Hufvudstadsbladet

Engelskt tungviktsm­öte och tysk klassiker på veckosluts­menyn

En hel del fotbollsgo­dis på menyn också detta veckoslut. HBL listar fem matcher att hålla koll på.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

● Everton–Manchester United lördag 14.30, Viaplay

Everton gick inlednings­vis på som den berömda ångvälten men en poäng av maximala nio i de tre senaste gör gällande att det gått lite grus i maskinerie­t.

Offensivt är Everton ruskigt beroende av James Rodriguez, Dominic Calvert-Lewin och Gylfi Sigurdsson och i viss mån Lucas Digne. Slitstarka tvåvägsmit­tfältarna Allan och Abdoulaye Doucoure fyller på framåt.

Jordan Pickford var svag i fjol och inte på något sätt klockren inlednings­vis denna säsong heller. Senast fick svensken Robin Olsen chansen, facit två insläppta mål.

Manchester United ligger på femtonde plats i ligan och ett par riktigt usla insatser mot Arsenal och senast mot Basaksehir har fått klubbens forna mittfältsi­kon Roy Keane att ilskna till på allvar. Keane lämnade själv alltid allting ute på planen och irländaren tycker att många av de nuvarande spelarna visar upp en bristande attityd. Kanske finns viss fog för det uttalandet.

Keane, och många andra, tycker att spanjoren David Gea borde bänkas för gott och att Dean Henderson, som gjorde succé i Sheffield i fjol, borde vara förstaval mellan stolparna. Keane är kanske inte helt fel ute där heller.

● Dortmund-Bayern München 19.30 Viaplay

En verklig klassiker i tysk fotboll. Normalt sett knökfullt på Signal Iduna-Park i Dortmund och karnevalst­ämning i staden före avspark. Nu blir det folktomt, ingen gul vägg som hejar fram Dortmund och inramninge­n är långt från den vanliga.

Utgångsläg­et är hur som helst läckert värre. Lagen toppar ligan på 15 poäng var, båda har förlorat en match i ligan i år. Bayern har öst på offensivt med 23 bollar på sex matcher. Dortmund har i sin tur bara släppt in två mål så här långt.

Båda lagen är oerhört bra på att pressa rätt, vinna boll och vända om snabbt.

Båda lagen förfogar över oerhört snabba spelare som älskar att utmana och springa på djupet.

Bayern har sett lite håglöst ut i vissa matcher men mästarna brukar ha en förmåga att tända till då det behövs. Robert Lewandowsk­is målform är hysterisk. Tio mål på fem matcher och ett mål var 37:e minut. Där ligger till och med Dortmunds superba Erling Håland i lä.

● Atletico Madrid–Cadiz 22.00, CMore

Staden Cadiz har en historia som sträcker sig över 3000 år bakåt i tiden. Staden har gjort sig känd för sin hamn, sjöfart och handel. Inte lika mycket för sin fotboll även om Magico Gonzalez från Salvador på 80-talet tjusade staden med sina offensiva tricks.

Cadiz har inlett säsongen utmärkt och ligger på 14 poäng, samma som kvällens motståndar­e Atleti.

På topp finns en viss Alvaro Negredo och 35 år ung hittar den forna spanska landslagsa­nfallaren alltjämt rätt.

Atleti har två matcher till godo på Cadiz och allt annat än en klar hemmaseger är en rejäl skräll. Snålt spelande Atletico är utan förlust och bakåt har man släppt in ynka 0,33 mål per match. Blir en svettig afton för kuststaden­s stolthet.

Söndag ● Lazio-Juventus 13.30, Ruutu

AC Milan har inlett bäst i serie A, mycket tack vare evigt unga Zlatan Ibrahimovi­c och hans målform.

Juventus har inte fått i gång alla cylindrar än. Andrea Pirlos mannar har redan tappat sex poäng denna säsong. Laget har haft problem med coronaviru­set och det kanske delvis förklarar den något svajiga formen.

Lazio har inlett skakigt och i synnerhet

försvaret läcker. Ciro Immobiles målform behövs på söndag.

● Manchester City–Liverpool 18.30, Viaplay

Manchester City kändes lite andefattig­t i fjol och samma intryck ligger kvar över laget trots all stjärnglan­s. Då Kevin de Bruyne är borta saknas minst en dimension i lagets spel.

Mot Liverpool är den eminenta belgaren med och med honom på planen växer City. Liverpool har, trots att Virgil van Dijk är långtidssk­adad, imponerat på sistone. 5–0 borta mot Atalanta senast var ett styrkebesk­ed som hette duga.

Diojo Jota är glödhet för tillfället. Vidöppen match där det känns som att City måste undvika förlust.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP ?? Robert Lewandowsk­i har i vanlig ordning öst in mål för Bayern.
■
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA-AFP Robert Lewandowsk­i har i vanlig ordning öst in mål för Bayern. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland