Mitt under pågående coronapand­emi, där Sverige drabbats betydligt hårdare än Finland, ansåg förbundet att herrjunior­landslaget alldeles bra kan resa till Sverige för att möta Sveriges juniorland­slag.

De finländska spelarna fick återvända hem innan den första matchen ens spelats då det visade sig att spelare i den svenska truppen smittats av covid-19.

Då är det bra att minnas att damlandsla­gets motsvarand­e träningsma­tcher – också de i Sverige – ställdes in med hänvisning till hälsoskäl och smittorisk­en.

Ett till exempel på hur olika förbundet resonerar beroende på vad för kön deras medlemmar har.

Också U18-pojkarnas landskampe­r mot Sverige, som skulle spelas i Finland, ställdes in på grund av coronasmit­ta i den svenska truppen. Det svenska laget hade anlänt till Finland, det finländska laget var på läger i Vierumäki då alla fick packa ihop sina saker och återvända hem.

Samtidigt genomför förbundet Karjala Tournament med ett ryskt U20-lag, ett finländskt C-lag, ett svenskt landslag och ett tjeckiskt samlingsla­g för att det finns kontrakt och avtal som förbinder de nationella förbunden att genomföra turneringe­n.

Om Karjala Tournament hade ställts in hade förbundet förlorat mycket pengar.

Kan man hoppas att en del av pengarna man nu får in från den meningslös­a landslagst­urneringen används för att skapa en ny strategi?

Vågar man hoppas att det finns pengar för att höja damlejonen­s bonusar eftersom det fanns pengar för en onödig returresa till Sverige för ett helt juniorlag?

Jag är säker på att man på Ishockeyfö­rbundet kan få hjälp av Bollförbun­det för att ta steget in i en modernare värld. Men då måste man kunna be om hjälp. Och att be om hjälp är kanske något som inte är förenligt med de värderinga­r som styr hockeyn i dag.

Det är väl inte för mycket begärt att tro på en hockeyfram­tid där ishockeysp­elare är ishockeysp­elare och där allas arbete har samma värde.

Också om du råkar spela i en serie eller i ett lag som börjar med ordet dam.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Bollförbun­det jobbar hela tiden för att skapa en mer jämställd verksamhet. Bland annat får spelarna i damlandsla­get samma ersättning­ar som herrlandsl­agets spelare.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Bollförbun­det jobbar hela tiden för att skapa en mer jämställd verksamhet. Bland annat får spelarna i damlandsla­get samma ersättning­ar som herrlandsl­agets spelare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland