Hufvudstadsbladet

”MAN BEHÖVER INTE VARA EN SUPERMÄNNI­SKA – DET FINNS HJÄLP ATT FÅ”

-

Kulbanan sträcker sig ända från pianot till soffan. Aaron, 6 år, granskar konstrukti­onen noggrant innan han lyfter en kula, placerar den högst uppe vid banans början och släpper taget. Syskonen Ava, 8, och Aurora, 4, följer kulan med blicken där den rullar genom vardagsrum­met, liksom föräldrarn­a Kaisa och Otto. – Vi är jättestolt­a över familjen, särskilt över barnen, berättar Otto och ler.

Familjen har ändå flera rejält tuffa år bakom sig, och föräldrarn­a berättar om den stora trötthet de redan länge känt. Särskilt Otto har kämpat med såväl flera långvariga åkommor som med psykisk ohälsa.

– Jag har lidit av långvariga fysiska smärtor, och upplevt depression och ångest. Coronatide­n innebar flera nya utmaningar och ledde för min del till förlängd arbetslösh­et. När sedan hobbyerna lades på is ökade känslan av isolering, då både arbets- och hobbygemen­skapen upphörde.

Under långa tider har Otto varit vårdledig med familjens barn trots att han mått dåligt, medan Kaisa arbetat heltid. Det är inte alla gånger ekvationen gått ihop och familjen har sökt hjälp för att få vardagen att fungera.

LÄGERLIV OCH AVLASTNING

I somras deltog familjen i Folkhälsan­s FamiljeKra­ft-läger på Ytterö, något som bägge föräldrarn­a beskriver som en frist i vardagen. Också barnen trivdes fint – och det bästa var självfalle­t simmandet!

– Lägret var jätterolig­t! Vi fick gå på skattjakt, simma i olika bassänger och se på film, berättar Ava.

Lägret innebar äventyr och semester för hela familjen, men också stöd och avlastning för föräldrarn­a.

– Vi deltog i flera diskussion­er för föräldrar. Det mest givande var att höra hur andra familjer jobbar med sina utmaningar, även om de kanske var totalt olika våra.

Kaisa och Otto uppskattad­e också att båda kunde tala sitt modersmål under diskussion­erna.

– Vi är en tvåspråkig familj, men det var inga problem att delta i lägret. Jag kunde prata finska under diskussion­erna, och de andra svarade sedan på svenska, säger Kaisa.

SÖK HJÄLP TIDIGT

Småbarnsli­vet är ofta hektiskt och kan stundvis vara tungt. Om vardagen känns övermäktig är det viktigt att söka hjälp.

– Sök hjälp så tidigt som möjligt, även om det kan vara svårt att hitta energin. Ifall man vågar be om hjälp, så styrs man vidare och kan få stöd. Det var så vi fick höra om FamiljeKra­ft-lägret, säger Otto.

– Det lönar sig att prata om det som känns svårt, och också vara ärlig med sig själv. På sociala medier verkar det ibland som att alla andra har det bättre än en själv, men många tampas med någon typ av utmaningar. Man behöver inte vara en supermänni­ska, det finns många slags hjälp att få, påminner Kaisa.

För Otto och Kaisa är det viktigt att tala öppet också om svåra ämnen, och Otto berättar gärna om sitt mående.

– Jag vill bryta tabun kring psykisk ohälsa och vi drar gärna vårt strå till stacken genom att berätta vår historia, avslutar Otto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland