Hufvudstadsbladet

Åland United tog hem ligaguldet

Efter två raka brons tog Åland United hem ligaguldet. – Äntligen guld, säger Emelie Johansson efter kanonsäson­gen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det var Emelie Johansson som satte det slutligen avgörande målet i 70:e minuten – ett mål som innebar att Åland United var fem före ligamästar­e.

– Det går inte att beskriva – det kändes helt fantastisk­t, säger Johansson till HBL.

FC Honka kämpade in i det sista om ligabrons – och tog ledningen redan i sjunde minuten i ligaavslut­ningen i Esbo. Men Åland United vände skeppet.

– Jag var ju på bänken i första halvlek, jag kunde inte göra något själv, utan sitter där och biter naglarna. Det var tufft, men vi kom tillbaka, och vi gjorde det bra, säger Johansson.

Mästerskap­sdubbel

Inför sista omgången var Åland United och TiPS på lika poäng i ligalednin­gen, men Åland United hade den bättre målskillna­den. Det skulle till slut ha räckt med en poäng, då TiPS bara klarade 1-1 mot KuPS i Kuopio.

– Vi hade fördel inför sista omgången, men vi visste ju att Honka haft en uppåtgåend­e riktning, och att det absolut inte är en given seger.

Efter två raka brons knep Åland United ligaguldet – och säsongen blev en riktig fullträff med seger både i ligan och i Finlands cup. Johansson, 22, gör sin tredje säsong i Åland United:

– De är kul. Det känns som att det inte bara är det här året som vi vinner. Det har varit en tre års resa. Äntligen blir det guld.

Åland United förlorade bara tre matcher under hela säsongen. Målskillna­den blev förkrossan­de 35-10 efter 18 omgångar.

– Vi kan göra mål på så många olika sätt. Vi kan hålla boll hela tiden, göra mål på kontringar, eller hur vi vill, säger Johansson.

– Vi har varit så bra förberedda för varje match som vi bara kan vara. Stort tack till vår tränare för det.

Gyllene avsked för succéträna­ren

Samuel Fagerholm tog över som huvudträna­re för Åland United 2018 och ledde laget till två ligabrons, seger i Finlands cup, och nu alltså ligaguld. Redan innan guldstride­n var klar blev det dock klart att han inte fortsätter i Åland United.

– Det har varit en häftig säsong, många utmaningar och motgångar, men det var en stor grej för oss att gå till cupfinalen och vinna. I synnerhet att vända semifinale­n till vinst var en stor moralhöjar­e, säger Fagerholm till HBL.

Det var i augusti som Åland United vände ett 0–2-underläge mot KuPS till seger efter straffar. Då utjämnade Emelie Johansson till 2–2 i stopptid. I finalen sänkte Åland United TiPS.

Stor upplevelse

– Vi har haft en förmåga att ta oss an utmaningar. Vad som än kommer vår väg har vi funnit vägar att förbättra och sätt att vinna. Det här är en stark grupp som bara fortsätter och fortsätter, säger Fagerholm.

Precis som för många av spelarna var det här Fagerholms första stora titel. Han beskriver upplevelse­n som oförgömlig.

– Svårt att tro att man någonsin får uppleva något som det här igen. Fantastisk­t att få ha varit med om den här sagan och avsluta så här.

Inför den sista omgången kämpade KuPS, FC Honka och HJK om ligabronse­t. Tredje plats gick slutligen till KuPS, som alltså delade poängen med Vandalaget TiPS.

Vi har varit så bra förberedda för varje match som vi bara kan vara. Stort tack till vår tränare för det.

Emelie Johansson

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Åland United kunde inleda guldfesten efter att ha besegrat FC Honka.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Åland United kunde inleda guldfesten efter att ha besegrat FC Honka.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Åland Uniteds Rosa Maria Herreros Ossorio och Honkas Tiia Savolainen lyckades båda i målskyttet i avslutning­somgången.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Åland Uniteds Rosa Maria Herreros Ossorio och Honkas Tiia Savolainen lyckades båda i målskyttet i avslutning­somgången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland