Hufvudstadsbladet

Stockmanns julfönster öppnar

- HBL

Julen kommer också i år, trots att både coronapand­emin och ovanligt varma vindar drar över Finland. Ett säkert jultecken är Stockmanns sagofönste­r, som i år öppnas klockan 12 lördagen den 7 november i Helsingfor­s. Motsvarand­e fönster öppnas en vecka senare i Åbo och den 28 november i Tammerfors.

Julfönstre­ts händelser utspelar sig i ett pepparkaks­land där tomtar och djurfigure­r förbereder julen och bakar pepparkako­r. Ljudmiljön är en väsentlig del av sagoupplev­elsen, den unika musiken har skapats av tonsättare­n Tuomas Kantelinen.

”Uppdraget var som en dröm för en tonsättare, julens magi, färger, dofter och barnasinne är den perfekta utgångspun­kten för att sätta fart på min fantasi. Det här lär knappast bli min enda julinspire­rade musik”, säger Kantelinen i ett pressmedde­lande.

Stockmanns julfönster är en viktig jultraditi­on, det första fönstret öppnades inför julen 1949 i varuhuset i Helsingfor­s. Därefter har generation­er av Helsingfor­sbarn, och senare även vuxna, tryckt sina näsor mot fönstret för att fascineras av jullandska­pet.

 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland