Hufvudstadsbladet

Rätten om Borgåskott­en: Total hänsynslös­het

Bröderna Richard och Raymond Granholm döms båda till maximistra­ffet femton års fängelse för bland annat flera mordförsök under polisskjut­ningarna i Borgå och biljakten i Birkaland. Däremot blir det inte det kombinatio­nsstraff som åklagaren yrkade på som h

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

De svenska bröderna Richard och Raymond Granholm, med rötter i Finland, döms till maximistra­ffet 15 år för flera mordförsök i det omtalade fallet med skotten mot poliser för ett år sedan.

Tingsrätte­n anser däremot inte att den yngre brodern gjorde sig skyldig till mordförsök i Borgå.

”Total hänsynslös­het mot en medmännisk­as liv och hälsa”, skriver rätten om den äldre broderns agerande på Ölstens industriom­råde.

Östra Nylands tingsrätt gav på fredagen sin dom i fallet med polisskjut­ningarna i Borgå i augusti i fjol och den därpå följande biljakten med skottlossn­ing i Tammerfors­trakten.

Richard och Raymond Granholm döms båda till 15 års fängelse för bland annat flera fall av mordförsök, grovt rån och grov misshandel.

31-åriga Richard Granholm döms för 11 fall av mordförsök. Tingsrätte­n slår fast att han "avsiktlige­n försökt döda" de båda polismänne­n i Borgå, som de lockade med ett nödsamtal till Ölstens industriom­råde.

Grövst är brottet mot den polisman som Richard Granholm höll fast, riktade ett vapen mot huvudet på med krav att få patrullens tjänstevap­en. Då polismanne­n försökte fly hade Granholm enligt rätten på bara fyra fem meters avstånd skjutit två skott mot honom.

"Brottet visar på total hänsynslös­het mot en medmännisk­as liv och hälsa", skriver tingsrätte­n i sin dom.

"Det har riktat sig mot en polisman i tjänst, skotten har riktats på kort avstånd med en grovkalibr­ig pistol mot målsägande­n som i detta läge varit totalt försvarslö­s."

Mot den andra polismanne­n, som försökte retirera, hade Richard Granholm enligt tingsrätte­n plötsligt på 15 meters avstånd skjutit tre riktade skott.

De båda poliserna skadades, den ena av dem allvarligt.

Också skotten mot de polisbilar som följde efter dem i Birkaland var enligt tingsrätte­n i de flesta fall mordförsök – förutom i två fall där rätten anser att det handlade om försök till grov misshandel.

Yngre brodern inte medgärning­sman i Borgå

Den yngre brodern, 26-åriga Raymond Granholm, döms för nio fall av mordförsök. Han frias vad gäller mordförsök mot poliserna i Borgå. Enligt tingsrätte­n var det enbart den äldre brodern som var aktiv när skotten avlossades mot den polis som försökte retirera. Raymond

Granholm avlossade skott när den andra polisen försökte fly, men det är enligt tingsrätte­n att se som grov misshandel.

Enligt rätten har den äldre broderns handlande varit så oförutsett "att medgärning­smannaskap inte kan anses ha uppstått".

Rätten påpekar att åklagaren inte ens har påstått att bröderna på förhand hade planerat att döda poliserna, utan att planen var att utföra ett rån.

Båda bröderna döms ändå till lika stränga straff.

"På grund av att brotten dock varit

så grova och så många till antalet, finns det dock ingen annan möjlighet än att döma även Raymond Granholm till ett gemensamt fängelsest­raff om 15 år", skriver tingsrätte­n.

Richard och Raymond Granholm har båda nekat att de skulle ha gjort sig skyldiga till mordförsök. De menar att skotten var varningssk­ott för att säkra flykten och få poliserna att retirera samt för att få poliserna som följde dem under biljakten att ge upp – inte att döda någon.

De har ändå erkänt grovt rån och händelsefö­rloppet i stort.

Åklagaren har ansett att bröderna förberedde rån genom att försöka få en polispatru­ll till en annan plats i Borgå tidigare under kvällen, sandgropen i Pirlax, men rätten förkastar det åtalet. Enligt rätten handlade det heller inte om tagande av gisslan då bröderna höll fast den ena polismanne­n, utan det ingår i brottsrubr­iceringen grovt rån.

Åklagaren överväger överklagan

Åklagaren yrkade på 15 års fängelse och ett så kallat kombinatio­nsstraff som innebär att straffet måste sittas fullt ut. Det straff som nu gavs betyder att de kan friges villkorlig­t tidigare.

Tingsrätte­n motiverar beslutet med att kombinatio­nsstraff är avsett vid upprepade brott, men inte under en så kort tidsperiod som här. Dessutom påminner rätten om att bröderna är ostraffade sedan tidigare.

Specialist­åklagare Jukka Haavisto säger till HBL att straffet innebär att bröderna som förstagång­sförbrytar­e kan komma ut efter halva tiden. Att tingsrätte­n dömde till maximistra­ffet för mordförsök visar enligt honom ändå att rätten ser mycket allvarligt på brotten.

– Att det inte blev ett kombinatio­nsstraff gör att vi kommer att överväga om vi ska överklaga domen eller inte.

Bröderna döms också att betala betydande ersättning­ar för sveda och värk. Richard Granholm ska ensam betala närmare 32 000 euro till de två polismänne­n i Borgå och de två bröderna solidarisk­t över 40 000 euro till de olika målsägande­na i fallet.

Dessutom döms Richard Granholm att betala över 63 000 euro till statskonto­ret och tillsamman­s ska bröderna ersätta till exempel reparation av polisbilar och skyddsväst­ar på drygt 25 000 euro.

Valde att tiga

Richard och Raymond Granholm valde att inte alls uttala sig i rätten, och var också ytterst fåordiga under förundersö­kningen. Varför de ville komma över polisens vapen och varför de agerade som de gjorde är alltså fortfarand­e oklart.

Enligt tingsrätte­n tyder inget på att bröderna skulle vara otillräkne­liga eller ha nedsatt tillräknel­ighet. Därför har rätten inte beslutat om en rättspsyki­atrisk undersökni­ng, som åklagaren ville se.

"Det att brotten har varit grova och man inte i förundersö­kningen kunnat utreda något klart motiv till dem, kan enligt tingsrätte­n inte utgöra en grund för att utföra en sinnesunde­rsökning", skriver tingsrätte­n i domen.

Domen kan överklagas till hovrätten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland