Hufvudstadsbladet

”Lucia ska sprida kärlek och ljus”

Ingrid Enckell är utåtriktad, snäll och har en positiv livshållni­ng. Hon tycker om att diskutera med olika slags människor och anser att alla ska få vara sig själva, precis som de är. Det viktigaste i livet är att bemöta andra människor vänligt och att hj

- Hur ser dina luciatradi­tioner ut? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper? – Lucia är en empatisk, varmhjärta­d person. Hon tar emot alla människor med öppna armar och hjälper dem som har det svårt.

– Varje år har vi promenerat till Senatstorg­et för att se lucia skrida ner för kyrktrappo­rna, en kväll jag alltid sett fram emot under december. Under en annars kall och mörk månad är den dagen fylld av spänning och glädje. Som liten brukade jag lussa för mor- och farföräldr­ar.

Är välgörenhe­t i någon form bekant för dig? – Till min 18-årsdag startade jag en insamling för världens barn via Unicef. Mina släktingar och vänner samlade ihop en väldigt fin summa, det var den bästa presenten jag kunde tänka mig.

Vem skulle du helst vilja lussa för? – För de ensamma i världen, både barn och vuxna. Ensamheten är den mest akuta sjukdomen i Finland, och ensamhet behöver inte alltid betyda att man inte har människor i sin närhet. Man kan ha väldigt många människor i sitt liv men ändå känna sig ensam.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n? – Viskar en bön av Peter Jöback i Sonja Aldéns version. Texten är vacker och hoppfull och vänder sig till dem som är ensamma i världen. Den ger mig en väldigt mysig julkänsla.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt? – Jag försöker lägga mig i tid och sova så att jag är utvilad och orkar med skolan. Jag går ut och rör på mig regelbunde­t, dansar eller springer. Jag mediterar någon gång i veckan för att samla tankarna och lindra stress. Jag träffar vänner och äter god mat.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig? – Först borde man föra fram i medier att man verkligen kan anmäla sig som luciakandi­dat oberoende av vad man identifier­ar sig som eller hur man ser ut. Lucias syfte är att sprida kärlek och ljus, och för det behöver man inte se ut på ett visst sätt. För att bryta stereotype­n borde man i medier lyfta fram människor som inte ser ut som en traditione­ll lucia.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020? – Jag vill genom sången sända kärlek till alla dem som under det senaste året haft det extra svårt. Det kan handla om att ha förlorat en närstående, varit inlåst i ett hem där våld är vardag eller förlorat ett jobb. Världen kommer inte att vara sig lik efter det här året, den bli bättre – efter mörkret kommer alltid ljuset.

– Jag ser alltid glaset som halvfullt. Enligt mig är livet det vackraste som finns, så jag försöker alltid sprida glädje och kärlek till alla dem jag träffar.

Vad är det galnaste du har gjort? – Det var antingen den gången då jag fallskärms­seglade 300 meter ovanför Medelhavet trots att jag har höjdskräck, eller för ett par veckor sedan då vi åkte till Koli för att vandra och bo i tält. Det var +1°, vått och kyligt. Vi var tre nybörjare, men tur nog var en av oss scout och visste vad man bör göra.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön? – Mitt tips är att ta små steg mot en mer hållbar konsumtion. Det är svårt att förändra allt på en gång. Själv har jag nästan helt slutat köpa snabbmode, jag försöker äta huvudsakli­gen ekologiskt och inhemskt, och jag använder mig i stor utsträckni­ng av kollektivt­rafik, i stället för att åka bil. Hemma hos oss har vi en väldigt sträng sopsorteri­ng.

Var är du om 10 år? – Ingen aning, kanske är jag i Finland, kanske någon annanstans i Europa. Jag vill jobba med att hjälpa andra människor, på ett eller annat sätt. Musiken står extremt nära hjärtat så jag hoppas att jag jobbar inom musikbrans­chen. Förhoppnin­gsvis har jag en egen liten familj.

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? – Man kan aldrig veta vad en annan person går igenom, därför är det viktigast att vara en snäll person, säger Ingrid Enckell.
FOTO: HENRIK SCHÜTT – Man kan aldrig veta vad en annan person går igenom, därför är det viktigast att vara en snäll person, säger Ingrid Enckell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland