Hufvudstadsbladet

Huvudstads­regionen dominerar också i fortsättni­ngen

Helsingfor­slaget HPS tar steget upp till Nationella ligan inför nästa säsongen. Då kan hela sex av ligans tio lag komma från huvudstads­regionen.

- FILIP SAXÉN

Den här säsongen har hälften av ligalagen kommit från huvudstads­regionen. Helsingfor­s har två lag i ligan (HJK och PK-35), Esbo ett (Honka) och Vanda två (TiPS och PK-35 Vantaa).

Om Vandalaget säkrar sin plats i ligan kommande säsong utökas mängden lag från huvudstads­regionen till sex då Helsingfor­slaget HPS tar steget upp från division 1.

HPS har gjort en osannolik resa genom seriesyste­met. På sju år har laget tagit sig från division 4 till ligan. En av spelarna som gjort resan från division 4 till ligan är lagkaptene­n Aino Lehtinen.

Lehtinen avslutade sin elitkarriä­r med att vinna dubbelmäst­erskap med PK-35 Vantaa säsongen 2011. Året innan hade hon tagit hem ligatiteln med Vandalaget. Men hösten 2011 hade hon fått nog och bestämde sig för att varva ner med spel i fostrarklu­bben HPS på lägre serienivå.

Laget steg snabbt till division 3 och vidare till division 2 och division 1. Efter tre säsonger i den nästhögsta serien säkrade laget avancemang till ligan i år.

”Jag lovar att vi kommer att ge allt i varje match och inte vika ner oss för någon”, säger Lehtinen på Nationella ligans hemsida.

Nu ska också rutinerade Lehtinen själv göra comeback i ligan efter en paus på tio år.

”Det ska bli intressant att se hur bra jag hänger med i tempot efter en lång paus. Då jag senast spelade i ligan var spelet inte speciellt taktiskt. Sedan dess har fotbollen utvecklats och gått framåt väldigt mycket”, säger Lehtinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland