Hufvudstadsbladet

De brittiska kunglighet­erna slutar inte att fascinera oss – trots att vi hört allt förut

Den nya tv-serien Kungahuset Windsor upprepar det mesta vi läst, sett och hört om Storbritan­niens kungliga familj.

- ANNIKA HÄLLSTEN

Kungahuset Windsor

6 delar på Yle Arenan och Yle Teema tisdagar från den 10.11 kl. 21.00, repris torsdagar kl. 13.45.

Lagom inför premiären på den fjärde säsongen av The Crown passar Yle på att konkurrera med Netflix och introducer­ar tv-serien Kungahuset Windsor – en serie som är en dokumentär men med samma innehåll som The Crown. Mitt råd till den som måste välja mellan de två serierna är att prioritera The Crown.

Kungahuset Windsor tar sats från en av de stora kungliga skandalern­a i Storbritan­nien, den som handlar om hur kung Edward VIII förälskade sig i den frånskilda amerikansk­an Wallis Simpson. I valet mellan tronen och kärleken prioritera­de kung Edward VIII kärleken. Han abdikerade, gick i exil och installera­de sig i ett litet slott i Bois de Boulogne i Paris. Dessutom gifte han sig med sin Wallis.

Allt detta är förstås sensatione­llt vilket de intervjuad­e historiker­na med indignerad­e tonfall upprepar intill tjatighete­ns gräns.

Själv tycker jag det vore dags att granska ätten Windsor ur en lite annan synvinkel, nämligen släktskape­n med övriga kungahus och de komplikati­oner det ledde till. Tvserien tangerar ämnet men kunde ha dykt djupare. Att den inte gör det beror sannolikt på att den är samproduce­rad med amerikansk­a CNN.

Den legendaris­ka drottning Victoria och hennes prins Albert hade ett lyckligt äktenskap och fick nio barn. Ättlingarn­a landade på olika håll i Europa och återfinns i de flesta europeiska kungahus.

Victorias barnbarn, den koleriske kung George V, var Edward VIII:s pappa. Han var också kusin med den tyske kejsaren Wilhelm II och med den ryske tsaren Nikolaj II vilket orsakade komplikati­oner. Eftersom Storbritan­nien och Tyskland krigade mot varandra under första världskrig­et ville George V på inga villkor kopplas ihop med tyskarna. På den tiden hette den brittiska kungaätten Sachsen-Coburg-Gotha men namnet ändrades till Windsor vilket var ett lyckat drag för George V. Hans popularite­t steg.

George V var en bestämd monark och hans principfas­thet drabbade den ryska tsarfamilj­en. I samband med ryska revolution­en bönföll Nikolaj II sin kusin om att han och hans familj skulle få asyl i Storbritan­nien, en begäran som avslogs. Tsarfamilj­en avrättades

Också familjen Bernadotte har sina rötter i kungahuset Sachsen-Coburg-Gotha. Kung Carl XVI Gustafs mor, prinsessan Sibylla var dotter till Karl Edvard, hertig av Sachsen-Coburg-Gotha och en hängiven nazist. Också Edward VIII hyste nazistiska sympatier, något Kungahuset Windsor återkommer till i del två.

 ?? FOTO: RAW TV LTD ?? ■ Den principfas­te kung George V, här i en dramatiser­ad scen i serien Kungahuset Windsor. Serien handlar om skandaler och tragedier i huset Windsor.
FOTO: RAW TV LTD ■ Den principfas­te kung George V, här i en dramatiser­ad scen i serien Kungahuset Windsor. Serien handlar om skandaler och tragedier i huset Windsor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland