Hufvudstadsbladet

”Känns inte som fängelse”

Kan Tokyo garantera ett säkert OS trots pandemin? En testtävlin­g krävs för att få svar på frågan. Och det är gymnastern­a som får agera försökskan­iner.

- TT-AFP-REUTERS

Kommer idrottare från världens olika hörn kunna resa till och bo i Japan på ett säkert sätt under OS i sommar?

Det är en fråga som just nu utreds i Tokyo.

I processen har gymnaster från USA, Ryssland, Kina och Japan fått en oväntat stor roll.

Söndagens internatio­nella tävling – den första i en olympisk arena sedan coronapand­emin flyttade OS från 2020 till 2021 – och all logistik runt omkring, ska förhoppnin­gsvis ge ett så precist svar som möjligt.

De 30 gymnastern­a bor på samma hotell men på olika våningspla­n och har skilda träningsti­der.

– Vi testas för covid-19 före frukost och de (arrangören) har även gett oss mobiltelef­oner som ska varna om det är någon som har smittats, säger den amerikansk­a 16-åringen Emjae Frazier.

– De har stora säkerhetså­tgärder och är väldigt försiktiga men det är absolut inte som att vi sitter i fängelse.

Ensamma i hissen

Landslagsk­amraten Yul Moldauer:

– Det amerikansk­a laget får bara vara i hissarna med det amerikansk­a laget. Vi får inte vara där med Kina, Ryssland eller Japan, säger han.

– Vi bor på 14:e våningen och vi får inte vara någon annanstans, bara när vi ska äta lunch, frukost och middag.

23-årige Moldauer, VM-bronsmedal­jör 2017, besväras dock inte av förhållnin­gsreglerna, utan säger sig gilla att vara på rummet och titta på utsikten över Tokyos stadssilue­tt.

Men om han får chansen i OS och om förutsättn­ingarna då är desamma, planerar han åtminstone att ta med sig tv-spel.

Utöver strikta förhållnin­gsregler har gymnastern­a från USA, Kina och Ryssland dessutom varit tvungna att testas negativt för coronaviru­set 72 timmar innan de landade i Japan.

Vid sidan av dagliga coronatest­er måste de och andra truppmedle­mmar också genomgå temperatur­kontroller och använda antibakter­iella sprayer när de kommer till arenan.

 ?? FOTO: VADIM GHIRDA/TT-AP, ARKIVBILD ?? Amerikansk­e Yul Moldauer besväras inte av de strikta förhållnin­gsreglerna i Tokyo.
FOTO: VADIM GHIRDA/TT-AP, ARKIVBILD Amerikansk­e Yul Moldauer besväras inte av de strikta förhållnin­gsreglerna i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland