Hufvudstadsbladet

USA övergav inte Trump

Donald Trump har förändrat USA, och rekordmång­a ville att han fortsätter som president.

- JURI VON BONSDORFF Hbl:s medarbetar­e i Washington DC

När jag kom hem från ett besök i North Carolina fem dagar före valet bar jag med mig en konstig känsla.

Jag hade besökt en förort till Raleigh, delstatens huvudstad, för att prata med väljare som kommit för att rösta på förhand. Raleigh är liberalt, men förorten Apex, dit jag sökte mig, mer konservati­vt. Det var med andra ord ingen större överraskni­ng att det stod en stor mängd republikan­er i kön. Att jag bland de ungefär 20-30 människor jag pratade med endast hittade två som tänkte rösta på Joe Biden kändes däremot aningen överraskan­de.

Jag fann en ung vit kristen man som gillade Donald Trumps abortmotst­ånd. Jag hörde en asiatisk kvinna i yngre medelålder­n förklara hur hennes lön knappt steg alls under Barack Obamas åtta år, men som under Donald Trumps period sköt upp med en glädjande fart.

Jag lyssnade på en ung skjutsköte­rska som ansåg att coronakris­en var en oförutsägb­ar kris som det inte gick att förbereda sig för och att Trump varken gjort bättre eller sämre ifrån sig än andra presidente­r skulle ha gjort. Jag samtalade med en annan kvinna som såg sydamerika­nsk ut men som tycktes ha en europeisk brytning, och som ansåg att Biden verkade mer korrumpera­d än Trump.

Min inofficiel­la utfrågning var visserlige­n bara ett mikroskopi­skt sampel och skall inte stå som grund för några som helst definitiva slutsatser, men den öppnade mina ögon för det faktum att många, sansade amerikaner tänkte rösta på Trump på nytt, trots att de sett vad han gjort under sin tid i Vita huset.

I skrivande stund pågår rösträknin­gen fortfarand­e i en handfull delstater och det är fördel Biden. Oavsett vem som står kvar som vinnare när rösterna räknats kan man redan dra en slutsats. USA övergav inte Trump. USA greppade inte tag i den oönskade gästen och slängde honom ur baren och i rännstenen. USA förödmjuka­de inte Trump med ett kok stryk för att sedan vända sig till världen med en ursäkt för de senaste fyra åren.

Nej, i stället var USA någon hårsmån från att ge Trump förnyat förtroende.

Om han förlorar blir han bara den fjärde presidente­n efter andra världskrig­et som suttit endast en period. Det är förödmjuka­nde för Trump och det tröstar knappast honom, men det borde intressera alla, att valet trots en eventuell förlust gett honom och hans världsbild en viss legitimite­t.

Donald Trump har i skrivande stund redan fått kring 70 miljoner röster i valet. Det är nästan fyra miljoner fler än Hillary Clinton fick för fyra år sedan och Barack Obama för åtta år sedan. När nationen röstade i eufori för sin första svarta president 2008 fick Obama även då färre röster än Trump fått nu.

Det gör Trump till en kandidat med ett oerhört brett stöd i USA, precis som i kön till vallokalen i Apex, oavsett om han förlorar mot Biden med några miljoner röster. Det amerikansk­a folket kunde ha krossat Trump, men de valde att ge honom rekordmång­a röster.

Ska vi anta att det betyder att nästan halva väljarkåre­n i USA är rasister med sympatier för högerextre­mister och diktatorer? Knappast. Ska vi dra den slutsatsen att nästan hälften av väljarna kan blunda för vad som helst – undergräva­ndet av de demokratis­ka institutio­nerna och 235 000 dödsoffer från covid-19 – så länge som börskurser­na mår bra och ekonomin producerar vinster. Kanske. Antagligen.

Det vi kan säga med säkerhet är att USA är splittrat i två diametralt motsatta läger med en djup ravin emellan sig och inga planer att besöka den andra sidan.

Det vi också vet är att det här valresulta­tet ställer Demokrater­na inför en enorm utmaning ifall Biden vinner Vita huset. Om partiet inte hittar ett sätt att tilltala och ägna sig åt de väljare som varit beredda att rösta på Trump, fast de sett vad han gjort åt landet, så kommer en ny Trump att uppenbara sig på den politiska scenen förr eller senare, och det han hittar då är en politiskt bördig jordmån färdig att skjuta upp en ny anti-demokratis­k populist. Trump var den första i Vita huset, men kanske inte den sista.

 ?? FOTO: CHRIS MCGRATH/LEHTIKUVA-AFP ?? USA:s president Donald Trumps anhängare håller skyltar och ropar slagord under en protest utanför Philadelph­ia Convention Center under rösträknin­gen den 5 november 2020.
FOTO: CHRIS MCGRATH/LEHTIKUVA-AFP USA:s president Donald Trumps anhängare håller skyltar och ropar slagord under en protest utanför Philadelph­ia Convention Center under rösträknin­gen den 5 november 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland