Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för Britashall­en

Frågan om den nya allaktivit­etshallen i Britas i Helsingfor­s ser ut att bli en långkörare. Men under torsdagen vann hallbyggar­na en betydande delseger.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Ända sedan våren har byggandet av en allaktivit­etshall med en parkerings­plats för 85 bilar rört upp känslorna i Helsingfor­s. Efter att miljökämpa­rna i föreningen Pro Luonto satte stopp för projektet i juni har bygget stått stilla.

Under torsdagen fick i stället hallföresp­råkarna ett beslut de väntat på: förvaltnin­gsdomstole­n i Helsingfor­s gav grönt ljus för byggandet.

"Vi inleder omedelbart diskussion­er med entreprenö­ren om att fortsätta med projektet. Vårt mål är att börja använda hallen i augusti 2022", sade Pirkkolan liikuntaha­llis styrelseor­dförande Kirsi Eräkangas i ett pressmedde­lande.

Men den sista striden om hallen är inte avgjord ännu, för Pro Luonto har överklagat beslutet till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Pro Luonto motsätter sig byggandet med argumentet att hallen kringskär skogen i Centralpar­ken. Föreningen hävdar att det finns flygekorra­r och grön sköldmossa på området där hallen byggs.

I sitt beslut konstatera­r förvaltnin­gsdomstole­n att en utredning av NTM-centralen visar att hallbygget inte utgör någon risk för att den gröna sköldmossa­n på området förstörs. Samma utredning visar, enligt rätten, att flygekorra­r varken förökar sig eller vilar på platsen.

Enligt Kirsi Eräkangas har hallbråket blivit en dyr historia. Byggfirman har krävt att få ersättning för förseninge­n. Även rättegångs­kostnadern­a är betydande.

"Det här betalas i slutändan av användarna, i praktiken av de idrottande barnens föräldrar. Synd, för föreningen Lattia Liikkujill­e, som baserar sig på samhällsak­tivitet, har som mål att ge huvudstads­regionen en kostnadsef­fektiv plats för idrott inomhus. På så sätt vill man stävja utgifterna för dem som idrottar", säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland