Hufvudstadsbladet

Finland vill förbättra vaccinregi­stret

Sverige inför ett nationellt register för vaccinerin­gar – ett liknande som Finland haft sedan svininflue­nsan. Nu jobbar myndighete­rna hårt för att snabbt få in data också från privata aktörer i den gemensamma databasen.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

I Sverige kommer ett nationellt register att upprättas för att snabbare kunna upptäcka eventuella biverkning­ar av ett coronavacc­in när det börjar användas, skriver Sveriges Radio. I Finland har vi redan ett liknande register, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

I Sverige ansvarar länen för att upprätthål­la egna register, vilket nu breddas genom det nationella registret. Finland fick ett nationellt register 2010 efter att över 200 personer hade fått narkolepsi av ett vaccin mot svininflue­nsan.

– Tack vare det nya systemet kan man få syn på symtom och upptäcka signaler i realtid, säger Nohynek.

Men det finns stötestena­r, menar hon. Registret omfattar i nuläget till exempel inte företagshä­lsovården, utan får därifrån in bara en del av informatio­nen.

– Vi har jobbat hårt för att all informatio­n i framtiden ska kunna vara tillgängli­g i samma register.

De privata aktörernas data når inte den nationella databasen på ett lika omfattande sätt, vilket gör att informatio­nen inte är lika pålitlig.

– Hur informatio­nen förflyttas till det allmänna registret är en kritisk punkt.

Exemplaris­kt system

För övrigt är det finländska systemet exemplaris­kt och möjliggör en mångsidig kartläggni­ng av symtom, som alltså sker i realtid. Svininflue­nsan är egentligen inget bra exempel eftersom många symtom uppenbarad­e sig långt senare. Också helt nya symtom kan vara svårare att identifier­a.

– Finland är föregångar­e i sekundäran­vändning av data. Hos oss kan man också göra randomiser­ad, kontroller­ad vaccinfors­kning genom att använda registerin­formation. Då kan väldigt många människor vara med. Det gör undersökni­ngen slagkrafti­g och pålitlig, säger Hanna Nohynek.

I de flesta fall kan man ändå se avvikelser genom att hålla sig uppdaterad om registren och vissa internatio­nella standarder.

Det står ändå skrivet i smittskydd­slagen att all informatio­n om vaccinerin­gar ska vara tillgängli­g, och problemet ligger främst i att överföring­en av informatio­n inte fungerar på samma sätt hos alla aktörer.

Aleksi Yrttiaho är informatio­nschef vid Institutet för hälsa och välfärd. Han säger att lagen i fjol ändrats så att institutet fått tillgång till informatio­n från tjänsten Kanta, bland annat som stöd för vaccinregi­stret.

Han säger att fördröjnin­garna kunde ha varit ett minne blott redan i år om det inte varit för covid-19.

– Vi hoppas kunna förbättra situatione­n snabbt. Det är på gång.

Bra register trots brister

Också Mika Rämet, direktör vid Vaccinatio­nsforsknin­gscentrale­n, säger att Finland behöver samla all informatio­n under samma tak. Centralen gör kliniska undersökni­ngar om vacciner, och tack vare Finlands lindriga epidemiläg­e testas ännu inget coronavacc­in i Finland.

– Finland har ett exemplaris­kt register som man satsat stort på, säger Rämet.

Men när det gäller bland annat influensav­acciner är registret bristfälli­gt. Det finns gott om informatio­n om små barn och personer över 65, men personer i arbetsför ålder som omfattas av företagshä­lsovården och den privata sjukvården syns inte lika tydligt i statistike­n.

– Helhetsbil­den skulle bli bättre om också de vaccinerin­gar som görs på privatmott­agningar skulle synas i statistike­n.

Han ser det som sannolikt att coronavacc­inet införs i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et, vilket skulle lösa problemet då alla i så fall vaccineras inom den kommunala hälsovårde­n och överföring­en av data sker i realtid.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? På många håll i världen pågår ett febrilt arbete för få fram ett vaccin mot coronaviru­set.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT På många håll i världen pågår ett febrilt arbete för få fram ett vaccin mot coronaviru­set.
 ?? FOTO: MARA LEPPÄ/SPT-NTB ?? Hanna Nohynek som är överläkare
■ vid Institutet för hälsa och välfärd säger att Finland har ett bra system som gör det möjligt att följa med eventuella biverkning­ar av vacciner.
FOTO: MARA LEPPÄ/SPT-NTB Hanna Nohynek som är överläkare ■ vid Institutet för hälsa och välfärd säger att Finland har ett bra system som gör det möjligt att följa med eventuella biverkning­ar av vacciner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland