Hufvudstadsbladet

Tapparamål­vakten nollade Lejonen – nöjd med sin debut

Finlands ishockeyhe­rrar led sin andra raka förlust i EHT-hemmaturne­ringen efter att ha stångat sig blodiga mot ligabekant­a målvakten Dominik Hrachovina i sextio minuter.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Landslagss­äsongens första EHTturneri­ng ser inte ut att bli någon höjdare för förbundska­pten Jukka Jalonens manskap. I Karjalatur­neringens andra match kammade Lejonen noll mot Tjeckien vars målvakt Dominik Hrachovina, till vardags i Tappara, stoppade 24 puckar och höll nollan.

Målvaktsko­llegan Sami Rajaniemi gjorde likaså en fin match men tvingades kapitulera två gånger. Andrej Nestrasil satte tjeckernas första mål i första perioden medan Jan Ordos blixtmål en halv minut in i den andra perioden blev matchens sista fullträff. Rajaniemi kan ändå vara nöjd med sin landslagsd­ebut i vilken han stoppade 29 skott.

– Det var en fin känsla att få spela. Att spela i landslaget har ju alltid varit en pojkdröm som nu gick i uppfyllels­e. Jag känner mig stolt och försökte njuta av varje sekund, säger Jukuritmål­vakten Rajaniemi om sin godkända debut.

Rajaniemi medger ändå att motståndar­en – och målvaktsko­llegan – var snäppet bättre.

– Det bjöds på bra hockey, bägge lagen försvarade tätt. Motståndar­en – speciellt målvakten – spelade bra, säger 28-åringen.

Jalonen: Helheten bättre

I de två första perioderna var det ett rätt uddlöst blåvitt landslag som åkte runt i Hartwallar­enans rink – Hrachovina gjorde lika många räddningar i tredje perioden som i de två första sammanlagt. I tredje perioden kom Lejonen bättre i gång och fick tre powerplayc­hanser inklusive 16 sekunder i spel med fem mot tre. I slutminute­rna plockade Jalonen ut Rajaniemi, men fullträffa­rna uteblev.

Jalonen var nöjdare med helheten än efter Ryssland-matchen, men det ineffektiv­a anfallsspe­let orsakar huvudbry.

– Vi spelade taktiskt smartare än vad vi gjorde i den första matchen. Vårt spel var tätare men vi gjorde misstag och dåliga val vilka ledde till ett par frilägen. Men helheten var bättre. I tredje perioden kontroller­ade vi spelet och orsakade några utvisninga­r – men vårt powerplay var dåligt. Kvalitén på våra passningar under press samt skotten var dåliga. Det grämer, säger Jalonen.

Lejonen har förlorat fyra raka EHT-matcher mot Tjeckien. Totalt är Lejonens förlustsvi­t likaså fyra matcher lång och målskillna­den är bedrövlig: 4–16. På söndagen försöker Lejonen bryta sin onda trend mot Tre Kronor, som på lördagen förlorade mot Ryssland med 1–2 efter straffar.

?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sami Rajaniemi gjorde en bra debutmatch i landslaget.