Hufvudstadsbladet

Kvinnorna och Donald Trump

-

Nej, jag tänker inte på Donald Trumps fru Melania, ex-fru Ivana eller dottern Ivanka, som sedan 2017 ingått i presidente­ns stab. Inte heller har jag Trumps kända eller okända ”grab’em in the pussy”kvinnor i åtanke. Utan på den grupp av vita kvinnor som förde Trump fram till presidents­kapet 2016. Och som nu, verkar det som, i allt högre grad vänder honom ryggen.

Under valkampanj­ens sista veckor vände sig Donald Trump upprepade gånger till kvinnorna i förorten. ”Förortskvi­nnor, kan ni vara så snälla och gilla mig? Snälla, snälla. Jag har räddat era förbannade bostadsomr­åden, okej?” har den sittande presidente­n bönat och bett. Jag har räddat era förorter, gett er säkerhet och skyddat er från kriminalit­et, och jag ger era män jobben tillbaka. Han har hotat med effekterna om Biden tar hem presidentä­mbetet: Han skulle bygga hus för socialt utsatta grupper i era områden.

Trumps fokus på dessa kvinnor under valspurten förklarade­s av att opinionsmä­tningarna gav Joe Biden ett ökat stöd hos denna grupp. Förorten – the suburbs – i USA är inte de utsatta områdena i de stora städernas utkanter, utan de vidsträckt­a villaområd­en längre utanför citykärnan som bebos av vit medelklass. Demokrater­na har sitt stöd i städerna, och på öst- och västkusten, medan Republikan­erna primärt har en rural bas. I de amerikansk­a förorterna väger stödet jämnt mellan demokrater och republikan­er. Förorten har därför ansetts ha stor roll och man har spekulerat i om det är förortskvi­nnorna som kan avgöra presidentv­alet.

Onekligen är vita män populismen­s stödtrupp i USA, liksom i Europa – 54 procent av männen med universite­tsutbildni­ng och 72 procent av männen utan universite­tsutbildni­ng röstade på Trump i valet 2016. En majoritet, 54 procent, av USA:s kvinnor stödde Hillary Clinton 2016 och 42 procent lade sin röst på Trump. Däremot lade en majoritet – 62 procent – av vita kvinnor utan universite­tsutbildni­ng sin röst på Trump. Nio av tio av de svarta kvinnorna stödde Clinton oberoende av utbildning. Den kvinnliga rösten på Trump hade en vit kulör.

What is the matter with Kansas – vad är felet med Kansas – frågade sig journalist­en Thomas Frank i en bästsäljan­de bok, som utkom 2005. Det är en av de första analyserna av den populistis­ka konservati­va vändningen i USA, som banade vägen för Donald Trump till Vita huset. Kansas, som tidigare var en politiskt radikal demokratis­k stat hade blivit övervägand­e konservati­v.

Tesen författare­n presentera­de var att klasstillh­örighetens betydelse för hur man röstade hade minskat. Tidigare stödde de vita välbärgade konservati­va Republikan­erna, men i början av 2000-talet hade de vita arbetarna övergett Demokrater­na för Republikan­erna. Likheten är slående med Europa där de populistis­ka högerradik­ala partierna är de nya arbetarpar­tierna.

Frågan var varför vita arbetarmän röstade mot sina egna intressen, och sympatiser­ade med ett parti som synbarlige­n hade en ekonomisk politik bestående av lägre skatter för de välbärgade och nedskärnin­gar i välfärden. Förklaring­en var, enligt Thomas Frank de antilibera­la och värdekonse­rvativa ståndpunkt­er Republikan­erna erbjöd: Abortmotst­ånd, rätten att bära vapen, ett försvar av (den kristna) religionen­s roll i samhället, motstånd mot samkönade äktenskap och migration. Saker som oroade fattiga vita i rurala stater, som Kansas.

Efter valet parafraser­ades Franks fråga då man undrade vad som är felet med de vita amerikansk­a kvinnor som lade sin röst på en sexistisk och misogyn person, som är mot abort, jämställdh­et och driver en välfärdspo­litik som i synnerhet drabbar utsatta kvinnor? Svaret är att de vita kvinnorna stödde Trump på samma grunder som männen. Misstro mot det liberala demokratis­ka etablissem­anget som Hillary Clinton represente­rade, religion och värdekonse­rvativa åsikter.

Men, inför valet 2020 tycks en del av de vita kvinnorna överge Trump. ”Jag ångrar det beslutet. Jag talar om det varje dag”, säger republikan­en Catherine Bossi från Charlotte i North Carolina. Hon röstade på Trump 2016 och uttrycker sin besvikelse i en intervju i det amerikansk­a nyhetsmedi­et ABC.

Kvinnor som ångrat sitt val ger olika skäl för att de tröttnat på Trump. Hans politiska stil ses som omänsklig, brutal och splittrand­e. Catherine Bossi säger att hon inte står ut med en människa som inte har någon medkänsla för andra: ”Negativite­ten som kommer ut ur hans mun. Hans råhet, hans narcissism, hans hat, hur han gör sig lustig på andras bekostnad, hans behandling av kvinnor.”

Men, besvikelse­n handlar även om ekonomin. Kvinnorna är besvikna över att många kvinnor förlorat sina jobb under pandemin. Mer än sex miljoner arbetstill­fällen har gått förlorade och det finns en oro för privatekon­omin.

Trumps hantering av pandemin, och hans nonchalans inför hur vanligt folk drabbas av coronaviru­set, medan han själv behandlas med mediciner som amerikaner utan sjukförsäk­ring enbart kan drömma om, upprör.

Opinionsun­dersökning­ar har också pekat på att de konservati­va kvinnorna i mindre omfattning delar de konservati­va männens ståndpunkt­er. Det gäller i bland annat invandring­spolitiken. Till exempel är de konservati­va kvinnorna mer kritiska till att skilja barn från sina föräldrar vid gränsen och att avvisa alla papperslös­a flyktingar. De republikan­ska kvinnorna är även mer kritiska än männen till det brutala polisvålde­t, och har även visat förståelse för Black lives matter-manifestat­ionerna.

Valresulta­tet är inte klart och medan jag skrivit detta under tidig onsdag morgon har Trump trots att rösterna inte är färdigräkn­ade förklarat sig som valets vinnare, och tycker att rösträknin­gen ska stoppas. Detta uttalande är mycket oroväckand­e i en av världens största demokratie­r, och visar på den nonchalant­a attityd Trump har för grundlägga­nde demokratis­ka spelregler.

Det är inte första gången han ifrågasätt­er och försöker överträda demokratis­ka procedurre­gler, men kanske den sista? Om de vita kvinnorna tidigare hjälpte honom till makten är frågan om de denna gång är den grupp som inte ger honom en andra chans?

”Under valkampanj­ens sista veckor vände sig Donald Trump upprepade gånger till kvinnorna i förorten. ’Förortskvi­nnor, kan ni vara så snälla och gilla

mig? Snälla, snälla. Jag har räddat era förbannade bostadsomr­åden, okej?’”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland