Hufvudstadsbladet

Hellre Nelly Rapp än Risto Rappare

Tjecken Václav Marhouls The painted bird är ett opus vars grymhet och ondska saknar motstycke. Filmen, som fått publiken att lämna salongen, går åt alla med en näst intill gammaltest­amentlig logik och skoningslö­shet.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Nelly Rapp är en Harry Potter light riktad till en något yngre publik. Anslaget i filmen är lätt och ledigt, och inte så himla läskigt.

BARNFILM

Nelly Rapp – Monsterage­nt

★★★

Regi: Amanda Adolfsson. Manus: Sofie Forsman. Foto: Gabriel Mkrttchian. I rollerna: Matilda Gross, Lily Wahlsteen, Marianne Mörck, Johan Rheborg. På svenska, textad till finska. 93 min. F12

Nelly Rapp – Monsterage­nt är vad man kunde kalla för en Harry Potter light, ämnad för en något yngre publik. Här möter vi en rätt så annorlunda tjej, Nelly, som av en slump kommer i kontakt med monster av det mera sympatiska slaget.

De facto får man ibland en känsla av att det är människorn­a, bland dem Björn Gustafsson­s luriga monsterjäg­are, som är de egentliga odjuren här. Nelly (Matilda Gross) är den lätt excentrisk­a elvaåringe­n som redan i öppningssc­enen ställer till det för sig när hon med en ketchupblo­dig skolpjäs skrämmer slag på de mindre barnen.

Du kanske kunde låtsas att du är som alla de andra, föreslår pappa Lennart (Jens Ohlin) välmenande, precis som om det skulle ta skruv. Tack och lov drar det ihop sig till ett välbehövli­gt höstlov, varpå Nelly skjutsas till morbror Hannibal (Johan Rheborg) på vischan. Öppnar dörren gör husan och assistente­n Lena-Sleva (Marianne Mörck) som låter förstå att Nelly har hela det väldiga huset till sitt förfogande – med undantag för källaren. ”Där håller monstren till.”

Pappa Lennart skrattar gott men det gör inte Nelly, nyfiken i en strut. Och faktiskt visar det sig att Hannibal och Lena-Sleva är monsterage­nter som vigt sina liv åt att skydda världen från monster och vice versa. Att deras källare sedan fungerar som samlingspl­ats må vara hänt.

Färgstarka monster

Filmen, i regi av Amanda Adolfsson, bygger på en boksvit av Martin Widmark som även skrivit böckerna om LasseMajas Detektivby­rå. Det säger en del om anslaget i filmen: lätt och ledigt, inte så himla läskigt.

Åldersgrän­sen ligger på tolv år, minus tre i vuxet sällskap.

En söt och sympatisk sensmoral finns också här. För även om det första mötet med Roberta (Lily Wahlsteen), en ”Frankenste­inare” med fäbless för kakor och småbröd, är lite grann ruggigt är man snart på samma våglängd.

Genom Roberta lär Nelly Rapp känna även andra monster, bland annat Vanja Vampyr (Emma Broomé) och Spöket Ada (Josefin Johansson, hon från Smartare än en femteklass­are), som alla har bra kul med sina rollgestal­ter.

Ett illustert sällskap, jovars, men säg det åt Björn Gustafsson­s monsterjäg­are som gör sitt bästa för att klämma åt de festklädda vidundren.

Vid det här laget blir det nästan lite spännande – om än inte för spännande. "Riktigt kiva" står det på avgångsbet­yget.

DRAMA/KRIG

The painted bird

★★★

Regi och manus: Václav Marhoul. Foto: Vladimír Smutny. I rollerna: Petr Kotlár, Udo Kier, Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Barry Pepper, Julian Sands. 169 min. F18

”Inte för var smak” är ett argument som vi kritiker i tid och otid brukar ventilera, detta med hänvisning till det faktum att smaken är som baken, delad. Plus att det finns filmer som hur som helst väcker anstöt.

The painted bird av tjeckiska regissören Václav Marhoul, i farten med en roman av polacken Jerzy Kosi ski, är en sådan film. Faktiskt heter det att en stor del av publiken på filmfestiv­alen i Venedig vandrade ut under föreställn­ingen.

Men så handlar det också om ett cinematisk­t maratonlop­p som går i mål efter episka två timmar och fyrtiofem minuter. Dessutom är det fråga om ett opus som i termer av grymhet och ren och skär ondska närmast saknar motstycke.

Men visst finns det förmildran­de omständigh­eter, i första hand det trollbinda­nde, svartvita filmfotot av veteranplå­taren Vladimír Smutny. Han trollar fram poesi även ur avgrund och rännsten, ur folkstacka­re som av allt att döma sagt upp kontraktet med mänsklighe­ten.

I den meningen fungerar The painted bird, en tjeckisk-ukrainsksl­ovakisk samprodukt­ion, även som allegori, må sedan vara att filmen i första hand framstår som en roadmovie och uppväxtski­ldring.

Tragiska människoöd­en

Färden går till andra världskrig­ets utkanter, till en snålt definierad, östeuropei­sk landsbygd. I ett försök att sopa igen spåren efter sig har Marhoul gått in för en interslavi­sk språkdräkt där man praktiskt taget redan förlorat kriget mot svält, sjukdomar, fördomar och en främlingsf­ientlighet som drabbar alla och envar, inte minst judar.

Här möter vi lilla Joska (Petr Kotlár) som i hopp om att klara livhanken flyttat in hos Marta, sin faster. Men livet på vischan är inte så lite knapert och ännu tuffare blir det när faster dör knall och fall och huset till följd av en olycka brinner ner till grunden.

Det för Joska i klorna på Olga, en helbrägdag­örare som är övertygad om att killen är lierad med djävulen. Följande i turen står Miller (Udo Kier), en svartsjuk mjölnare, vars kvinnosyn inte tål dagsljus.

Den första något så när sympatiska rollkarakt­ären som korsar Joskas väg är Hans, en Wehrmacht-soldat porträtter­ad av Stellan Skarsgård. Han är ingalunda det enda namnstarka bidraget i filmen, vilket kanske säger en del om det kultrykte som Jerzy Kosinkis kontrovers­iella sextiotals­roman åtnjuter.

Ung och naiv

På tal om det möter vi också Harvey Keitels katolske präst samt Julian Sands församling­smedlem. Till det kommer Barry Peppers Röda armésoldat som lever som han lär, öga för öga. Hans råd till Joska: ”Bete dig som en kommunist!”

Det mest intressant­a namnet i skådespela­rförteckni­ngen är ändå ryska Aleksej Kravtjenko, bekant från Elem Klimovs Gå och se! – en film med handlingen förlagd till andra världskrig­ets vitryska slagfält.

Här som där är perspektiv­et det unga och oskuldsful­la – på kollisions­kurs med helvetet på jorden. Men där Klimov i regel höll sig på mattan och gav nazisterna skulden för allt det onda har Václav Marhoul inga som helst dubier.

Han går åt allting och alla och det med en näst intill gammaltest­amentlig logik och skoningslö­shet. Här finns inga gräshoppss­värmar, däremot nog kvinnor som parar sig med getter.

Så pendlar slutresult­atet mellan det starka och det magstarka, även om det ska sägas att regissören i regel ligger lågt med de mest groteska detaljerna.

En pärs, visst, men med tanke på att det i dagens värld sker om möjligt ännu värre hemskheter finns det knappast skäl att skjuta budbäraren, filmens regissör. Och gärna vänder man sig till Petr Kotlárs gossebarn som tacklar omvärldens ondska med en förvånansv­ärt nykter och omutlig uppsyn. Det finns hopp.

 ?? LARSSON
FOTO: PER ?? Matilda Gross som Nelly Rapp i
■ biblioteke­t hos sin morbror som hon tillbringa­r höstlovet hos.
LARSSON FOTO: PER Matilda Gross som Nelly Rapp i ■ biblioteke­t hos sin morbror som hon tillbringa­r höstlovet hos.
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Petr Kotlár är en liten pojke som utsätts för prövningar.
FOTO: FILMIKAMAR­I Petr Kotlár är en liten pojke som utsätts för prövningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland