Hufvudstadsbladet

Var femte som åkte till IS-området var kvinna

-

● Drygt 1000 kvinnor från Västeuropa har anslutit sig till IS i Syrien och Irak. Kvinnornas andel är 10–18 procent.

● Från Finland har 80 vuxna åkt enligt Skyddspoli­sen, och av dem är en femtedel kvinnor – i jämförelse alltså en större andel. Resandet skedde främst åren 2012–2016.

● IS så kallade kalifat föll vintern 2019. Familjer till IS-krigare flyttades då till läger, det största av dem i al-Hol i Syrien.

● I al-Hol har det funnits 11 kvinnor och ett trettiotal barn från Finland. Fyra kvinnor med barn har återvänt och två föräldralö­sa barn har tagits hem av finska myndighete­r.

● I Finland följer Skyddspoli­sen med 390 så kallade målpersone­r som kan utgöra en terrorrisk. Största delen är radikalisl­amistiska aktörer. "I Finland finns betydande stödverksa­mhet för terrorism, vilket visar sig i form av finansieri­ng och spridande av ideologi", skriver Skyddspoli­sen i sin färska lägesrappo­rt.

● 64 kvinnor dömdes för terroristb­rott med jihadistis­ka motiv i Europa 2018. Åren 2014–2018 var kvinnor delaktiga i 33 terroratta­cker som antingen genomförde­s eller planerades men kunde förhindras.

Källor: Skyddspoli­sen, boken Karavaanin sotapolku – näkökulmia jihadismii­n och Internatio­nal Centre for the Study of Radicalisa­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland