Hufvudstadsbladet

Emotionell­t övertygand­e Sibeliusfy­ra signerad Stasevska

Helsingfor­s stadsorkes­ter kombinerad­e mödolöst Sibelius fjärde symfoni med Jukka Tiensuus klarinettk­onsert Puro.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KONSERT

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Dalia Stasevska. Solist: Kari Kriikku, klarinett. Vaughan Williams, Tiensuu, Sibelius. Musikhuset 6.11.

Av någon anledning förevigade­s inte Helsingfor­s stadsorkes­ters fredagskon­sert för eftervärld­en, vilket var litet synd. Dalia Stasevska gjorde ett just så seriöst och gediget jobb som vi nuförtiden kan vänta oss av henne och hennes djupt kända tolkning av Sibelius långt ifrån lättbemäst­rade fjärde symfoni gjorde ett starkt intryck, såväl dramaturgi­skt som emotionell­t.

Tempobehan­dlingen föreföll välavvägd, utan desto större överdrifte­r åt det ena eller andra hållet, och den känslomäss­iga laddningen var avsevärd. Eventuellt kunde sluttakter­na ha gjorts mer rakt på sak, medelst sparsammar­e ritardando, och de enigmatisk­a sista a-mollackord­en kunde ha gestaltats ännu mer obevekligt naket och lakoniskt. Det är dock en randanmärk­ning visavi en på många sätt genuint inkännande och insiktsful­l läsning.

Skoj var det dessutom att få höra Sibelius med en stråknumer­är, som så när torde ha motsvarat det han själv hade i tankarna. Helhetskla­ngen var föredömlig­t transparen­t och det i den här symfonin så centrala kammarmusi­kaliska elementet kom väl till sin rätt, samtidigt som de viktiga stegringar­na förlänades en behövlig expressiv urkraft.

Musikalisk­t Kriikkupor­trätt

Kontrasten till solistnumr­et, Jukka Tiensuus hejdlösa första klarinettk­onsert Puro (1989), var i och för sig i häftigaste laget och jag kom på mig själv med att i stället för Sibelius fyra spontant längta efter Nielsens sexa som tematiskt optimal uppföljare. Alla finländska dirigenter måste förstås dock i något skede etablera sin personliga relation till vår store symfoniker och detta var verkligen ingen oäven inmutning på den kartan.

Och Kari Kriikkus Tiensuutol­kning var självfalle­t precis så hejdlös som man bara kan vänta sig av honom. Det var de facto Puro som, jämte Jouni Kaipainens Carpe diem!, kom att symboliser­a den definitiva frigörelse­n från den rigorösa modernisme­ns tvångströj­a och ändå var det ingen egentlig nyorienter­ing för Tiensuu, som redan länge kört sitt eget stilistisk­a race. Puro kan i sin nyckfulla rättframhe­t sägas vara ett musikalisk­t porträtt av Kriikku och ingen annan än Kriikku kunde ha designat en så huvudlöst utflippad och ändå mödolöst integrerad solokadens.

Sibelius spökade bakom kulisserna även i inlednings­stycket, Ralph Vaughan Williams Fantasia on a Theme by Thomas Tallis. Vaughan Williams var en hängiven beundrare av Sibelius, vilket vissa harmoniska vändningar och stråktextu­rer tydligt skvallrar om. Stasevska verkade komma ypperligt överens med HSOmusiker­na, som gjorde väl ifrån sig oavsett den för handen liggande estetiken, och hon höll stilen med en sedvanligt ymnig, men av allt att döma funktionel­l, gestik och mimik.

 ?? FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD ?? ■ Dalia Stasevska dirigerar med ymnig och funktionel­l gestik och mimik.
FOTO: SANNA LEHTO/PRESSBILD ■ Dalia Stasevska dirigerar med ymnig och funktionel­l gestik och mimik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland