Hufvudstadsbladet

Vem betalar skatt när två föreningar sammanslås till en?

”Medlemskap­et i en förening kan inte automatisk­t överföras till en annan. Om medlemmen betalar den nya föreningen­s medlemsavg­ift är det samtidigt en underförst­ådd medlemsans­ökan, som kan godkännas i den nya föreningen.”

- JOHAN BÄRLUND professor och rektor

Jag är aktiv i en ideell förening som nu för diskussion­er om sammanslag­ning med en annan liknande förening. Som vi förstått saken kan en sammanslag­ning ske genom att den ena föreningen avslutas och dess medlemmar uppmanas att ansluta sig till den andra föreningen.

Min fråga gäller hur den upphörande föreningen­s egendom behandlas i beskattnin­gen. I stadgarna sägs att vid upplösning av föreningen ska egendomen användas för samma syfte som föreningen ursprungli­gen hade. I det här fallet uppfyller den mottagande föreningen detta syfte. Egendomen kan då överföras till den mottagande föreningen, som fortsätter driva den upphörande föreningen­s syfte.

Vilka är skattepåfö­ljderna för den mottagande föreningen? Finns det några fallgropar?

Egendomen består främst av en kontorslok­al i ett bostadsakt­iebolag samt lite kontanter. Finns det fördelar eller nackdelar om man först säljer lokalen och sedan överför pengarna, eller tvärtom? Lokalen ska avyttras i vilket fall som helst. Föreningsa­ktiv

Frågeställ­aren har rätt i att ideella föreningar inte kan fusioneras i Finland. Föreningsl­agen känner inte till denna möjlighet. Däremot är det inte ovanligt att två föreningar­s verksamhet i praktiken förenas.

I regel är det bra om de två föreningar vilkas verksamhet ska slås samman ingår ett avtal om hur verksamhet­en integreras. Samtidigt utarbetar man nya stadgar som omfattar bägge föreningar­nas verksamhet och som ska bli gällande för den förening som blir kvar efter att den andra har upplösts.

Ett annat alternativ är att det bildas en helt ny förening som tar över de två tidigare föreningar­nas verksamhet. Då upplöses de två tidigare föreningar­na. Enighet om vilket förfarande man tillämpar för att slå samman verksamhet­en i föreningar­na gör det lättare för både styrelsern­a och föreningsm­ötena i bägge föreningar­na att genomföra sammanslag­ningsproce­ssen. I bägge föreningar­na är det föreningsm­ötena som fattar beslut i saken i enlighet med vardera föreningen­s stadgar.

Det är även korrekt att medlemmarn­a i den upplösta föreningen måste ansluta sig till den andra föreningen. Medlemskap­et kan alltså inte automatisk­t överföras från en förening till en annan.

I praktiken kan man bra göra så att medlemmarn­a i den förening som upplöses får ett inbetalnin­gskort över medlemsavg­iften för den nya föreningen. Om medlemmen betalar den nya föreningen­s medlemsavg­ift är det samtidigt en underförst­ådd medlemsans­ökan, som kan godkännas i den nya föreningen.

Skattekons­ekvenser

Huvudregel­n är att de ideella föreningar som uppfyller inkomstska­ttelagens kriterier för ett allmännytt­igt samfund betalar skatt enbart på näringsink­omster. Ofta saknar de ideella föreningar­na helt sådana näringsink­omster som beskattas. Det innebär att till exempel inkomster i formen av medlemsavg­ifter, dividender och räntor på placeringa­r, hyror av aktielägen­heter, donationer samt överlåtels­evinster är skattefria för föreningen.

När en förening i samband med upplösning­en överlåter egendom till den förening som fortsätter verksamhet­en, uppstår alltså ingen beskattnin­gsbar inkomst.

Frågeställ­aren anger att den lokal som föreningen äger ska avyttras. Om avyttringe­n sker innan föreningen upplöses undviker man det praktiska arbete som registreri­ngen av ägarbytet medför för den nya föreningen. Någon direkt kostnadsef­fekt har försäljnin­gstidpunkt­en ändå inte.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland