Hufvudstadsbladet

Samedräkt stod i vägen för Jormas erövring av USA

- STAFFAN BRUUN

När popmusiken kom till Finland på 1960-talet gick många av musikerna i svenska skolor i Helsingfor­s. Flera av dem är aktiva ännu i dag – de ägnar pensionärs­dagarna till att återupplev­a de vilda ungdomsåre­n. Markku Veijalaine­n har skrivit den finska popmusiken­s historia i sin färska bok.

Som första finländska popband fick Jormas chansen att uppträda på legendaris­ka Nalen i Stockholm 1965. Det blev succé. Stickan Andersson erbjöd sig att bli bandets manager. Han hade kontakter i USA och lovade att Jormas skulle bjudas in till Ed Sullivans tv-show.

Två år tidigare hade Beatles uppträtt i samma show med följden att hela USA föll för bandet. Nu skulle det bli Jormas tur att erövra USA. Stickan Andersson berättade att Sullivan bara hade ett villkor. Han krävde att killarna i Jormas skulle uppträda i samedräkt.

Basisten Kaj Wallin var med på noterna. ”Jag sade att jag uppträder till och med naken om så krävs”. Men resten av bandet sade nej. ”Vi är inga clowner”, förklarade Pepe Willberg.

Jormas tackade för sig och återvände till Finland. Kaj Wallin blev så arg att han lämnade bandet. ”Jag insåg att en likadan chans aldrig skulle komma igen”.

Om det outnyttjad­e USA-anbudet står att läsa den i färska boken Back to the Sixties. Det är Markku Veijalaine­n som har skrivit historien om hur popmusiken kom till Finland, om musikerna, grupperna och åren då ungdomskul­turen uppstod.

– Det fanns tre stora band på den tiden, Cay & The Scaffolds, Johnny & The Sounds och Danny & The Islanders. Det var en benhård kamp mellan oss om vem som var störst, minns Ilkka Lipsanen alias Danny och avslöjar att han håller på att sy ihop en ny turné med Pirkko Mannola, Kai Lind och Lasse Liemola.

Påfallande många av den första generation­ens popmusiker på 1960-talet kom från de svenska skolorna i Helsingfor­s.

– Vi som läste svenska Bildjourna­len visste vad som hände där. Vi var steget före, berättar Cay Karlsson.

Boken beskriver lika mycket nutid som händelsern­a för 50–60 år sedan. I början av 1990-talet uppstod plötsligt en stor efterfråga­n på hjältarna från 60-talet. De som upplevde dansbanorn­a 25 år tidigare började fylla 40 och 50 år och anlitade sina ungdomsido­ler på födelsedag­sfesten. Spelningar­na gav mersmak och föreningen Back to the Sixties uppstod för att ordna regelbundn­a, gemensamma konserter och festivaler. I dag spelar och uppträder de legendaris­ka banden igen.

Sammansätt­ningarna varierar i takt med att en del tacklar av, men påfallande många av ursprungsm­usikerna är med och ägnar en del av pensionärs­dagarna till att återupplev­a de vilda ungdomsåre­n, till sin egen och publikens stora behållning.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Vi är inga clowner, sade Jormas solist Pepe Willberg (här 49 år senare) och tackade nej till TV-showen i USA.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Vi är inga clowner, sade Jormas solist Pepe Willberg (här 49 år senare) och tackade nej till TV-showen i USA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland