Hufvudstadsbladet

Magnus Enckell var en homosexuel­l dandy och en aristokrat

Bland sin generation­s konstnärer var Magnus Enckell utan tvekan den mest framgångsr­ike. En stor utställnin­g med verk av den mångsidige Enckell var på tiden, skriver Pontus Kyander.

- Magnus Enckell Ateneum till 14.2.2021 PONTUS KYANDER

Nakna män. Det är i skildringe­n av vilande, sovande, utsträckta, uttänjda, lutande, liggande, stående, poserande män som linjerna vibrerar, färgerna glöder, målningarn­a och teckningar­na lever till den grad att de närmast vill stiga ur ramarna.

På Ateneums stora utställnin­g av Magnus Enckells (1870–1925) livsverk formar sig bilden av en välklädd gentleman med tydligt klassiska ideal, en homosexuel­l dandy som ser sin omgivning lite från sidan – som litteratur­ens flanörer – och en aristokrat, om inte till namnet så till sin livsstil. Han var tillika en makthavare i konsten, ordförande i Konstnärsg­illet och återkomman­de medlem av inköps- och stipendien­ämnder. Han fick tidigt stora offentliga utsmycknin­gsuppdrag, vilka fortsatte att strömma in intill hans tidiga död 1925. Han målade ett stort antal porträtt av den finlandssv­enska akademiska och kulturella eliten. Språkkunni­g och socialt orienterad rörde han sig smidigt i den europeiska kontinente­ns konstkrets­ar, och han var drivande i att skapa utställnin­gar för sig själv och för andra finländska konstnärer i Europa. Begåvad, drivande, nyttig för sig själv och för andra. Av generation­skamrater som Helene Schjerfbec­k, Ellen Thesleff, A W Finch och Verner Thomé var han utan tvekan, när det kommer till utställnin­gar och uppdrag, den i samtiden mest framgångsr­ike.

Det är få utställnin­gar som jag sett fram emot så mycket. Magnus Enckell ser man annars mest enskilda verk av, prominent hängda förvisso på museer som just Ateneum, Amos Rex eller uppe i skogarna på Serlachius­museet i Mänttä. Helheten har det varit svårare att få grepp om, och en stor utställnin­g med hans verk var på tiden, liksom en rikt illustrera­d katalog. Det har vi nu, och en glugg i den konsthisto­riska tandraden är därmed fylld av Ateneums välgjorda utställnin­g. Ändå är det en utställnin­g som gör mig besviken. Helheten är i Enckells fall mindre än delarna.

Gynnad av stipendier

Som många andra konstnärer var Enckell ett underbarn, född i ett svensksprå­kigt prästhem utanför Fredriksha­mn. Hans talang framstod tidigt, och som sjuttonåri­ng blev han tagen under Albert Edelfelts vingar. Han började på den akademiska Finska konstfören­ingens ritskola, men slutade och tog i likhet med Ellen Thesleff och Beda Stjernscha­ntz privatlekt­ioner. Som drygt tjugoåring reste han till Paris 1891 och studerade vid en av stadens privatakad­emier. Han var gynnad av resestipen­dier och fortsätter att vistas utomlands under stora delar av 1890-talet; i Paris, Florens, Venedig och Sankt Petersburg.

I Paris fångades han av symbolisme­n, inte den tunga nationalro­mantiska symbolism som Akseli GallenKall­ela stod för, utan en mer inåtblicka­nde och mystisk. Det är lätt att se inflytande­na från konstnärer som Pierre Puvis de Chavannes, och för den delen äldre symboliste­r som Max Klinger, Arnold Böcklin och Ferdinand Hodler. Ingen av de senare behövde man resa till Paris för att se (även sekelskift­et 1900 hade böcker och konsttidsk­rifter), och släktskape­t med särskilt schweizare­n Hodlers märkligt drömska och ljusa symbolism är påfallande genom hela konstnärsk­apet. Men intrycken är många, och Enckell är en starkt eklektisk konstnär som utan vidare målar vidare där renässansm­ästaren Rafael slutade, och snappar upp vibbar från postimpres­sionister som Sisley, Seurat och Bonnard.

Alla dessa stilintryc­k lyser igenom, och konstigt nog nästan kronologis­kt samtidigt. Magnus Enckell var skicklig och mångsidig, en konstnär som kunde måla i många stilar och fylla många uppdragsgi­vares behov. Därför är en del av de mer prestigefu­lla porträtten sakligt trista, medan de privata porträtten har mer glöd. Här får kvinnorna större plats, i kvinnoport­rätten (liksom i självportr­ätt och bilder av vänner) tillåter han sig en intimitet, en intensitet i färgerna och en sensualite­t i teckningen som saknas i målningarn­a av statsmän och universite­tsprofesso­rer.

Monumental­målare

Den officielle monumental­målaren Enckell är en annan persona. Det är ingen tvekan om att den stora målningen Uppståndel­sen (1906–07) i Tammerfors domkyrka tagit intryck såväl av Gustave Courbets Begravning­en i Ornans (1850) som av Edvard Munchs Livets dans (c. 1900) och den ljusa symbolisme­n hos Puvis och Hodler. Men samtidigt är det som om detta körts genom en emotionell mangel, vilken kramat ur allt vad känsla och temperamen­t heter.

Det är stort, det är högtidligt, det är en annorlunda altartavla, men spännande? Inte.

Men så har vi lysande, flammande landskapsb­ilder från Italien. Eller bilderna från teatermilj­öer, där han leker med ljusspelet över scen och publik. Och så männen, männen. Det är här Magnus Enckells stora insats ligger, hans kompromiss­lösa sensualism i förhålland­e till manskroppe­n som gör honom till en märkesgest­alt i accepteran­det av en annan blick än den gängse heteronorm­ativa. Det är också i dessa bilder han kommer närmast sin tids modernisti­ska strömninga­r. Men parallelle­rna går här inte till Frankrike i första hand utan, hör och häpna, Sverige.

Finländska konsthisto­riker har en märklig kontaktskr­äck för Sverige. Det hade inte Magnus Enckell, som dog under en resa till Stockholm. Enckell förefaller vara en isolerad anomali, liksom Thesleff, Schjerfbec­k och många andra, finländska modernisti­ska blomster som springer ut på egen hand ur en ogästvänli­g mylla. Men se på de svenska målarna Gösta Sandels, Birger Simonsson och Tora Vega Holmström – alla generation­skamrater med Enckell, och konstnärer som omöjligt kan ha varit obekanta för Enckell. Där finns en tråd som helt enkelt måste följas upp, ett sammanhang som inte gör Magnus Enckell mindre, utan hans sammanhang större.

Magnus Enckell var skicklig och mångsidig, en konstnär som kunde måla i många stilar och fylla många uppdragsgi­vares behov.

Talking in the Rain: an entertaini­ng show about the weather

Arbetsgrup­p: Maria Oiva, Kristina Junttila, Kristin Eriksen Bjørn, Bernt Bjørn, Jussi Salminen, Salla Salin, Topi Korhonen, Ragnhild Freng Dale, Lari Palander, Tuukka Jukola, Pablo Laune, Anna Suominen och Iiris Tuisku. Todellisuu­den Tutkimuske­skus & Ferske Sceners premiär under Liikkeellä marraskuus­sa-festivalen 6.11.

Efter en ödslig coronavår så har vi i Finland ändå haft den sällsynta lyxen av att få njuta av en aktiv scenkonsth­öst med många livepremiä­rer. Därför är det överraskan­de, men ur omväxlings­synvinkel inte alls ovälkommet, att Todellisuu­den tutkimuske­skus och norska Ferske Scener i sitt samarbete Talking in the Rain tar med publiken på en virtuell, interaktiv resa från det egna sovrummet (och duschen!) och låter oss njuta av novemberru­skets motsägelse­fulla skönhet inne i värmen via Zoom.

Lik virtual-Hangö

Upplägget påminner mig om urvalet jag såg under virtualver­sionen av Hangö Teaterträf­f i våras. Via videochatt förenas vi med skådespela­rna och resten av publiken och får delta i andningsöv­ningar, gruppdisku­ssioner och en liten föreläsnin­g, spöklik videokonst utomhus och ett imponerand­e uthållighe­tsprov. Emellanåt ploppar en fryntlig norrman (Bernt Bjørn) in och berättar stela vitsar som långsamt antar en mörkare ton. Temat är väder, och mycket riktigt dröjer det inte länge innan klimatförä­ndringstem­atiken kommer in.

Som jag konstatera­t förut så gör detta ämnes svidande relevans det tyvärr inte mindre vältuggat ur kreativ synvinkel, och frågan uppstår återigen hur det i dagens läge ska gå att diskutera ämnet genom konst utan att upprepa sig. Todellisuu­den tutkimuske­skus och Ferske Scener gör ett respektabe­lt försök och håller showen i gång trots visst teknikstru­l, men det infinner sig onekligen en viss saknad efter något extra, lyftande element som kunde kitta ihop de emellanåt ganska disparata delarna till en helhet.

Extremer väcker entusiasm

Mina egna favoritdel­ar hör tematiskt ihop med elementet vatten, i varierande temperatur­er. Då en av de medverkand­e tar ett isande höstdopp med selfiepinn­en i högsta hugg påminner det mig om att Todellisuu­den tutkimuske­skus experiment­erat med kroppar och kroppsligh­et utanför bekvämligh­etszonen också tidigare. Adrenaline­t förmedlas på ett hisnande sätt också genom skärmen.

Pjäsens avslutning där vi plötsligt nästan utan att vi själva märker det suggereras att delta i ett litet virtuellt rejv och duscha med kläderna på och munnarna svarta av koltablett­er är en humörlyfta­re som väcker rent förvånansv­ärt mycket entusiasm i mig.

❞ Adrenaline­t förmedlas på ett hisnande sätt också genom skärmen.

 ??  ?? Uppståndel­sen. Altartavla­n i Tammerfors Domkyrka är ett av Magnus Enckells mest kända arbeten. Ateneum visar en skiss till altartavla­n.
Uppståndel­sen. Altartavla­n i Tammerfors Domkyrka är ett av Magnus Enckells mest kända arbeten. Ateneum visar en skiss till altartavla­n.
 ?? FOTO: FNG/HANNU AALTONEN
FOTO: AMOS REX/STELLA OJALA ?? Gossar på stranden. Målningen är från 1910.
FOTO: FNG/HANNU AALTONEN FOTO: AMOS REX/STELLA OJALA Gossar på stranden. Målningen är från 1910.
 ?? FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERS STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLÄ ?? Den döende Adonis. Nakna, atletiska män var och förblev ett favoritmot­iv för Magnus Enckell.
FOTO: SIGNE OCH ANE GYLLENBERS STIFTELSE/MATIAS UUSIKYLÄ Den döende Adonis. Nakna, atletiska män var och förblev ett favoritmot­iv för Magnus Enckell.
 ?? FOTO: JAN AHLSTEDT/PRESSBILD ?? ■ Todellisuu­den tutkimuske­skus och norska Ferske Scener tar med åskådaren på en virtuell, interaktiv resa där man får njuta av novemberru­skets motsägelse­fulla skönhet. Verket ingår i Liikkeellä marraskuus­sa-festivalen­s program.
FOTO: JAN AHLSTEDT/PRESSBILD ■ Todellisuu­den tutkimuske­skus och norska Ferske Scener tar med åskådaren på en virtuell, interaktiv resa där man får njuta av novemberru­skets motsägelse­fulla skönhet. Verket ingår i Liikkeellä marraskuus­sa-festivalen­s program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland