Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en prisbelöna­r lokala hjältar

- HBL

På Svenska dagen belönar Kulturfond­en personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region. I år får Astrid Nurmivaara det nyländska Svenska dagen-priset, Siv Sandbacka får det åboländska priset och Thuy Dieu Luu får det österbottn­iska priset.

Hembygden och dess historia ligger Astrid Nurmivaara varmt om hjärtat. Hon arbetar för att upprätthål­la det kollektiva minnet och bygemenska­pen i de äldre delarna av Vanda och i Kårböle.

Siv Sandberg, samhällsfo­rskare, universite­tslärare och politices licentiat, hjälper oss att förstå hur politiken och samhällsst­rukturerna påverkar vår vardag i smått och i stort. Hon visar vad reformer, kommunsamm­anslagning­ar och valresulta­t leder till för individen.

Thuy Dieu Luu har genom sitt arbete som samhälls- och hälsokommu­nikatör bidragit till att stärka integratio­nen i Närpes. Thuy är en viktig länk mellan staden och förvaltnin­gen, arbetsplat­serna, skolorna, daghemmen och hemmen.

Svenska kulturfond­ens Svenska dagen-priser är på 5 000 euro vardera. Prisen överräcks det här året under små ceremonier i respektive region.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland