Hufvudstadsbladet

Undersökni­ng: Opinionen fällde Guggenheim­museet

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Planerna på ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s omintetgjo­rdes på grund av det hårda motståndet från flera olika håll. Detta är kontentan i en undersökni­ng gjord av Aalto-universite­tet.

Två gånger försökte Guggenheim-stiftelsen driva igenom ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s. Båda gångerna blev resultatet noll. Enligt en undersökni­ng gjord av handelshög­skolan vid Aalto-universite­tet var det framför allt den negativa stämplinge­n av museet som ledde till att Guggenheim­museet skrinlades.

"Guggenheim-stiftelsen anklagades för att utnyttja finländska skattebeta­lare och för kulturimpe­rialism. Projektet kritiserad­es för bristen på demokrati och transparen­s och ansågs vara en dålig affär", säger Tiina Ritvala, biträdande professor vid Aaltounive­rsitetet, i ett pressmedde­lande.

Till sin förvåning upptäckte forskarna att motståndet mot ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s var stort också internatio­nellt. En amerikansk aktivistor­ganisation, som tidigare hade motsatt sig Guggenheim­museet i Abu Dhabi, började aktivt samarbeta med lokala rörelser i Helsingfor­s.

"I det skedet var det ungefär jämnt mellan motståndar­na till och tillskynda­rna av projektet. Men bristen på transparen­s, den tilltänkta tomten i centrala Helsingfor­s och misstankar­na om ekonomisk olönsamhet stämplade museiproje­ktet. Museet begravdes efter en känslosam debatt i Helsingfor­s stadsfullm­äktige hösten 2016", säger professor Nina Granqvist.

Undersökni­ngen har publicerat­s i Journal of Internatio­nal Business Studies.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland