Hufvudstadsbladet

"I skogen finns ingen vodka"

- HARRI WESSMAN

Världen skulle fungera betydligt bättre om var och en av oss hade en realistisk uppfattnin­g om sig själv, sin kompetens och sina prestation­er. Vi borde ägna oss så lite som möjligt åt självbedrä­geri och skryt, i stället bör vi ha en saklig uppfattnin­g av den yttre och den inre verklighet­en. Detta skulle bidra till bättre relationer och resultat i livet och det vore till stor nytta för hela samhället. Självbedrä­geri gör oss blinda för de egentliga anledninga­rna till en stor del av livets problem och olyckor.

Minnesbild­er från Östberlin före murens fall tränger sig tillbaka i mitt medvetande: museet med en miniatyrmo­dell över Berlin där den västra sidan helt sonika hade ignorerats. En pojke som på restaurang­en uppe i tv-tornet pekade mot väst och frågade sin pappa vad där borta fanns. – Det kan vi inte veta, dit kommer vi aldrig, sa pappan. Bland verkliga illdåd på sistone, där gärningsmä­nnen inte förmår inse att hen är den skyldige, märks till exempel mord ombord på en ubåt som förövaren haft jättesvårt att minnas, minnesförl­uster i samband med nedskjutet passagerar­plan, förgiftnin­gsförsök och helt nyligen den obehagliga utpressnin­gshärvan kring dataintrån­get i ett psykoterap­icenter.

Den klassiska taktiken från gärningsmä­nnens sida är att blåneka och skylla på någon annan. Finurligas­t är att först i träningssy­fte ljuga för sig själv. I den färska härvan kring dataläckan har skurken försökt vända upp och ner på dådets karaktär genom att formulera utpressnin­gsbrevet så att det nästan ser ut som en tjänst, vilket nog inte helt lyckats, för mutatis mutandis är det i varje fall fråga om en björntjäns­t. En rysk anekdot passar väl in här? I samband med ett olovligt besök på en bakgård hade björnen kommit över ett större parti vodkaflask­or. Han beslöt att föra sitt fynd långt in i skogen för att gömma undan det så gott han kunde. I en lummig fridfull skogsdunge hittade han ett lämpligt gömställe, grävde kärleksful­lt ner flaskorna i jorden, täckte över dem med riklig mossa och satte upp en skylt över sin undangömda skatt med texten: "Här finns ingen vodka". Igelkotten stod på lur bakom en tjock tallstam och spionerade på björnens egendomlig­a bestyr. När björnen väl var klar och hade avlägsnat sig gick igelkotten fram till gömstället och grävde belåtet upp en av flaskorna, tog varsamt hand om den och tillade till den av björnen avfattade texten på skylten: "Igelkotten har inte tagit någonting."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland