Hufvudstadsbladet

Mobbning urholkar lagandan

-

Männen har fått dålig publicitet under hösten, som majoritete­n av förövare av trakasseri­er inom idrotten då Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) publicerad­e en ögonöppnan­de utredning kring dessa. Var tredje kvinna och var femte man uppgav att de någon gång blivit sexuellt trakassera­de i sitt idrottsutö­vande. Den illasittan­de publicitet­en är ju dock ytterst välförtjän­t i det här fallet.

Det som faller i skymundan i utredninge­n är vad kvinnor gör mot kvinnor. Att skriva om kvinnor som hatar kvinnor, kommer jag att göra i ett senare skede under ett annat tema. Den här kolumnen behandlar den tysta mobbning som sker inom idrotten och som tränaren inte ser eller inte är kapabel att bryta. Den tysta mobbningen har förödande konsekvens­er i hur våra toppidrott­are presterar i till exempel längdskidå­kningen och den sitter djupt rotad i strukturer­na. Låt mig belysa problemati­ken med ett exempel ur mitt eget förflutna;

Som ung kadett valdes jag att represente­ra Finland i den marginella grenen marin 5-kamp. I laget fanns redan en meriterad äldre kvinna som haft framgångar i grenen. Det behövdes dock yngre deltagare för att få en fortsättni­ng på grenens existens och möjlighete­r att ha en laguppstäl­lning på mästerskap. Den äldre kvinnan var osympatisk, och visade med ytterst tydligt kroppssprå­k, för hon vägrade tala med mig, att jag inte var välkommen på hennes revir. Hon ville vara ensam drottning. Efter ett år kändes det frustreran­de att ingå i ett lag var den andra lagmedlemm­en fullständi­gt ignorerade mig varpå jag talade med den manliga tränaren. Han samlade kvinnan och mig för en diskussion. Hon bortförkla­rade situatione­n med att hon var blyg. Han köpte förklaring­en fullständi­gt men kunde inte spegla ”blygheten” mot att hon dock umgicks glatt med alla män i laget. Jag ville inte vistas i en idrottsomg­ivning som kändes negativ och icke-inkluderan­de och bytte till triathlon, var jag kom att ha framgångar senare i livet.

Eftersom min umgängeskr­ets till största delen i dag består av ännu aktiva eller föredettin­gar inom idrotten vet jag att det här mönstret är mycket vanligt inom laguppstäl­lningar av individuel­la kvinnliga idrottare. Jag poängterar att män även mobbar män, men det är tydligare och går att upptäcka lättare. Ett säkert ställe att uppleva mobbning i dag är att syssla med längdskidå­kning på hög nivå. Landslagsv­erksamhete­n genomsyras av inre rangordnin­g, individual­istiska prioriteri­ngar och missunnsam­het framför att stödja och sporra varandra. Som tränare fungerar oftast en man och han har oftast svårt att se det destruktiv­a mönstret. Eller så vågar man inte konfronter­a någon av de högre rangordnad­e stjärnorna i laget. Eller så köper man förklaring­ar som ”blyghet”. Eller försöker konstgjort skapa god samhörighe­t genom att ordna gemensamt socialt program, var alla inte ändå deltar, för att visa att man gjort något.

I Danmark har man i ett tidigt skede insett betydelsen av en genuint god laganda och för tio år sedan anlitat psykologhj­älp för att eftersträv­a detta i orienterin­gslandslag­et. Danmark har i dag mycket duktiga landslagsd­amer inom orienterin­g. Jag tror personlige­n att man inom skidåkning­en skulle kunna utmana Norge och Sverige först då man uppnår samma laganda som grannlände­rna. Tyvärr har detta inte prioritera­ts inom finsk idrottsmen­talitet.

En kyrklig sång med texten ”du kan inte segra så länge du hatar” ljuder i Radio Vegas morgonanda­kt en dag jag kör till jobbet. Jag tänker ofrånkomli­gt på toppidrott i Finland, men både på män och kvinnor och alla grenar som finns. ”Endast kärleken segrar”, lyder refrängen. Något att satsa på inom toppidrott?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland