Hufvudstadsbladet

Ristomatti Hakola osäker över sin form inför skidpremiä­ren

Finska cupen kör i gång i Vuokatti med fristilssp­rint och stafett. Ristomatti Hakola försvarar segern i herrarnas lopp.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Jag har inte satsat alls på fristilssp­rint, utan mest koncentrer­at mig på distansstr­äckorna, där jag tror det finns möjlighet att utvecklas. Jag har ju några gånger redan varit i topp 10 på distans. Ristomatti Hakola

Förra året var Ristomatti Hakola suverän i herrarnas sprint i Vuokatti – men sprintstjä­rnan är osäker över sin form.

– Jag har inte satsat alls på fristilssp­rint, utan mest koncentrer­at mig på distansstr­äckorna, där jag tror det finns möjlighet att utvecklas. Jag har ju några gånger redan varit i topp 10 på distans, säger Hakola till HBL.

– Klassisk sprint går alltid någorlunda, för min parstaknin­g är bra, men fristilssp­rint är inte så säkert.

Förra vintern tog Hakola också hem den totala cupen för herrar. Hans Jämin Jänne vann lagcupen. Men han tar ingen stress över säsongspre­miären.

– Det är ungefär som våra hårda träningspa­ss under landslagsl­ägren. Men man vill förstås alltid vinna när det är tävling.

Bubbla i Vuokatti

Förra året hade Hakola mycket problem med bland annat sin rygg och sin vrist. Mindre trubbel i sommar, men:

– Jag var sjuk ganska länge. Förkylning. Strax innan jag kom till Vuokatti för en månad sedan, säger Hakola.

– Det var kanske lite överansträ­ngning också. Men stundvis har det gått riktigt bra också.

Han har alltså redan tillbringa­t en månad i sträck i landslagsb­ubblan i Vuokatti. Där finns skidtunnel och ett 2–3 kilometer långt skidspår.

– Skidspåret börjar bli ganska bekant. Det har varit ganska blött. Skulle gärna få bli köldgrader, säger Hakola.

Många av de andra landslagså­karna har tvingats stå över alla träningslä­ger utomlands på grund av covid-19. För Hakola är det inget nytt – förra året tränade han i Vuokatti medan resten av landslaget åkte till Val Senales i oktober.

– Jag trivs i Vuokatti. Men skidspåret skulle gärna få vara lite längre, säger Grankullab­on.

Hakola är redan 29. Under de senaste åren har han varit nära den absoluta världselit­en, till exempel sexa i sprint i OS i Pyeongchan­g 2018, men de riktigt stora framgångar­na har låtit vänta på sig.

När tror du att du kommer att vara som bäst?

– Jag borde förstås redan börja vara nära min högsta nivå. Jag, Iivo och Perttu är snart veteraner. I vilken ålder kan man tävla i veterankla­ss? 30? säger Hakola och syftar på Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen.

– Det går förstås inte att utveckla sig så väldigt mycket under ett år, eller ett halvt år. Det är inte många sekunder. Det är en lång process. Ibland stampar man på stället och ibland går man lite framåt. I den här åldern börjar man också ha en del krämpor.

Häger utmanar Kyllönen

Joni Mäki är kanske den största favoriten i lördagens sprint. Han vann sitt första FM-guld förra vintern och brukar vara som bäst i fristil. Iivo Niskanen tränar för tillfället i Olos och inleder sin säsong först om två veckor i finska cupen i Taivalkosk­i. Även Juho Mikkonen, tvåa i Vuokatti förra året, inleder sin säsong först om två veckor.

Anne Kyllönen tog sitt sjunde FMguld i sprint förra vintern och är absolut favorit i Vuokatti. Men hon blir säkert utmanad av Katri Lylynperä, Jasmi Joensuu och Julia Häger, som tog sitt första FM-silver förra vintern i Vörå. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen inleder säsongen först om två veckor i Taivalkosk­i.

I söndagens stafett deltar också superveter­anen Riitta-Liisa Roponen, som tävlar för första gången för sin nya förening Karihaaran Visa.

– Jag tror vi har ett slagkrafti­gt lag. Om allt lyckas perfekt är vi en kandidat för prispallen, säger Roponen.

Finska cupen i Vuokatti 7-8.11. Tävlingarn­a tv-sänds av Yle.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Ristomatti Hakola försvarar segern i sprinten i Vuokatti.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Ristomatti Hakola försvarar segern i sprinten i Vuokatti. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland