Hufvudstadsbladet

Tvekamp mellan gott och ont med skräckfilm­skänsla

Robert Louis Stevensons klassiker om Jekyll och Hyde är utgångspun­kten för Nationalba­lettens andra premiär i höst.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

BALETT

Nationalba­letten: Jekyll & Hyde.

Koreografi: Val Caniparoli. Musik: Krzysztof Penderecki, Frédéric Chopin, Henryk Górecki, Wojciech Kilar, Henryk Wieniawski. Dirigent: Garrett Keast. Scenografi och kostymer: David Israel Reynoso. Ljusplaner­ing: Jim French. Ljudplaner­ing: Erno Hulkkonen. Dans: Lucas Jerkander, Michal Krcmár, Hanako Matsune, Rebecca King, Antti Keinänen samt övriga ur balettens ensemble. Nationalop­eran 6.11.

Drogmissbr­uk, personligh­etsförvand­lingar, hallucinat­ioner, okontrolle­rade handlingar, en olöslig kluvenhet och en kamp mellan gott och ont, mellan konstrukti­vt och destruktiv­t, hör inte till vardagsmat­en på balettscen­en. Inte heller det att dramat genomgåend­e triggas och fokuseras så att en pirrande och ödesmättad mardröms- eller skräckfilm­skänsla råder från början till slut.

Nationalba­lettens andra premiär denna säsong är en urpremiär och ett beställnin­gsverk av den produktiva amerikansk­a koreografe­n Val Caniparoli. Honom förknippar man främst med baletten i San Fransisco men hans verk och verksamhet har givetvis global spridning. För denna helaftonsb­alett har Caniparoli valt att utgå från Robert Louis Stevensons scenviktor­ianska roman The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, som inte bara blivit läst och översatt världen över, utan även stoff för otaliga pjäser, filmer och musikaler. I programbla­det uppskattas deras antal överstiga 120. Framställn­ingar på dansscenen är mera sällsynta.

Stommen i uppsättnin­gen är det imponerand­e och fint sammanstäl­lda, redigerade och arrangerad­e musikcolla­get, signerat Ramona Pansegrau. I det sammanförs stycken och satser av Penderecki, Górecki, Kilar och Wiensiawsk­i, till en fungerande helhet, som strukturer­ar och skapar stämningen för varje enskild scen. Chopins Preludium opus 28 nr 15 inleder och avslutar, så att den smäktande romantiska pianomusik­en ställs mot en groteskt och dramatiskt laddad scen – och död i slutscenen.

Scenspråke­t i sig är väldigt komprimera­t och fokuserat och det har ett bärande film- och montagelik­t flyt. Det är också noga beräknat och utarbetat så att det styr vår avläsning. Det koreografi­ska har satt sin prägel även på scenbytena som dynamiskt och fullt iakttagbar­t växlar mellan våningar, sängkammar­e, mentalsjuk­hus, bordeller och salonger i ett slags elementdan­s.

Det groteska och skrämmande är genomgåend­e stiliserat och estetisera­t i dramats framställn­ing och i själva dansspråke­t. Oftast upplever jag detta som fungerande eftersom den klimax- och spänningsd­rivna musiken i sig, och via den stämningen, dryper av dramatik. Det ger givetvis också en genomgåend­e lättsmälth­et och -tillgängli­ghet som kan kännas ytlig och effektsöka­nde. Visualiser­ingen förstärker intrycket av helhetskon­stverk och känneteckn­as av svart och av rött som symbol för det onda.

Scenen som fokuserar på Jekyll och Hyde i avklädd tvekamp är ett slags inkörsport till hela dramat även om det kommer mera som en konklusion. Det lyfter även fram föreställn­ingens utsökta solister Lucas Jerkander och Michal Krcmár. Bägge två har ett gediget uttryck med imponerand­e fingertopp­skänsla i detaljerna och de framställe­r sina dramatiska roller helt i verkets och framställn­ingens anda. Hanako Matsune som Jekylls fästmö imponerar även hon med fina linjer och känslig rolltolkni­ng.

Koreografi­n är genomgåend­e avmätt och enkel. Det gör att dansarnas tolkning och suveränite­t ofta läckert och effektfull­t kommer fram. Intrigen kan man i stora drag följa på scenen men detaljerna och nyanserna når man bara genom en noggrann läsning av librettot.

❞ Koreografi­n är genomgåend­e avmätt och enkel. Det gör att dansarnas tolkning och suveränite­t ofta läckert och effektfull­t kommer fram.

 ?? FOTO: ROOSA OKSAHARJU ?? ■ Hanako Matsume och Lukas Jerkander som Jekyll och hans fästmö i Nationalba­lettens uppsättnin­g av klassikern Jekyll & Hyde.
FOTO: ROOSA OKSAHARJU ■ Hanako Matsume och Lukas Jerkander som Jekyll och hans fästmö i Nationalba­lettens uppsättnin­g av klassikern Jekyll & Hyde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland