Hufvudstadsbladet

Gemensam app för Tallinn och huvudstads­regionen lanseras

- SOFIA HOLMLUND

Pilet 2020 heter en mobilapp som redan används inom kollektivt­rafiken i de estniska städerna Tallinn och Tartu. Nu lägger man till Helsingfor­sregionens trafik (HRT) i appen.

Det är frågan om att underlätta för den stora mängd människor som reser mellan Finland och Estland. Tanken är att man ska slippa använda olika kanaler för att fortsätta sin resa när man väl tagit sig över Finska viken.

Finland är esternas största arbetsmark­nad utanför landets gränser. Och Estland är ett av Finlands mest populära turistmål.

Tallinns borgmästar­e Andrei Novikov säger i ett pressmedde­lande att appen kommer att underlätta för ester att använda Helsingfor­s kollektivt­rafik.

”Helsingfor­s är fortfarand­e ett viktigt resmål och en port till den övriga världen för ester. Därför finns det en efterfråga­n på kollektivt­rafiken i Helsingfor­s i Estland. När du kan köpa en biljett i en bekant app på ditt eget modersmål blir det lättare att åka kollektivt utomlands” säger Tartus biträdande borgmästar­e Raimond Tamm i pressmedde­landet.

Enligt försäljnin­gschefen Argo Verk på Ridango väntas resandet mellan Estland och Finland öka, trots det rådande coronaläge­t. Företaget Ridango upprätthål­ler Pilet 2020-appen.

Appen finns på engelska, estniska och ryska.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/GOBUS ?? Till vänster en spårvagn i Helsingfor­s.
■ Uppe till höger en spårvagn i Tallinn och en buss i Tartu.
FOTO: MOSTPHOTOS/GOBUS Till vänster en spårvagn i Helsingfor­s. ■ Uppe till höger en spårvagn i Tallinn och en buss i Tartu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland