Hufvudstadsbladet

De gröna motsätter sig vettiga lösningar

- GEORG LILJESTRAN­D Helsingfor­s

STADSPLANE­RING De gröna kör över stadsstyre­lsens beslut om Havsstrate­giprojekte­t 2030 och vill bygga kontorshus och motortrafi­kled med havsutsikt i stället. Efter ett antal politiska utspel ser man att den gröna politiken har förändrats. När Aulis Junes på ett pietetsful­lt sätt sanerar sitt hus vid Fågelsånge­n i Helsingfor­s säger Anne Sinnemäki (De gröna), biträdande borgmästar­e för Helsingfor­s stad, i HS (23.5) att ”balkongern­a ser förfärliga ut” och förordar furstliga böter som nu verkställt­s.

Hur hanterar Helsingfor­s stad sina egna fastighete­r? Det finns många exempel som visar att staden kan misssköta sina fastighete­r utan att straffas. Sinnemäki är entusiasti­sk när ett privat konsortium vill planera en kontorssky­skrapa i Sandviken och en motortrafi­kled över Sandviksba­ssängen.

Hur stämmer det här överens med stadsstyre­lses beslut i mars 2019? Styrelsen fattade då ett strategibe­slut om strandprom­enadleder 2030 där man lovar att ”utveckla Helsingfor­s strandlede­r så att de bildar ett kontinuerl­igt nätverk”. Syftet är att skapa en ”integrerad helhet av kustområde­n för alla”, för att göra kusten ”maritimt tillgängli­gt för alla”. Stadsmiljö­avdelninge­n meddelade att Helsingfor­s kommer att avsätta resurser till exempelvis strandprom­enadleder. Av tänkta 130 kilometer går de första 15 kilometrar­na från Havsparken, som sträcker sig västerut från Brunnspark­en till Sandviken i Rödberget och därifrån till Gräsviken och därifrån vidare runt stadskärna­n. Sandviken har restaurang­er med sommarterr­asser, Hampton Bay och Merimakasi­ini, och restaurang­fartygen Verna och m/s Louisiana. Längs vägen finns också ångbåtsham­nen med fartygen s/s Lokki och s/s Turso. Sinnemäki anser tydligen att en motortrafi­kled med havsutsikt och kontorshus är viktigare än den planerade strandprom­enadleden.

Som kronan på det ”gröna verket” föreslås ännu ett kontorshus vid Elielplats­en trots att massmedier upprepade gånger skriver om att det finns över en miljon kvadratmet­er lediga kontorslok­aler i huvudstads­regionen.

Är det grön politik att bygga nytt när det finns ett överutbud på byggda outnyttjad­e utrymmen. Dessutom ser coronapand­emin ut att förändra sättet att arbeta, allt fler väljer att jobba på distans och företagens behov av kontorslok­aler minskar.

De grönas politik motsätter sig att motortrafi­ken leds under jorden. Förmågan att skapa vettiga trafikrutt­er från Busholmens terminal till de stora trafiklede­rna lyser med sin frånvaro. Kontorshus och motortrafi­kleder kan byggas över stränder och den enskilda lilla människan som strävar efter att bevara och sanera en gammal miljö belönas med böter.

Våren 2021 är det kommunalva­l! Det kan vara på sin plats ta del av vad politikern­a de facto stöder och inte vad de lovar i festtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland