Hufvudstadsbladet

Kamala Harris krossar ännu ett glastak

Kamala Devi Harris, 56 år, har krossat flera viktiga glastak under sin karriär, men det här slår förstås ut allt. Dottern till indiska och jamaicansk­a invandrare blir USA:s första kvinnliga vicepresid­ent.

- LARS PEDERSEN/TT

– Vi gjorde det, Joe!

I en jublande video på Twitter ringde Kamala Harris upp Joe Biden på lördagen och gratulerad­e till presidents­kapet.

Själv blir hon den högst uppsatta kvinnan i USA:s 244-åriga historia. Hon kommer med sin bakgrund också att ses som en färgstark representa­nt för ett allt mer mångskifta­nde land.

Mamman och genforskar­en Shyamala Gopalan kom till USA från Indien 1958. Pappan och ekonomipro­fessorn Donald Harristre invandrade som student från Jamaica 1961. De har också dottern Maya

Harris, 53 år, en politiskt aktiv jurist.

Den juristutbi­ldade Kamala Harris blev 2016 den andra svarta kvinnliga senatorn. Hon har represente­rat delstaten Kalifornie­n där hon tidigare bland annat tjänstgjor­t som åklagare. Karriären tog henne till posten som delstatens högsta juridiska chef.

Hon var en av Demokrater­nas presidentk­andidater, men luften gick ur hennes kampanj i slutet av förra året.

Partiets val Joe Biden bad henne bli vicepresid­entkandida­t i augusti. Hon har utmärkt sig genom stenhård kritik av Donald Trump för dennes kaotiska hantering av coronakris­en, men även för presidente­ns rasism och hur han slagit ned på migranter. I senatsförh­ör har hon gått hårt åt domare som Donald Trump utsett till Högsta domstolen.

Nätverkar med antirasist­er

Antirasism är en profilfråg­a för Kamala Harris. Hon håller kontakter med aktivister över hela landet och har deltagit i Black lives matterdemo­nstratione­r.

Nu har Harris och Biden enorma bördor framför sig. USA är ett djupt polarisera­t land och hur Trumpanhän­garna reagerar på valförlust­en återstår att se.

”Det här valet handlar om så mycket mer än Joe eller mig. Det handlar om USA:s själ och vår villighet att kämpa för den. Vi har mycket arbete framför oss. Låt oss sätta i gång”, skrev hon på Twitter efter att amerikansk­a medier fastslagit valsegern på lördagen.

Den snart 78-årige Joe Biden har antytt att han inte kommer att ställa upp för en andra mandatperi­od i valet 2024 – vilket kan ge vicepresid­ent Harris chansen att spräcka det ultimata glastaket och bli världens mäktigaste kvinna.

”Hennes ryggrad står pall”

I förra månaden intervjuad­es Biden i CBS:s 60 minutes och fick frågan om han tror att Kamala Harris skulle vara beredd att ta över Vita huset om något hände med honom.

Jadå, svarade Joe Biden snabbt och motiverade varför:

– Nummer ett, hennes värderinga­r. Nummer två, hon är smart som fan och nummer tre, hon har en ryggrad som står pall. Nummer fyra, hon är verkligen principfas­t. Och nummer fem, hon har betydande erfarenhet från den största delstaten där hon lett justitiemi­nisteriet som är det näst största efter USA:s (federala) justitiemi­nisterium.

 ?? FOTO: MICHAEL PEREZ/TT-AP ?? ■Kamala Harris – den första kvinnan i USA att bli vicepresid­ent.
FOTO: MICHAEL PEREZ/TT-AP ■Kamala Harris – den första kvinnan i USA att bli vicepresid­ent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland