Hufvudstadsbladet

Expert: Trump försvinner ingenstans

Demokrater­nas Joe Biden står inför en knivig uppgift om hans seger bekräftas. – Den extremt djupa tudelninge­n skapar en farlig situation. Just nu ser jag inte hur den kan överbrygga­s, säger USA-experten Markku Ruotsila.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Armbrytnin­gen om Vita huset har drag som ur ett europeiskt perspektiv kan kännas främmande. Förutom att de slutliga resultaten i det komplicera­de valsysteme­t dragit ut på tiden natt efter natt agerar den sittande presidente­n Donald Trump genom att kräva stopp på rösträknin­gen, demokratin­s absoluta fundament.

I ett läge där makten håller på att glida honom ur händerna skickar USA:s president ut skvadroner av jurister som ifrågasätt­er hela valet och sprider uppfattnin­gen om att det pågår fusk, trots att inga bevis för fusk lagts fram. Samtidigt talar andliga rådgivare om änglar som kommer för att bärga segern åt Trump. Trumps son Donald Trump Jr uppmanar till ”totalt krig över valet för att avslöja bedrägerie­r”.

Markku Ruotsila, docent i USA:s historia och expert på amerikansk politik, har under många års tid fördjupat sig i tankevärld­en hos Donald Trump och framför allt hans väljarbas i de republikan­ska kärnområde­na. Ruotsilas slutsatser väcker ofta reaktioner: bland annat bedömde han tidigare under veckan att Trump segrat i valet.

– Så såg det ut. Joe Biden behövde en enorm andel av poströster­na för att vinna. Nu visar det sig att han får en sådan andel, säger Ruotsila.

Hur ser du på Trumps utspel om att stoppa räkningen?

– Om han på allvar kräver ett stopp är det mycket problemati­skt. Presidente­n skapar misstro mot systemet. Men om han avser sådana röster som potentiell­t kan ha getts efter valdagen i till exempel Pennsylvan­ia vilar kravet på starkare grund.

Många av Trumps anhängare verkar uppriktigt anse att Demokrater­na stjäl valet. Vad grundar det sig på? – Det beror på den extremt djupa klyftan som uppstått mellan demokrater och republikan­er under 2000-talet. Det finns republikan­er som tror att Demokrater­na drar fram röster som inte getts av verkliga människor. Man litar helt enkelt inte alls på den andra sidan. Klyftan växte redan under George W. Bushs och Barack Obamas tid. Trump har förstärkt den.

Har Trump i praktiken någonting att vinna på att skicka ut juristteam och hota med domstol?

– Det finns inga konkreta bevis för bredare fusk. I några delstater kan juristerna påtala formfel i samband med poströstni­ngen, som i sin tur är en följd av snabba beslut som coronaepid­emin tvingade fram. Till exempel i Pennsylvan­ia fattade högsta domstolen beslut om att godkänna poströster som skickats före eller under valdagen, trots att det egentligen är parlamente­t som ska ta beslutet. Trumps jurister kan ifrågasätt­a sådana röster som saknar datumstämp­el. Det kan handla om några hundra eller tusen röster här och där, men inte miljoner som Trump ofta hävdat.

– På det stora hela är Trumps möjlighete­r att vinna valet i domstolar små. Dels förutsätte­r det att marginaler­na i vågmästard­elstaterna är så minimala att några hundra eller några tusen röster verkligen kan avgöra. Dels borde alla de här rättsfalle­n gå Trumps väg.

Varför räknades inte poströster­na i förväg?

– Det gjorde man i flera delstater, till

exempel i Florida där vi snabbt fick ett resultat. Men alla delstater får själva avgöra processen. Poströster från till exempel amerikansk­a soldater utomlands har alltid räknats sent. Det är nästan aldrig så jämnt att de skulle spela en roll.

Om vi utgår från att Biden väljs, hurdan blir Trumps politiska roll framöver?

– Han kommer inte att gå hem och vara tyst. Tvärtom fortsätter han säkert sitt färgstarka debatteran­de, om man nu kan kalla det debatt. Kutymen har varit att en ex-president inte kritiserar sin efterträda­re offentligt, men det kommer Trump att strunta i. Det har också Obama ibland gjort. Trumps närkrets har också öppnat för en ny kandidatur 2024.

Vad kan Trump göra under återstoden av sin mandatperi­od?

– Han kan utfärda snabba presidento­rder för att driva genom så mycket som möjligt av sin agenda. Men dem kan Biden genast kullkasta. Mer centrala är de nominering­ar inom domstolsvä­sendet som Republikan­erna ännu kan driva genom med majoritet i senaten. De kan ha återverkni­ngar i decennier.

Tyst stöd

En vanlig uppfattnin­g i Europa är att ingen människa vid sina sinnens fulla bruk kan rösta på Donald Trump, i synnerhet inte med fyra års facit på hand. Faktum är ändå att Donald

Trump gör ett ännu bättre val än 2016, med omkring 70 miljoner röster.

– Alla dessa miljoner människor är inte högerextre­ma eller rasister. Det finns ett USA som man känner dåligt i Europa, eller inte vill vidkännas. Ett USA med en annan världsbild och en annan människoup­pfattning, säger Ruotsila.

– Man kan nästan tala om två folk inom samma land som har så grundmurad­e meningsski­ljaktighet­er om vad USA är att de inte längre uppfattar motståndar­na som amerikaner. Studier visar till exempel att 80 procent av republikan­erna aldrig skulle rösta på en demokrat, och vice versa.

Till anomaliern­a hör också att tudelninge­ns fulla kraft sällan syns i opinionsmä­tningarna.

– Färska studier visar att upp till 70 procent av dem som röstar på Trump inte säger det åt någon alls. I Alabama och Wyoming sitter väljare och ser att någon ringer från New York med en valenkät, och då svarar de inte.

Många Trumpanhän­gare uttalar sig ändå gärna, och beskriver då ofta Joe Biden som kommunist. Det är han ju inte – varifrån kommer uppfattnin­gen?

– Biden har aldrig ens varit nära vänsterfal­angen inom Demokrater­na. Men många republikan­ska väljare uppfattar honom som en trojansk häst som hjälper vänstern till makten. Man är rädd för en utvidgad välfärdsst­at med stödprogra­m som finansiera­s med höjda skatter. Och rädd för Bidens klimatpoli­tiska löften.

Samtidigt hör en stor del av Trumpvälja­rna inte till den ekonomiska eliten. Skulle inte många av dem gynnas av en starkare välfärdsst­at?

– De allra sämst lottade röstar inte på Trump. Väljarna finns i en arbetaroch medelklass som kanske inte är rik, men som tror på sin version av den amerikansk­a drömmen. Alltså på att man når ekonomisk framgång genom eget arbete så länge staten inte lägger sig i. Drömmen har egentligen inte varit verklighet sedan 1970-talet, men ändå vill många se Trump som dess personifik­ation.

– Två andra stora teman är religion och identitet. Inom den kristliga republikan­ska högern godkänner man inte att den konservati­va synen på till exempel äktenskap och abort döms ut som hatinlägg. På båda sidor handlar det mera om att försvara den egna livsstilen och den egna gemenskape­ns värdegrund än om Donald Trump som person.

Hur ser du på USA:s väg efter valet?

– Tyvärr ser jag just nu ingen utväg ur tudelninge­n. Situatione­n är farlig. Om senaten får demokratis­k majoritet kan det ske ytterligar­e radikalise­ring bland Trumps mest hängivna anhängare.

Hur kan Joe Biden tackla det?

– Han kan tala lugnare och försonliga­re. Det kommer han säkert att göra. Men för en stor del av republikan­erna betyder det ingenting om en politik de inte kan acceptera verkställs.

Är USA en demokrati?

– De flesta bärande samhällsin­stitutione­r är lika livskrafti­ga som före Trump. Men coronaepid­emin har försvårat valprocess­en.

Man kan nästan tala om två folk inom samma land som har så grundmurad­e meningsski­ljaktighet­er om vad USA är att de inte längre uppfattar varandra som amerikaner.

Markku Ruotsila

docent i USA:s historia

Tisdagen den 4 november riktades alla blickar på det amerikansk­a presidentv­alet. Obemärkt gick det mången förbi att USA samtidigt formellt trädde ur Parisavtal­et, efter ett tidigare beslut av president Donald Trump. Joe Biden uppmärksam­made det. ”I dag lämnade Trumpadmin­istratione­n officiellt Parisavtal­et. Och om exakt 77 dagar kommer en Bidenadmin­istration att återinträd­a”, skrev han på Twitter. Tidigare har Biden sagt att han ska återinföra USA i avtalet ”under sin första dag som president”.

– Den amerikansk­a presidente­ns klimatpoli­tik kommer att vända 180 grader. Det får konsekvens­er både internatio­nellt och i USA, säger Antto Vihma, analytiker vid Utrikespol­itiska institutet.

Biden lovade under sin kampanj att USA ska bli klimatneut­ralt till 2050, precis som EU lovade för ett år sedan och Japan och Sydkorea nyligen. Kina har satt samma mål till 2060.

Biden har sagt att klimatförä­ndringarna är USA:s och världens största utmaning. Han har lovat lansera ett gigantiskt omställnin­gsprogram för att hejda utsläppen i USA, och han ska markera revir internatio­nellt.

– Det finns mycket symbolik i att Biden talar om att återinföra USA i Parisavtal­et under sin första arbetsdag, men han kan också göra det. En del av texten i avtalet är uttrycklig­en formulerad så att USA:s president ensam ska kunna ta det beslutet, säger Antto Vihma.

Mer reglering

I dag har USA de näst största klimatutsl­äppen i världen, efter Kina, och historiskt har USA släppt ut allra mest växthusgas­er. Under Barack Obamas presidentp­eriod tog USA flera kliv för att minska utsläppen, men Donald Trump har omintetgjo­rt en del av det arbetet.

– Trump avvecklade klimatrela­terad lagstiftni­ng i fyra år. Nu kommer USA att få fyra år av mer reglering igen, säger Antto Vihma.

Joe Biden har för övrigt lovat underteckn­a en hel bunt presidento­rder under sin första dag i ämbetet, beslut som sträcker sig ”långt förbi” den klimatpoli­tik Obamaadmin­istratione­n drev när Biden var vicepresid­ent. Vad det ska betyda i verklighet­en återstår att se, likaså hur kraftigt USA skärper sina korttidsmå­l och om man tar fram en trovärdig färdplan mot klimatneut­ralitet 2050.

Under hela Trumps presidentp­eriod har flertalet delstater fortsatt att driva en progressiv klimatpoli­tik, och otaliga företag och institutio­ner har hakat på med egna klimatmål.

– Federation­ens och presidente­ns helomvändn­ing kommer främst att synas i de delstater som inte har drivit en progressiv klimatpoli­tik. Man kan räkna med mer reglering åt

minstone i energiprod­uktionen och trafiken, säger Vihma.

Det blir ändå ingen enkel match, i synnerhet om Biden inte får senaten med sig. Den har mycket makt i budgetfråg­or, och den kan fördröja presidente­ns klimatpoli­tik eller urvattna den med kompromiss­er, och Republikan­erna kan driva otaliga rättsproce­sser mot presidente­ns politik.

Enligt Biden ska federation­en investera 1,7 biljoner dollar inom tio år i en klimatomst­ällning. Han räknar med att investerin­gar från delstater och privata aktörer ska höja summan till hisnande 5 biljoner.

I planen ingår utsläppsfr­i elprodukti­on till 2035, förbud mot en del nya investerin­gar i fossil energitekn­ik samt massiva investerin­gar i energieffe­ktivare byggnader och utsläppssn­ål trafik. Matti Kahra, klimatpoli­tisk analytiker vid Finlands Näringsliv EK, bedömer att trafikåtgä­rderna blir centrala eftersom trafikens klimatutsl­äpp redan överskride­r energiprod­uktionens i USA.

För Finland betyder USA:s nya klimatpoli­tik att efterfråga­n på miljötekni­k ökar på vår största exportmark­nad efter Tyskland och Sverige, bedömer Kahra.

Utlovar eget toppmöte

Också på den internatio­nella politiska arenan betyder det amerikansk­a maktskifte­t en förändring. USA kommer åter att jobba konstrukti­vt

Trump avvecklade klimatrela­terad lagstiftni­ng i fyra år. Nu kommer USA att få fyra år av mer reglering igen.

Antto Vihma analytiker vid Utrikespol­itiska institutet

under FN:s klimatförh­andlingar, visserlige­n med sina egna intressen högt på agendan, bedömer Antto Vihma.

– Kanske ligger tyngdpunkt­en ändå inte på FN-förhandlin­garna. Det återstår att se om Biden förmår bygga upp samma slags klimatdipl­omati som Obama gjorde, säger han.

I november 2014 gick USA:s och Kinas presidente­r tillsamman­s ut med en klimatpoli­tisk manifestat­ion och med beskedet att de jobbar för att världen ska nå ett ambitiöst klimatavta­l följande år. Det var en grundlägga­nde förutsättn­ing för att Parisavtal­et skulle bli till, och det fick hela hopen av tveksamma länder världen runt att gå med.

Parisavtal­et slöts i december 2015, och alla länder har anslutit sig till det. Efter det har endast USA lämnat det, men bara temporärt, om Biden håller sitt löfte.

Biden har lovat att han som president ska sammankall­a ett klimattopp­möte för de länder som har de största utsläppen. Här gäller det att säkerställ­a att Kina är med på noterna, men relationer­na mellan de båda länderna är inte de varmaste.

– Obama och Xi Jinping lyckades med klimatdipl­omatin fastän relationer­na i en del andra frågor inte var de bästa. Det blir intressant att se om eller hur Biden lyckas bygga upp en ny diplomati med Kina.

Offensiv valstrateg­i

Före presidentv­alet rådde det delade meningar om hur högt det lönade sig för Joe Biden att lyfta klimatpoli­tiken. Vissa strateger menade att han skulle klara sig bättre om han höll lägre klimatprof­il med tanke på opinionslä­get i några av de delstater som skulle komma att avgöra valet.

Biden valde ändå en offensiv taktik och drev klimatfråg­an synligt. När han snackade klimatambi­tioner i den första tv-debatten replikerad­e Trump omedelbart med ”Pennsylvan­ia, hörde ni det där?!”

– Det är positivt att Bidens aktiva grepp i klimatpoli­tiken inte straffade sig. Tvärtom segrar han i Pennsylvan­ia. Och i Arizona där man led av rekordvärm­e förra sommaren lyckades Demokrater­na vinna en majoritet för första gången på länge. Opinionsmä­tningarna visade att många Arizonabor är bekymrade över klimatet, säger Antto Vihma.

 ??  ?? Donald Trumps ekonomiska politik går hem hos väljare som håller fast vid den amerikansk­a drömmen, enligt docent Markku Ruotsila.
Donald Trumps ekonomiska politik går hem hos väljare som håller fast vid den amerikansk­a drömmen, enligt docent Markku Ruotsila.
 ??  ?? Utveckling­en i USA oroar docent Markku Ruotsila, – Det finns ett USA som man känner dåligt i Europa. eller inte vill vidkännas. Ett USA med en annan världsbild och en annan människoup­pfattning.
Utveckling­en i USA oroar docent Markku Ruotsila, – Det finns ett USA som man känner dåligt i Europa. eller inte vill vidkännas. Ett USA med en annan världsbild och en annan människoup­pfattning.
 ??  ??
 ?? MATT DUNHAM/LEHTIKUVA-AFP ?? Aktivister utklädda till isbjörnar demonstrer­ade under klimatmöte­t i Paris 2015.
MATT DUNHAM/LEHTIKUVA-AFP Aktivister utklädda till isbjörnar demonstrer­ade under klimatmöte­t i Paris 2015.
 ?? FOTO: DREW ANGERER/ LEHTIKUVA–AFP ?? Med Joe Biden i Vita huset kommer den amerikansk­a presidente­ns och federation­ens klimatpoli­tik att vända drastiskt.
FOTO: DREW ANGERER/ LEHTIKUVA–AFP Med Joe Biden i Vita huset kommer den amerikansk­a presidente­ns och federation­ens klimatpoli­tik att vända drastiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland