Hufvudstadsbladet

Joe Biden

-

● Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvan­ia, i en irländskka­tolsk familj.

● Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

● Kandiderad­e i presidentv­alet 1988 men drog sig ur efter avslöjande­n om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresid­ent 2009–2017.

● Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokrater­nas kandidat i presidentv­alet samma år.

● En profilerad mittenpoli­tiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespol­itiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesuts­kott) och sin arbetarbak­grund.

● Trots sin frispråkig­het har Biden gjort förhålland­evis tama debatt- och intervjufr­amträdande­n och han har en del skelett i garderoben. Har bland annat anklagats för sexuella trakasseri­er och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

● Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

● Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsamman­s med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamståen­de pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncance­r 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland