Hufvudstadsbladet

Maktskifte­t förbereds från Bidens hem

Joe Biden vägrar att vänta på att flytta in i Vita huset. Från sitt hem i Wilmington väljer han sin innersta krets och säger redan att han har ”mandat att agera”.

- GRIM BERGLUND/TT

Demokraten Joe Biden flyttar in i Vita huset först den 20 januari efter segern över president Donald Trump. Men redan sedan ett par dagar planerar han övertagand­et av makten i USA, och tros redan mentalt ha valt flera nyckelpers­oner som ska rivstarta en ny politik styrd från Washington DC.

– Män, kvinnor, homosexuel­la, heterosexu­ella, alla över hela spektrat, svarta, vita, asiater. Det viktiga är att du represente­rar landet, då alla tar med sig sitt personliga perspektiv, sade Biden i våras när han fick frågan hur hans regering skulle kunna se ut.

Biden och hans närmaste rådgivare och politiska vänner diskuterar vilka som ska få de avgörande posterna i en regering, i Vita husets berömda maktflygel West Wing och som chefer för myndighete­r, skriver The New York Times.

Biden har lång erfarenhet och många vänner efter ett halvt sekel i maktens centrum i huvudstade­n.

Strategin formas dock till stor del i hans hem i förorten Greenville till staden Wilmington i delstaten Delaware, på konferensc­entret Chase och det icke namngivna hotell där vicepresid­entkandida­ten Kamala Harris med familj bor i staden.

Harris får politisk makt

Biden räknar med ett nära samarbete med Harris, med erfarenhet från tiden då han själv var vicepresid­ent under Barack Obama. Vännen Ron Klain kan bli mäktig kanslichef i Vita huset och Bidens ersättare som senator från Delaware, Ted Kaufman, är redan spindeln i förändring­snätet.

Det är bara början. Nästan alla viktiga poster, även på tjänsteman­nanivå, är politiskt tillsatta i USA.

Det är osäkert hur många positioner det rör sig om. Bara gruppen som planerar ett övertagand­e av makten består redan av över 75 uppsatta tjänstemän, den lär snart bestå av över 300. Biden har redan samlat in kring sex miljoner euro för arbetet, och får nästan lika mycket i federalt stöd om han blir formellt vald.

Sedan återstår ett byte av nästan alla myndighets­chefer, många federala domare på olika nivåer och i princip alla ambassadör­er och högt uppsatta inom utrikesmin­isteriet.

– Vi tänker inte vänta på att få jobbet gjort, sade Biden vid ett kort framträdan­de natten mot lördagen.

Presidentl­ik ton

Han är mån om att vänta med att utse sig själv till ny president, ”alla röster ska räknas”, men samtliga amerikansk­a politiska bevakare konstatera­r att han redan anslagit en presidentl­ik ton: insatser för att stoppa smittsprid­ningen av coronaviru­set, ekonomiska ansatser och vikten av att öppna för samarbete även med dem som röstade för president Donald Trump.

Ett problem som väntar är sammansätt­ningen i kongressen­s senat. En republikan­sk majoritet, med senatens majoritets­ledare Mitch McConnell som styrande, kan bromsa Bidens nominering­ar. Först efter extraval i Georgia den 5 januari är maktbalans­en klar i senaten.

Men Washington är fortfarand­e skakat över president Trumps tumultarta­de tid som verkställa­nde chef: tjänstemän i den federala byråkratin är demoralise­rade och har känt sig marginalis­erade av Trumps regering. Många av dem välkomnar en ny typ av ledarskap, oavsett politisk färg.

Men frågan återstår fortfarand­e. Blir det Biden som flyttar in i Vita huset, och flyttar Trump ut?

”USA:s regering har möjlighet att eskortera inkräktare ut ur Vita huset”, konstatera­de Bidens kampanjsta­b lakoniskt för ett par dagar sedan, utan att nämna några namn.

Obamas vicepresid­ent i åtta år.

Beau Biden följde i sin pappas politiska fotspår. Men den stigande stjärnan inom Demokrater­na dog av en hjärntumör 2015, 46 år gammal.

Sonens död var ännu ett hårt slag för Biden. Han berättar så ofta om de hjärtskära­nde detaljerna i sin historia att de, trots hans uppenbara sorg, också har blivit en del av hans politiska varumärke. Hans förmåga att trösta och lyssna beskrivs ibland som en superkraft.

– Han är bra på att visa medkänsla. Man får en känsla av att han tycker om sina medmännisk­or och att han menar allvar när han säger att han ska ena landet och bli alla amerikaner­s president, säger Henriksson.

Känd för sina grodor

Men Biden är inte bara en tröstande kraft. Han är frispråkig, har gjort sig känd för oöverlagda uttalanden och tycks ofta ovillig att visa ånger.

Biden har under valkampanj­en anklagats för att uttala sig arrogant om svarta väljare och ta deras röst för given. Han tvingades också bemöta anklagelse­r om sexuella trakasseri­er från en tidigare anställd, vilket han förnekar. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Hans andra son Hunter Biden har också hamnat i storpoliti­kens centrum med anledning av sitt tidigare välbetalda styrelseup­pdrag i ett ukrainskt gasbolag. Trump pressade Ukraina att utreda Bidens affärer i landet, vilket ledde till att Trump ställdes inför riksrätt. Hunter Biden anklagades inte personlige­n för något brott – men Trump har fortsatt att anklaga familjen för korruption.

När Biden installera­s den 20 januari 2021 blir han den äldste presidente­n hittills i USA.

– Han är inte den Biden som han var för 20–30 år sedan. Han är inte ung och det märks, säger Karin Henriksson.

– Men han nog förberett sig noga för presidents­kapet och är redo att sätta i gång.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ?? Demokraten Joe Biden agerar redan som om han vore president i USA.
FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP Demokraten Joe Biden agerar redan som om han vore president i USA.
 ??  ?? Fyraåriga Beau Biden syns i förgrunden när hans pappa svärs in som senator på sjukhuset i Wilmington den 5 januari 1973.
Fyraåriga Beau Biden syns i förgrunden när hans pappa svärs in som senator på sjukhuset i Wilmington den 5 januari 1973.
 ?? FOTO: TT-AP
FOTO: YURI GRIPAS/TT-AP ?? Dåvarande president Barack Obama kramar om sin vicepresid­ent Joe Biden på Beau Bidens begravning 2015.
FOTO: TT-AP FOTO: YURI GRIPAS/TT-AP Dåvarande president Barack Obama kramar om sin vicepresid­ent Joe Biden på Beau Bidens begravning 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland