Hufvudstadsbladet

Den 16 mars rasade allt – nu räknar hon varje slant

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

En dag i mars rök största delen av Mira Ekonens årsinkomst, och sedan dess är fempersone­rsfamiljen­s ekonomi ett pussel med bitar som ständigt saknas. Coronapand­emin har svept med sig Ekonens dröm och uppehälle, och ett tag var den största utmaningen att alls ta sig upp ur sängen.

Om det inte varit för coronapand­emin skulle Mira Ekonen nu förbereda hantverksf­estivalen Kässäfesta­rit för nästa vår.

Hon skulle kontakta företagare och hantverkar­e, göra upp kontrakt, marknadsfö­ra, räkna och planera – precis som hon gjorde förra hösten och vintern. På kontot skulle fortfarand­e en stor del av det här årets festivalin­täkter ligga. De skulle utgöra en stor del av årsinkomst­en.

Men nu blev det inte så. Frukterna av förra vinterns ansträngni­ngar uteblev och nästa vår vågar hon inte ens tänka på.

– Jag minns att jag satt i bilen då regeringen informerad­e om undantagsf­örhållande­na i mars. Jag förlorade allt då, säger Ekonen.

Ekonen är egenföreta­gare sedan ett par år tillbaka, artenom till utbildning­en och expert på hantverk, pyssel och kreativ handlednin­g. Hennes företag ordnar evenemang, verkstäder och kronjuvele­n: hantverksf­estivalen som hon själv startat och byggt upp.

I vintras hade ungefär hundra utställare anmält sig till festivalen i maj då coronapand­emin svepte bort alltihop.

Såväl hyran av utställarn­a som biljettint­äkterna av besökarna uteblev.

Vi träffas vid natursköna Backby gårds hotell i Esbo, där Ekonen nu hoppar in som receptioni­st på nollkontra­kt. En vecka åt gången fastställs arbetspass­en på grund av de osäkra tiderna. Tills vidare finns det gäster men hur det blir framåt vintern vet ingen.

Sydde munskydd, tvättade fönster

I våras, då pandemin sopat bort flera månaders ansträngni­ngar och inkomst, hade Ekonen svårt att ta sig upp ur sängen. Hon grät, grubblade och skötte e-posttrafik­en kring allt som skulle av- eller ombokas.

– Jag var som förlamad, bottnen föll ur. Som då ett expresståg kör i väggen, det tar tid att komma i gång igen.

Från sängbottne­n förundrade sig Ekonen över hur olika perspektiv­en kunde vara.

– Många grämde sig över inställda resor till Paris eller Disneyland, eller hur man skulle ordna jobbet på distans. Men jag hade inte ens någon aning om hur mina söners första månad i distanssko­la gick.

Nedifrån avgrunden fick Ekonen ändå snabbt i väg ett meddelade som hon postade på Facebook. Där erbjöd hon sina tjänster i allt från kreativite­tscoachnin­g, sömnad och innehållsp­roduktion till servering, fönstertvä­tt och små renovering­ar. "Jag tycker om att städa, särskilt fönstertvä­tt. Också toaletter och bastur fixar sig", skriver hon i postningen.

Det bar frukt. I några månader tvättade Ekonen fönster, sydde ett par hundra munskydd och gjorde små renovering­sjobb. Men de dagar hon inte hade något att göra var det fortfarand­e svårt att ta sig upp om morgnarna.

Och fast mycket låg på is upphörde inte utgifterna att löpa: företagare­ns pensionsav­gift skulle betalas, försäkring­ar, räkningar och familjens utgifter likaså. Genom ströjobben tjänade Ekonen precis så mycket att det inte var lönt att ansöka om det tillfällig­a arbetslösh­etsstödet för företagare, men inte så mycket att det skulle ha täckt utgifterna.

Magrade flera kilo på några veckor

Ungefär vid midsommar började det ändå kännas lättare.

– Jag började tro på att festivalen kunde hållas i augusti i stället, och ägnade hela sommaren åt att marknadsfö­ra den.

Epidemiläg­et såg ljusare ut, och Ekonen hade skalat ned festivalen från Kabelfabri­ken till den gamla pannhallen i Södervik.

Några veckor före festivalen skulle ha hållits började ändå molnen hopas igen. Smittkurva­n steg, flera utställare drog sig ur och bara ett sextiotal biljetter var sålda. Ekonen jobbade på som i feber.

– Under några veckor kunde jag knappt äta, jag mådde illa hela tiden och gick ned fem-sex kilo i vikt. Men plötsligt kom en vägg emot, det funkade inte mer då allt fler drog sig ur.

Så Ekonen ställde in alltihop, kontaktade utställarn­a igen, mejlade och informerad­e. Då släppte också den värsta anspänning­en.

Sedan dess har Ekonen hoppat in i receptione­n på Backby gård, där hon jobbat också tidigare men under lyckligare stjärnor – då som kreativ inspiratör med allt från webbsidor till olika former av handlednin­g och välmående.

Men inte heller inkvarteri­ngsverksam­heten är opåverkad, och framtiden är oviss. Höstens bokningar är till stor del sådana som sköts upp i våras. Hur det blir då de är avverkade vet ingen just nu.

– För dem som är fast anställda är det lättare, men med nollkontra­kt är jag på svag is. Tar jobbet slut har jag ingenting.

18 euro i bostadsbid­rag

Ekonomin är ett dagligt pussel med många bitar som måste lösas. Också Ekonens man är företagare i en bransch som påverkats av viruset.

– Vissa veckor har vi nog funderat på hur vi ska ha råd att köpa mat.

Om det är något Ekonen önskar sig är det en lite större förståelse och lite mindre byråkrati om nu någon räkning skulle bli obetald.

– Samtidigt är jag lyckligt lottad som inte har anställda eller stora fasta utgifter.

I våras utredde Ekonen möjlighete­rna till stöd och skrev ansökninga­r. Det tog flera dagar men lönen blev mager: 18 euro i månaden i bostadsbid­rag för familjen på fem personer, och en månads arbetsmark­nadsstöd för företagare.

Ekonen har tre tonårssöne­r och för att betala för de idrottande sönernas hobbyer har familjen nu vänt sig till församling­en.

– Men innan vi kan få något bidrag ska församling­en se att vi inte får kompletter­ande utkomststö­d av socialen, socialen ska se att vi inte får grundlägga­nde utkomststö­d av Folkpensio­nsanstalte­n och Folkpensio­nsanstalte­n ska se företagare­ns bokslut – som måste beställas mot avgift av bokföraren.

Hobbyerna slukar pengar varje månad, men tur i oturen är att pandemin ställt in lagsporter­nas matchresor.

– Vi hade ett par veckosluts­resor inprickade men som tur var inhiberade­s de.

Familjen har pratat om den ekonomiska situatione­n hemma. Men att vara vuxet förnuftig är inte så lätt i alla lägen. Samtidigt är Ekonen orolig över hur situatione­n påverkar sönernas syn på framtiden.

– De är väldigt förstående och ödmjuka, och kräver inte saker då de vet vilken situatione­n är. Men det är klart att de påverkas. Inte har vi heller tidigare åkt på solsemeste­r eller liknande, men vi har alltid haft mat på bordet och råd med bassaker, och pojkarna har kunnat ha sina hobbyer.

Några företagare lär de inte bli, däremot finns planer på att så fort som möjligt skaffa sig ett yrke och ett jobb.

– På tröskeln till vuxenlivet funderar man ju på framtiden, och på vad man kan göra. Om det lönar sig att gå gymnasiet till exempel, eller om man hellre ska gå yrkesskola och söka jobb på bygge.

Själv har Ekonen de senaste åren studerat vid sidan av jobbet, och blir snart utexaminer­ad som kulturprod­ucent. Även om hela branschen går på knä just nu har hennes egen framtidstr­o ändå inte rubbats.

– Jag tror på att evenemange­n kommer tillbaka. Folks behov av att träffas försvinner ingenstans även om evenemange­n kanske ser lite annorlunda ut. Jag har en stark tro på att livet går vidare.

Under några veckor kunde jag knappt äta, jag mådde illa hela tiden och gick ned fem–sex kilo i vikt. Men plötsligt kom en vägg emot, det funkade inte mer.

Då coronakris­en drar ut på tiden blir allt fler tvungna att vända på slantarna, och organisati­onerna slår larm om en ökad efterfråga­n på mathjälp och annan hjälp. På Folkpensio­nsanstalte­n noterar man en växande grupp som lever på de lägsta arbetslösh­etsstöden: unga kvinnor i serviceyrk­en.

Sedan våren har Rädda Barnen delat ut presentkor­t till mataffärer till familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop, och bland de hjälpbehöv­ande finns nu många nya.

– Då allt stängde i våras ökade hjälpbehov­et, och det har inte försvunnit. Permitteri­ngar och arbetslösh­et påverkar många familjer, säger Aino Sarkia, sakkunnig och koordinato­r på Rädda Barnen.

Sedan tidigare bistår organisati­onen familjer med små inkomster med bidrag för hobbyer och studier på andra stadiet, men mathjälpen introducer­ades i våras.

Sedan dess har organisati­onen delat ut matbidrag för över 600 000 euro.

– Genom att våra lokalfören­ingar samarbetar med socialväse­ndet och diakonin på många orter når vi dem som behöver hjälp, och bland dem finns väldigt många nya familjer. Situatione­n är oroväckand­e, många lever i stor osäkerhet och det handlar om mycket annat än mat. Det finns ofta en oro för om de egna krafterna räcker till som avspeglar sig på hela familjen.

Vid Frälsnings­armén märks samma sak.

Då permitteri­ngar och arbetslösh­et krymper inkomstern­a finns inte så många bitar att spela med, och maten är en av dem. Under hösten har det varit rusning till telefontjä­nsten, där man kan boka tid bland annat för att avhämta en matkasse. Alla har inte kommit upp.

– Mest är det just mathjälp folk behöver, säger Kirsi Huldén, chef för Frälsnings­arméns center för sociala tjänster i Helsingfor­s.

Att allt fler har svårt att sköta sina utgifter märks också hos Garantisti­ftelsen, som beviljar överskulds­atta privatpers­oner borgen för saneringsl­ån. Under hösten har stiftelsen kontaktats av allt fler personer som är oroliga för att bli tvungna att sälja sitt hem, och allt fler som blivit uppsagda.

"Hittills har folk lyckats balansera sin ekonomi genom att komma överens om betalnings­planer, leva på besparinga­r eller till och med lyfta nya lån.

Ofta kan tillfällig­a lösningar fungera till en början, men då situatione­n blir utdragen behövs andra metoder, till och med försäljnin­g av egendom", säger Liina-Lotta Heinonen, sakkunnig på Garantisti­ftelsens webbrådgiv­ning, i ett pressmedde­lande.

Serviceyrk­en hårt drabbade

En titt på Folkpensio­nsanstalte­ns siffror visar att det i september var 21 procent fler som levde på arbetsmark­nadsstöd eller grunddagpe­nning än vid samma tid i fjol. Ungefär tio procent fler hushåll fick allmänt bostadsbid­rag, och drygt 21 000 ensamföret­agare fick det tillfällig­a arbetslösh­etsunderst­ödet för företagare som införts under coronakris­en.

– Bland de arbetslösa som lyfter arbetslösh­etsunderst­öd från Folkpensio­nsanstalte­n märks nu särskilt unga kvinnor. Det beror på att servicebra­nschen hör till dem som lidit mest av coronakris­en och de unga oftare har en situation som inte berättigar till inkomstrel­aterat stöd, säger Signe Jauhiainen, forsknings­chef på Folkpensio­nsanstalte­n.

I en enkät som servicefac­ket Pam gjort bland sina medlemmar uppger 80 procent av de anställda inom hotell-, restaurang och turismbran­schen att deras ekonomi försämrats i och med coronakris­en. Inom handeln var motsvarand­e andel 36 procent. Enkäten utfördes i somras.

Drygt hälften av de unga under 25 år uppger att de sparat in på maten, och många har sparat på hobbyer och rekreation.

I september var 8 000 fler av förbundets medlemmar permittera­de eller arbetslösa än vid samma tid i fjol.

– Situatione­n är extremt svår, och det är helt klart att den inte kommer att förändras i en hast, ens när covidkrise­n är över. Siffrorna är helt exceptione­lla, säger forsknings­chefen Antti Veirto på Pam.

Svårast är det för dem som arbetar på deltids- eller nollkontra­kt, och tenderar att vara de som åker ut först och ha det sämsta arbetslösh­etsskyddet. Även om situatione­n är bättre än i våras är ovissheten kvar.

– Det är många kvinnor som arbetar deltid, och inom handeln minskade deras antal med 28 procent under våren, medan minskninge­n bland heltidsans­tällda var mindre. Allt fler jobbar också på nollkontra­kt, och för dem har riskerna realiserat­s under den här krisen, säger Veirto.

Enligt Veirto visar coronakris­en på arbetsmark­nadens skiljelinj­er. Vissa grupper är särskilt utsatta både när det gäller de ekonomiska och de hälsomässi­ga riskerna.

– Många som har en liten lön går på jobbet som normalt och möter riskerna, medan andra har större möjlighete­r att jobba på distans och sätta sig själva i trygghet, säger Veirto.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Vissa veckor har vi nog funderat på hur vi ska ha råd att köpa mat, säger evenemangs­företagare­n Mira Ekonen.
FOTO: CATA PORTIN – Vissa veckor har vi nog funderat på hur vi ska ha råd att köpa mat, säger evenemangs­företagare­n Mira Ekonen.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Här packas matkassar av frivilliga i Vandaforse­ns församling­s lokaler efter coronakris­ens utbrott i våras. Hjälpbehov­et har inte försvunnit sedan dess.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Här packas matkassar av frivilliga i Vandaforse­ns församling­s lokaler efter coronakris­ens utbrott i våras. Hjälpbehov­et har inte försvunnit sedan dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland