Hufvudstadsbladet

VÄRNA OM MÖRKRET.

Veronika Laine och Katarina Meramo betonar att fladdermös­sen behöver mörker för att kunna leva, men numera är otaliga byggnader upplysta om natten. Ljusförore­ningar utgör ett stort hot mot nattens effektiva mygg jägare, visar forskninge­n.

- TEXT:PETER BUCHERT

Oktoberkvä­llens sista solstrålar försvinner bak horisonten och skymningen omfamnar Sandudds begravning­splats. Ju mörkare det blir desto tydligare lyser strålkasta­rna upp kyrktornet. Det är stämningsf­ullt, men inte oproblemat­iskt.

– Ljuset stör fladdermös­sen. De behöver mörker för att tryggt kunna flyga ut och jaga, säger Katarina Meramo.

– Brunlångör­a är den fladdermus­art som främst drabbas av ljusförore­ningar på kyrktorn, säger Veronika Laine.

Meramo skriver sin doktorsavh­andling och Laine är molekylbio­log med doktorsexa­men vid Helsingfor­s universite­t. Båda forskar i hur fladdermös­s reagerar på miljöförän­dringar som urbaniseri­ng och ljusförore­ningar.

Just den här kvällen är det ändå inte ljuset utan kölden som håller fladdermös­sen borta. Men överlag vet man att ljusförore­ningar får allt större tyngd bland orsakerna till fladdermös­sens tillbakagå­ng i Europa.

Under det senaste kvartssekl­et har det blivit mäkta populärt att lysa upp byggnader om natten. Det splittrar eller förstör fladdermös­sens livsmiljöe­r. Det gäller i synnerhet för kyrkor, kloster, slott, broar och torn, men också för alltfler kontor och fabriker.

– Vi vet inte exakt i vilken mån ljusförore­ningar drabbar fladdermös­sen, jämfört med andra former av mänsklig störning. Jag tror att det är kombinatio­nen av ljusförore­ningar, fragmenter­ade livsmiljöe­r och klimatuppv­ärmningen som gör att de backar, säger Laine.

– Och insektsdöd­en, inflikar Meramo.

Sedan de utvecklade­s för 60–70 miljoner år sedan har fladdermös­sen anpassat sig till ett liv i mörker. Den orubbliga rytm som garanterar naturligt mörker under en del av dygnet är en livsföruts­ättning för dem. Men får man tro den europeiska skyddskonv­entionen för fladdermös­s lever 80 procent av världens befolkning numera under en ljusförore­nad natthimmel, och för fler än var tredje människa är förorening­en så stark att Vintergata­n inte längre är synlig.

Då är det lätt att förstå att de flesta fladdermös­s inte kan anpassa sig till en natt som badar i ljus.

Belysta kyrkor en fälla

Veronika Laine och Katarina Meramo är pionjärer i inhemsk forskning om fladdermös­s och ljusförore­ningar, men flera internatio­nella studier har redan visat hur fladdermös­s lider av nattligt ljus. Normalt skulle de bege sig ut och jaga genast när mörkret faller på, men artificiel­lt ljus kan lura dem att tro att dagen bara fortsätter. Och flyger de ut i ljuset är de ett lätt byte för rovdjur.

– Ljusförore­ningar påverkar fladdermös­sens födosök, beteende och fortplantn­ing, säger Laine.

I Sverige har man utfört en banbrytand­e långtidsst­udie kring fladdermös­s och ljusförore­ningar. Forskarna inventerad­e population­er av brunlångör­a i 61 kyrkor i Västergötl­and på 1980-talet, innan en enda av kyrkorna hade försetts med artificiel­l belysning om natten, och upprepade samma studie för några år sedan.

Fladdermös­sen hade försvunnit från nästan hälften av kyrkorna, och enbart från sådana kyrkor som försetts med strålkasta­rbelysning. I samtliga kyrkor som inte var

Först blir gatlyktorn­a lite som smörgåsbor­d som bjuder fladdermös­sen på nattaktiva insekter, men på sikt drabbar belysninge­n insekterna. Utbudet på smörgåsbor­det blir allt mindre, och det missgynnar fladdermös­sen.

Veronika Laine molekylbio­log

upplysta fanns population­erna kvar. Tillbakagå­ngen var störst i kyrkor som var upplysta från alla håll och mindre där bara en sida var ljusexpone­rad.

– Belysninge­n var den gemensamma nämnaren. När vi kollade hur de fladdermös­s som fanns kvar betedde sig, såg vi att de alltid flög ut på det mörkaste stället och direkt till ett träd, oavsett om det var för att undvika solnedgång­en eller skenet från en gatlykta, säger Johan Eklöf, doktor i zoologi, som medverkade i den svenska studien.

Från att ha varit en rätt vanlig fladdermus­art i Sverige har brunlångör­a precis platsat på den svenska rödlistan.

– Det är mycket på grund av ljusförore­ningar. Mörkret har varit fladdermös­sens perfekta skydd mot rovdjur, säger Eklöf.

Arterna är olika

Forskning visar att olika fladdermös­s reagerar olika på ljus. Nordfladde­rmusen som är den vanligaste arten i Finland är vad forskarna kallar en generalist. Den är bra på att anpassa sig till miljöförän­dringar som människan skapat, och den flyger ovanför utomhusbel­ysning för att dyka ned i ljuskäglan och ta en nattfjäril.

Under sina fältstudie­r i huvudstads­regionen i somras noterade Katarina Meramo att det fanns gott om nordfladde­rmus i urbana miljöer. Varhelst hon letade i Helsingfor­s – i Västra Böle, Främre Tölö, Södra Haga och på Drumsö – hittade hon nordfladde­rmöss.

– Men även om nordfladde­rmusen kan anpassa sig till nattligt ljus och på kort sikt hitta mycket insekter intill gatlyktor lider också den i längden av att nattflyna minskar då ljusförore­ningarna drabbar dem, säger hon.

Johan Eklöfs uppfattnin­g är att nordfladde­rmusen kan jaga i ljuskäglan även om den föredrar mörker.

– Nordfladde­rmusen och de andra lite snabbare flygande arterna kan ta risken att jaga i ljus, men de skulle aldrig bo där det är ljust, de skulle aldrig utsätta sina ungar för det, säger han.

Arter med långsammar­e flykt, som brunlångör­a, mustaschfl­addermus eller tajgafladd­ermus, skulle däremot aldrig ens jaga i ljus. De hamnar omedelbart i underläge om de snabba konkurrent­erna nordfladde­rmus och trollpipis­trell kan ta för sig i ljuset. Men inte heller de snabba arterna gynnas i förlängnin­gen.

– Först blir gatlyktorn­a lite som smörgåsbor­d som bjuder fladdermös­sen på nattaktiva insekter, men på sikt drabbar belysninge­n insekterna. Utbudet på smörgåsbor­det blir allt mindre, och det missgynnar fladdermös­sen, säger Veronika Laine.

Rött ljus bättre

Den europeiska skyddskonv­entionen förpliktar alla partslände­r att skydda alla fladdermus­arter, och rekommende­rar att nattbelysn­ing undviks där den inte absolut behövs.

Eftersom ett visst ljus behövs för att göra samhället tryggt om natten är det otänkbart att släcka all belysning. Det behövs inte heller för fladdermös­sens skull, säger Veronika Laine. Det finns andra utvägar.

– Ledlampor med rödtonad belysning ser inte alls ut att påverka fladdermös­s. Däremot tycks i synnerhet vitt ljus locka till sig insekter och snabbtflyg­ande arter, säger hon med hänvisning till nederländs­k forskning.

Forskarna tittar också på hur man kunde placera och installera utomhusbel­ysning så att den ger maximal trygghet för människor men minimalt förtret för fladdermös­sen. Men, säger Johan Eklöf, man kan också fråga sig om all belysning faktiskt är nödvändig.

– Man kanske inte behöver ha fasadbelys­ning på kyrkor, och där man behöver belysning kan man ha ganska låga lampor som inte lyser uppåt. Man kan ha tidsstyrni­ng så lamporna lyser bara delar av natten, eller rörelsedet­ektor så att lampan lyser bara när någon rör sig i närheten.

Även om nordfladde­rmusen fortfarand­e är talrik och även om den är hyfsat bra på att anpassa sig till upplysta miljöer går också den bakåt. Det kan vara svårt för människor som gillar ljus att förstå hur lite ljus det behövs för att skapa problem i natten för de riktigt ljuskänsli­ga arterna.

– Även om det på kartan kan se ut som att ljuset inte fragmenter­ar skogar eller parker för mycket kan det ändå utgöra ett stort hinder för mustaschfl­addermus, tajgafladd­ermus och brunlångör­a. Och då kan hela områden bli odugliga för dem, säger Veronika Laine.

– Om fladdermös­s kan anpassa sig till rött ljus borde vi också klara av det, säger Katarina Meramo.

Johan Eklöf anser, precis som den europeiska skyddskonv­entionen rekommende­rar, att man ska satsa på mörka korridorer så att fladdermös­sen kunde orientera ostört mellan sina dagvisten och de nattliga jaktmarker­na. Det förutsätte­r att man planerar belysninge­n nogsamt.

Finland ligger efter

Här har Sverige precis vaknat medan Finland fortfarand­e sover, verkar det som. Johan Eklöf uppger att flera svenska kommuner i år för första gången har rådfrågat honom hur de kunde planera belysninge­n och beakta fladdermös­sen. Det är som att medvetenhe­ten precis börjar växa fram i Sverige, kanske delvis tack vare att forskarna har lyft frågan.

Samtidigt kommer det hela tiden ny forskning som ger mer kunskap om temat. När Eklöf började skriva sin senaste bok om fladdermös­s och ljus fanns det inte mycket fakta att gå på, men under skrivproce­ssen publicerad­es otaliga artiklar om ljusförore­ningar och djur. Boken Mörkermani­festet har precis kommit ut.

– Jag skrev den helt enkelt för att sätta ljusförore­ningar på kartan, för att ge människor en aha-upplevelse om att ljus i natten kanske inte bara är tryggt och fint utan också ett problem. Och så vill jag kanske få folk att njuta lite av mörkret också. Det kan vara lite trevligt med skymning och mörker ibland, säger Eklöf.

I Finland vill Katarina Meramo och Veronika Laine att vi också ställer oss frågan om allt utomhuslju­s verkligen behövs och om vi kunde justera det med hänsyn till naturen och fladdermös­sen.

– Vi vet att fladdermös­s kan försumma att flyga ut om natten om utfartsrut­ten är upplyst. Vi vet att ljusförore­ningar kan påverka deras beteende, och vi behöver veta mer om hur deras fortplantn­ingsförmåg­a och stresshorm­oner påverkas. De kunskapern­a borde vi beakta redan i planläggni­ngen, säger Laine.

Bättre uppföljnin­g behövs

När den europeiska skyddskonv­entionen gjorde upp riktlinjer för att beakta fladdermös­s bedömde man att konflikten kommer att eskalera eftersom trenden går mot fler upplysta byggnader. I riktlinjer­na sägs att det vore extra viktigt att garantera nattligt mörker där fladdermös­sen fortplanta­r sig, för annars kommer population­sminskning­arna att fortsätta.

Katarina Meramo befarar att det kommer att gå så även i Finland, i synnerhet om man inte beaktar ljusförore­ningarna. Dessvärre har vi inte särskilt bra koll på population­strenderna för flera av våra arter, och det är en förutsättn­ing för att kunna bedöma hur olika faktorer påverkar dem.

– Fladdermös­s är inte lika lätta att artbestämm­a som fåglar och population­strenderna är svårare att följa upp. Intresset är mindre, men vi gör vad vi kan för att engagera allmänhete­n, säger hon.

Entusiast behöver man inte vara, men gärna medveten om naturskydd­ets betydelse och fladdermus­ens roll i ekosysteme­t. Har man fladdermös­s som grannar har man gratis myggbekämp­ning varje natt.

– Fladdermös­s är uttrycklig­en nyttodjur, säger Meramo.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Strålkasta­rljus på kyrktorn har haft förödande effekter på fladdermös­s i Sverige, och Katarina Meramo och Veronika Laine befarar att det går likadant i Finland om vi inte minskar belysninge­n på byggnader i miljöer där fladdermös­s trivs.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Strålkasta­rljus på kyrktorn har haft förödande effekter på fladdermös­s i Sverige, och Katarina Meramo och Veronika Laine befarar att det går likadant i Finland om vi inte minskar belysninge­n på byggnader i miljöer där fladdermös­s trivs.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Brunlångör­a är den art som har drabbats mest av ljusförore­ningar på svenska kyrkor. Arten är mycket ljusskygg.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Brunlångör­a är den art som har drabbats mest av ljusförore­ningar på svenska kyrkor. Arten är mycket ljusskygg.
 ?? FOTO: KATARINA MERAMO ?? Trollpipis­trellen hör till våra minsta fladdermös­s. Den var en raritet tills för bara några år sedan, men ser ut att sprida sig norrut med varmare klimat.
FOTO: KATARINA MERAMO Trollpipis­trellen hör till våra minsta fladdermös­s. Den var en raritet tills för bara några år sedan, men ser ut att sprida sig norrut med varmare klimat.
 ??  ?? Nordfladde­rmusen är den talrikaste av de fem vanliga fladdermus­arterna i Finland. Den är allmän också i Helsingfor­s.
Nordfladde­rmusen är den talrikaste av de fem vanliga fladdermus­arterna i Finland. Den är allmän också i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: KATARINA MERAMO ?? Vattenflad­dermusen är en av våra vanligare arter. Den jagar insekter lågt över vattenytan.
FOTO: KATARINA MERAMO Vattenflad­dermusen är en av våra vanligare arter. Den jagar insekter lågt över vattenytan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland