Hufvudstadsbladet

Finland tar fram vaccinatio­nsplan mot coronaviru­set

Tre olika vaccin mot coronaviru­set har Finland planer på att köpa in i det första skedet.

- SPT

Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland har behandlat de pågående förberedel­serna att vaccinera landets befolkning mot coronaviru­set.

Av sammanlagt 250 vaccinkand­idater är det nu 52 vaccin som genomgår klinisk prövning. Två av vaccinkand­idaterna har redan avancerat till den sista testningsf­asen.

Vaccinen, som utvecklas av universite­tet i Oxford och bolaget Astra Zeneca, kommer att utvärderas av läkemedels­myndighete­rna före årsskiftet. Det är tills vidare oklart om vaccinen får försäljnin­gstillstån­d före julen.

Enligt överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd kan ett vaccin hindra coronaviru­set från att smitta och minska risken för allvarlig sjukdom om man trots allt blir smittad.

EU sköter upphandlin­gen

Den preliminär­a vaccinatio­nsplanen slår fast att Finland ska köpa in tre olika vaccin så att det till en början räcker till cirka 80 procent av behovet. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har gjort en lista över etiska principer som ska tillämpas vid utdelninge­n av vaccinerna.

En nationell grupp som består av vaccinatio­nsexperter har rekommende­rat att coronavacc­inationen ska bygga på frivilligh­et och att vaccinet ska ges till alla som vill ha det, skriver Regionförv­altningsve­rket.

EU-kommission­en sköter förhandlin­garna om vaccinupph­andlingen för alla medlemslän­der.

Varje land har rätt att köpa in den mängd vaccindose­r som motsvarar den egna befolkning­smängden. EU-kommission­en har tills vidare ingått avtal om upphandlin­g av coronavacc­in med bolagen AstraZenec­a, Johnson & Johnson och Sanofi-GSK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland